Gemeente Gennep beurt 18 miljoen Euro voor aandelen Essent

Het staat breeduit gemeten in de “Gelderlander” (13 januari 2009): “Gemeente Gennep beurt 18 miljoen euro voor aandelen in Essent”. Een financiele meevaller in een periode van ‘beurs’-crisis. Let vooral op de aanhaaltekens: die zogenaamde crisis is gewoon een hoax: door grijpgrage lieden wordt er voluit gespeculeerd met geld/waardepapieren die er niet zijn, en dan kunnen er zware klappen vallen.

Mij rijst de vraag: Wat gaat Gemeente Gennep met de 18 miljoen euro doen? Zover ze aan mij overkomen, is deze gemeente verre van vooruitstrevend en innoverend (met grote deel aan personeel in de gemeente werkzaam in transport & logistiek, naast wat gezondheidszorg). Ik voel aan mijn water dat:

  1. er geen potje aangelegd wordt om duurzame initiatieven lokaal te stimuleren (denk aan zonneboilers, zonnepanelen, windmolen);
  2. het geld ‘op de grote’ hoop gaat, terwijl de burgers gewoon ‘van de domme gehouden’ worden.
  3. er structureel niets gaat veranderen aan de kortzichtige visie van het politiek orgaan hier, met fenomenen als peak-oil (leuk voor de werkeloze chauffeurs/logistiek medewerkers) voor de deur.

Ik zou als ik de gemeente was, in elk geval een referendum onder de inwoners uitschrijven. Immers, het is gemeenschapsgeld! En mag nooit en te nimmer klakkeloos ‘toegeeigend’ gaan worden door een (lokale) overheid.

Wat zou jij dan adviseren, beste Niels?

Tja, je moet ook een spiegel voor durven houden, nietwaar? Als ik de gemeente mocht besturen, en mij deze som geld uit het voormalig energiebedrijf ten goede komt, dan…

  • Stel een budget ‘verduurzaming gemeente Gennep” op voor daadwerkelijk duurzame zaken voor de burgers. Een voorbeeld hiervoor is te benutten voor een bijdrage (bijvoorbeeld 10-20% bij aanschaf van een zonneboiler/zonnepaneel).
  • Probeer lokaal mensen bewust te krijgen van de eenvoudige (en betaalbare) maatregelen. Spaarlampen zijn reeds wel bekend (en wekken bij menig burger die onbekend is, een ‘gaap’┬á van sufheid op). Je zou hiervoor een aantal mensen kunnen trainen met actuele informatie & technieken over isolatie, ventilatie, sluipverbruik, eindafrekening(en) controleren.
  • Zoek samenwerking met buurt-gemeenten en/of provincie, om wind-energie tastbaar te maken. Er zijn hier in de omgeving genoeg ruime velden, ver buiten bebouwde kom, waar een mooie wentelwiek (lees: windmolen) zijn/haar energie mooi kan opwekken. Door samenwerking met gemeenten in de omgeving kun je bijvoorbeeld langs de A73 een 5 of 10-tal windmolens opzetten, waarvan men lokaal (als gemeente) deze energie aan de inwoners kan verkopen. Let wel: vanaf 2012 zullen de energieprijzen zowiezo sky-high gaan als bedrijven VERPLICHT de CO2-emissierechten IN het produkt gaan verrekenen… Door de windmolens kan men lokaal hier aardig wat tegen doen, en als gemeentelijke cooperatie leden werven die de wind-energie kopen. Meer ervaring hierover heeft ondermeer de wind-cooperatie “De Windvogel” voorhanden.
  • Stel een budget beschikbaar om diversiteit in werkgelegenheid aan te trekken. Vandaag de dag moeten de hoger-geschoolden veelal richting Eindhoven, Den Bosch of Nijmegen/Arnhem reizen, om hun brood te verdienen. Een mooi budget zou ingezet kunnen worden om bedrijven hier te vestigen, en middels netwerk-technieken te kunnen telewerken in ‘bedrijfstuinen’.

Bron: Gelderlander

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.