Interview dagblad “Trouw” over zonnepanelen

Ik ben vorige week geinterviewd, en er is een fotograaf langs geweest om foto’s te nemen. Leuk om te zien dat je landelijk in de krant komt, minder leuk om te lezen dat sommige zinnen behoorlijk verkeerd zijn opgevat. Jammer, ik had nog expliciet gevraagd om een preview van het artikel te zien, zodat ik dat had kunnen voorkomen.

En donderdag middag een 3 kwartier durend interview met de journalist Frank Straver voor de tekst en uitleg.
Hopelijk heeft Frank het nodige goed begrepen en samengevat… ik wil niet dat er misverstanden zijn ontstaan (bij vragen hierover: mail gerust!!)

Als ik het artikel van de site zo lees zijn er (ja, ik had het al verwacht 😉  )enkele toelichtingen mogelijk:

 1. het kan overkomen dat 9 panelen mij ca. 3200 EUR gekost hebben, doch deze genoemde prijs is puur en alleen over de eerste aanschaf in 2006, en gaat over 3 panelen met omvormer en materialen.
 2. tientallen euro’s gedaald dat voorschot voor enerige (gas + electra + vaste lasten).
  Klopt deels: het was 105 (oorspronkelijk een woekerende 164 EUR….) maar door combinatie van terugleveren en besparen (spaarlampen, stoken/isoleren, LED-verlichting) is natuurlijk ook een hoop “bespaard” gebleven. Niet dat men nu gaat denken “Goh 3 panelen en VET binnenstromen dat geld….”. Wel alles in juiste perspectief bekijken dames en heren!
 3. het doet vermoeden dat het “laten plaatsen” een 100 EUR kost. Nou mensen… ik kan je al zowiezo mededelen dat dat bedrag ERG laag begroot is. Tel gerust een factor 3-4 hoger… de uurlonen voor installatiekosten zijn wel wat hoger hoor!
 4. kies je voor een setje die kleiner is dan de 600Wp (ondergrens), dan piest u naast de SDE-pot: je mag de set dan zelfstandig plaatsen (op 1 electrische groep, die ook door andere apparaten gebruikt mag worden), doch aanspraak maken op SDE is onmogelijk. Alleen vanaf 601Wp of meer (tot plafond van totale omvang van 3.500Wp) kan ehh MAG je meespelen met de SDE!
 5. enne… “SOMS MOET U EEN GROEP INSTALLEREN”
  Sterker nog: dit bent u wettelijk VERPLICHT bij zonnepanelen-installaties > 600Wp (en dus bij deelname aan de SDE-regeling). HOUDT DAAR REKENING MEE!
  Dit is niet verplicht bij installaties <600Wp vermogen, die mogen op 1 bestaande groep geplaatst worden, geheel zeflstandig, zonder risico’s, zonder problemen.
 6. ik zie dat men de kritische noot niet genoteerd heeft: men dient jaarlijks contributie te betalen aan Certiq, en bij aanvang nog eens extra eenmalig inschrijfgeld te voldoen… Doe je dat niet: jammer …. geen SDE!
 7. het rekenvoorbeeld..tja! voer voor de PV_honden…. Garandeert de Staat dat de komende 15 jaar de electriciteitsprijs per kWh constant blijft? Zo ja, dan klopt die berekening!
  Ga er vanuit dat de prijs jaarlijks procenten zal gaan stijgen, en je SDE-subsidie af zal slanken.
  Hoe hard/sterk dat potje subsidie gaat afnemen…daar durft niemand zijn/haar hand voor in het vuur te steken. Dus de berekende EUR 4.200 is zeeeeeeeeeer positief uitgedrukt!!
 8. in het verlengde van punt F: ervaringscijfers van vele PV-bezitters in Nederland laten al zien dat met een optimaal op het zuiden geplaatst systeem je ruim boven de 850kWh uit gaat komen.
 9. “zonnespecialisten geloofden me niet.” Dat dient toelichting: ik heb netjes bij de distributeur voor de particuliere markt per mail gemeld dat ik serieus interesse had. Echter door interne verbouwing/herinrichting bij deze distributeur voor particulieren was echter grote vertraging opgelopen in het beantwoorden van mijn vraag. God-zij-dank dat Dennis Gieselaar (Oskomera Solar Solutions) mij zeer verdienstelijk en gastvrij heeft geholpen en voorzien van kwaliteits-spul! Ook de aftersales is erg goed bevallen!
 10. ehhhh de set geleverd met collectoren? Obvious een z.g. “slip of the pen”…… het zijn geen zonnecollectoren (t.b.v. warmwater-voorziening), doch zonnepanelen (tbv electrische voorziening).
 11. voorschotbedrag is wel laag, houd er rekening mee dat ik een één-persoons huishouden voer/heb…. Dus voordat men zich de hemel in prijst en rijk rekent!!

Nou…. lees gerust het artikel in bijgesloten PDF-bestand!!

PS1: lang leve mijn vaardigheden als testanalist: review-technieken zijn o zo universeel toepasbaar!

PS2: klinkt beetje naar een andere bekende PV-bezitter, deze last-minute updates/reacties…
maar ik wil gewoon een helder beeld geven aan iedereen! Om te laten zien hoe krankjorum de bureaucratie is, hoe zot de haken en ogen verborgen zijn, en hoe U er makkelijk zonder kleerscheuren omheen kan varen

Maar goed: hier staat het artikel op het internet.

Bijgaand ook het ingescande artikel gevonden en geplaatst: trouw-280308-p10-11-article4

0 gedachten over “Interview dagblad “Trouw” over zonnepanelen

 • @Ernie: het betrefffende PDF-bestand is helaas verloren geraakt. Ik heb de hyperlink ervan uit het artikel verwijderd.
  In elk geval dank voor uw oplettendheid!
  De hyperlink naar het artikel zelf werkt nog wel (zojuist gecontroleerd). Mocht ik nog het bestand tegen komen op een backup,
  dan zal ik het alsnog beschikbaar stellen.

 • @Ernie: ik heb zojuist het PDF bestand alsnog achterhaald en geupload naar de website.
  Veel leesplezier! 🙂

 • ik zie dat men de kritische noot niet genoteerd heeft: men dient jaarlijks contributie te betalen aan Certiq, en bij aanvang nog eens extra eenmalig inschrijfgeld te voldoen… Doe je dat niet: jammer …. geen SDE!

  Als SDE aanvrager kan ik je zeggen dat deze CertiQ kosten niet meer betaald hoeven te worden. Zowel het inschrijfgeld als de jaarlijkse contributie hoef je niet meer te betalen.
  Dit geldt ook met terugwerkende kracht voor diegenen die in 2008 al van de SDE regeling gebruik hebben gemaakt.
  Zelf heb ik begin deze maand het inschrijfgeld + 2 jaarbedragen (dus een kleine Eur. 90) teruggestort gekregen.

 • @George: het interview is in maart 2008 afgenomen, en toen gold nog steeds de betreffende inschrijfregeling. Mocht iemand toch het over zijn/haar hart krijgen met SDE subsidies aan de slag te gaan, dan adviseer ik om de regelingen goed door te nemen vanaf websites van Senter Novem. Daarop staan de laatste wijzigingen van wip-kip-beleidvoerend Den Haag… 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.