Essent en RWE: een nieuwe bundeling van krachten

Het was al groot nieuws: Essent heeft een bod van RWE ontvangen. Tja… ik heb zo mijn twijfels over dergelijke mega-organisaties. En wat gaat RWE dan doen met mijn duurzame energie? Gaat het salderen nog steeds feilloos of krijgen we als duurzame aardbewoner weer te maken met het ‘slijk der aarde’?

Natuurlijk geloof ik wel in o.a. schaalvoordelen. Maar ja… toch bekruipt mij iets… een apart gevoel.

In elk geval genoeg ‘kriebels’  gekregen dat ik alvast informatie bij GreenChoice heb aangevraagd, zeker met oog op duurzaamheid en daadwerkelijk groene stroom.

Aandachtspunten bij overstap

Momenteel heb ik bij Essent een Groene Stroom contract lopen voor electriciteit, en Groen-Gas gebeuren voor de gaslevering. Voor de stroom gebruik ik een piek/dal-tarief keuze.

Wat is wijsheid: overstappen naar GreenChoice, en bijvoorbeeld de electriciteit in een enkel-tarief te laten registreren? Voordeel is dat je daadwerkelijk 7/7 van de week vergoeding van piek-tarief ontvangt voor teruggeleverde energie.

En wat gaat er gebeuren nu blijk dat ik al enkele jaren een negatief verbruik heb? Negatief in de zin van: ik genereer meer electriciteit en lever terug aan het lichtnet dan ik zelf verbruik in mijn huishouden…

Allemaal vragen die ik bij GreenChoice als contact-signaal heb voorgelegd.

Overstappen?

Ja overstappen overweeg ik zeer serieus. Beetje rondkijken op o.a. internet en (streek)bladen geeft al aan dat RWE een agressief bedrijf is in Duitsland, en zelfs tot de duurste behoort. Daarnaast las ik dat er vooral in gascentrales & steenkoolcentrales geinvesteerd wordt, en maar mondjesmaat op duurzame wijze beleid vormgegeven wordt. Dit doet voor mij al snel besluiten tot overstap, mogelijkerwijs naar GreenChoice.

Daarnaast… meer als 80% van de aandeelhouders hebben ingestemd met verkoop Essent aan RWE. Let wel: deze aandeelhouders zijn met name provincieen en gemeenten. Nu kan men ‘groot geld’ vangen (eenmalig !!) voor hun aandelen… Hoe men deze inkomstenbron over enige tijd wenst ‘aan te vullen’, daar zie ik al een aanzienlijke stijging van vaste lasten op lokaal niveau verschijnen. “RWE: Bedankt!” 😉

Wordt vervolgd!

Bronnen:

Hier een artikel uit 2005 (Greenpeace) over de bruinkool/steenkool en nucleaire onderdelen van RWE. En verwacht niet dat in 4 jaar een groot concern veel groener kan/zal gaan worden…. 😉

RTL Z artikel waar de duurzaamheid van Essent platgebombardeerd wordt door RWE. Echt een reden om deze duitse firma de rug toe te gaan keren, mocht alles overgaan naar RWE.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.