ITHO Ecofan 2: een stiller & efficienter alternatief voor de StorkAir CMFe

Elke recente woning (vanaf jaren 80) heeft er wel een hangen: een ventilatie-unit voor geforceerde luchtstroom door de woning. Isoleren is belangrijk, maar ook goed ventileren is een must. Het een gaat dus hand in hand samen met de ander. In mijn recente nieuwbouwwoning hing ook een dergelijk systeem, met als hart de JE StorkAir CMFe, zoals in de rest van het nieuwbouwplan hier in Gennep. Al meermalen na afronden van bouwactiviteiten gereinigd, en trouw zijn dienst doende, ergerde ik me aan het afzuiggeluid. Ook was ik benieuwd voor het energie verbuik van zo’n unit, aangezien deze systemen dag en nacht draaien (tussen een laag- midden- en hoogstand). Welnu dat heb ik hier uitgezocht, vergeleken met een ander exemplaar (ITHO EcoFan 2), en prompt een “upgrade” uitgevoerd….

De winstuitkering van mijn werk komt duurzaam ten goede. Sinds 2-3 jaar heb ik een nieuwbouwwoning, en standaard worden daar confrom bouwvoorschriften de huizen voorzien van mechanische ventilatie in combinatie met “dauerluft” systemen (ventilatieroosters boven de deur/ramen).

Op zich niets mis mee, maar… kan beter. Immers ik ben bekend dat menig onder-aannemer zich (TE) vaak met een “jantje van leiden” er vanaf maakt. Ofwel: er wordt een ventilatie unit geplaatst maar… echt gespecificeerd neuh dat kennen ze niet. Dus grote kans dat je snel een luidruchtig systeem hebt hangen/draaien, die niet bijzonder rendabel omgaat met energie.

Ik ben begonnen met de specificaties van de JE Storkair te vergelijken met de ITHO CVE Eco-Fan 2. Gelukkig zijn maten gestandaardiseerd dus vervangen is eenvoudig te doen op een middag. Hooguit kijken naar hoe je je bedrading op de PERILEX (vijf-polige stekker) hebt zitten, en daarna een test doen of alle drie de standen werken. In deze Excel sheet, waarbij ik de berekeningen van ITHO 1 op 1 heb overgenomen (kon zo snel niet exact tarieven, toeslagen, belastingen achterhalen) om te zien wat de “IST” situatie is, en wat de “SOLL” wordt. Om te zien uiteraard of e.e.a. wel economisch verantwoord is.

De Specificatie fase

Met beide informatie folders naast elkaar en Excel op de laptop, vielen de volgende punten mij op in een onderling vergelijk tussen de ITHO en de JE StorkAir :

De StorkAir verbruikt tussen de 7 en 73 Watt, de ITHO tussen de 3,2 en 28 Watt. Hier is een grote winst behaald zo op het eerste gezicht!

Het geluid (aanzuig of afzuig geluid, hoe je het noemen wil) staan nogal vaag beschreven. Hierbij nam ik na onderling vergelijk de redelijk voor de hand liggende waarden over. De Storkair produceert tussen de 35 en 67 dB(A), de ITHO tussen de 30,2 en 56,4 dB(A). Dus de geluidsproduktie is ook enige decibellen afgenomen. Let wel: een afname van 3 dB komt gevoelsmatig met HALVERING over van het geluidsnivo. Daarbij kan de middenstand NIET bij de ITHO ingesteld worden, deze wordt bepaald door de instelling van stand 1 (minimaal) en stand 3 (maximaal).

Afzuigcapaciteit voor de ITHO is maximaal 325 m³ per uur, en fabrieksmatig op 225 m³ per uur ingesteld.
Voor de StorkAir is dat tussen de 100 en 350 m³ per uur. Laat dus na installatie van de mechanische ventilatieunit een en ander inregelen, wat mooi te combineren is met een grote reinigingsbeurt van de luchtkanalen.

Helaas kan ik niet op eenvoudige wijze een vermogens meter plaatsen, met de perilex stekker er aan. Anders kon ik natuurlijk de data beter toetsen aan de werkelijkheid.

De besparingen

De besparing is erg afhankelijk van de tijdsduur waarin je de ventilatiestanden gebruikt.
Persoonlijk ben ik doordeweeks veel van huis, en s’avonds gewoon thuis.
Bij het ventilatiepatroon wat ik “geschat’ heb, heb ik de berekeningen van ITHO aangepast op de data van de JE StorkAir CMFe.
Bij 0 uur stand 0 (laag), 23 uur stand 1 (midden), en 1 uur stand 3 (hoog)
zijn mijn kosten/besparingen:

  • 230 kWh electriciteit bespaard (73 kwh voor de ITHO tegen 303 kWh voor de Storkair);
  • financieel €40 per jaar bespaard (t.g.v het minder-verbruik van de ITHO);
  • CO2 uitstoot verminderd met 75% (113kg voor de StorkAir tegen 27 kg voor de ITHO);

Wel zijn de cijfers onder voorbehoud, ik zal nog eens wat steekproeven doen (meten en berekenen) om evt. afwijkingen te beperken. Let op dat er een verschil in luchtdrukken tussen de ITHO en Storkair is, waardoor mogelijke besparingen niet optimaal te vergelijken zijn. Een ding is een feit: de Ecofan van Itho is beduidend stiller!

Investering van de ITHO Eco-Fan 2 : circa €190 (februari 2008).

0 gedachten over “ITHO Ecofan 2: een stiller & efficienter alternatief voor de StorkAir CMFe

  • weigerambtenaar zegt:

    Dank voor de info. Ben momenteel zelf aan het orienteren. Zijn er nog verschillen met de perilex en randaarde stekker qua zuinigheid, installatie, enz?

    En is de draadloze rft afstandsbediening op beide uitvoeringen te gebruiken?

  • Zover ik weet is er behalve de stekker (normaal versus Perilex) geen verschil in verbruik/prestaties. De draadloze afstandsbediening zal op beide systemen werken, het enige wat ik denk dat anders KAN zijn is het insteek-printje. Maar daar kan de Itho-leverancier meer uitsluitsel over geven. Tip: neem een foto mee van de printplaat IN de Ecofan. Het kan zijn dat er een ‘oudere’ versie in zit met iets andere pin-layout.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.