Besparen met vaatwasmachine

Menigeen leest de handleiding van een vaatwasmachine zelden door… als men de knoppen weet te vinden, is dat voldoende. Denkt men…

Zelf heb ik een Siemens vaatwasser, en dit is mijn eerste (in de nieuwe woning in 2006 opgeleverd). Bij het doorlezen werd al snel gesproken over een instelling van de reiniger in combinatie met de hardheid van het water. Hardheid van het water is veelal gewoon op te vragen bij je water-leverancier (hetzij telefonisch, hetzij via internet). Hardheid wordt gemeten in zogenaamde “Duitse Hardheden” (DH). Hoe hoger de Duitse Hardheid, hoe meer kalk er in je leidingwater zit. En dientengevolge hoe meer spoelmiddel je moet gebruiken voor een glanzende vaat.

Nadat ik via de website van WML voor mijn gemeente de hardheid had opgezocht, en deze gecontroleerd had met de instelling op de vaatwasser bleek zelfs het volgende schokkende nieuws:

De vaatwasser stond een factor 3 te hoog ingesteld op een harder water-soort dan door de watermaatschappij is aangegeven. Dus: terugdraaien van het regelventiel, die nu (even uit mijn hoofd) op stand 2 staat ipv stand 7.

Al met al:

  • bespaar ik nu op hoeveelheid glansspoelmiddel, en dus vervuiling/uitstoot naar de riolering van dit middel;
  • staat de vaatwasser nu optimaal ingesteld voor zijn werk in mijn huis;

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.