Overstap van Essent/RWE naar GreenChoice

De verkoop van Essent aan RWE, een duits energie-gigant, voor de som van ruim 9 miljard Euro: dat hakt er in. Ondanks dat ik an sich wel tevreden ben/was met Essent (keurige rekeningen, correct salderen van mijn teruggeleverde supergroene zonne-energie etcetera) is dit een heet hangijzer. RWE is namelijk niet helemaal koosjer en schroomt de inzet van allerminst milieuvriendelijk kolencentrales (gestookt op bruinkool), evenals inzet van kernenergie niet. Ofwel : een relatief groene nederlandse energie-maatschappij wordt voor een slok-en-een-borrel aan het buitenland geofferd… en helaas doet Den Haag er niets tegen. Nee… want ze zijn toch voor liberaliseren van voormalig nuts-bedrijven, en ‘open markt’ werking.

En de aandeelhouders (lees: provincie en lokale gemeenten) zien het geld maar al te graag binnenstromen, om hun eigen kas te vullen. Nu ik nader bekeken zie dat mijn nieuwe energiebedrijf zeker NIET groener is geworden, ben je als consument in je goed recht om van leverancier te veranderen. En dat ga ik dus ook zeker doen ook! Hoe meer mensen vertrekken bij Essent/RWE, hoe beter!

greenchoice

Momenteel heb ik een aantal voorwaarden opgesteld waar de nieuwe leverancier aan moet voldoen en antwoorden op moet geven:

  • het nieuwe energiebedrijf moet zowel gas als electriciteit op duurzame, verantwoorde manier opwekken en leveren. Dus geen palmolie verstoken s.v.p.
  • het nieuwe energiebedrijf moet de saldering met mijn zonnepanelen goed kunnen verwerken met de reeds geplaatste hoofdmeter (een digitale, 4 kwadranten ISKRA meter);
  • het nieuwe energiebedrijf moet helder zijn in communicatie van tarieven & kortingen. Ik ben benieuwd hoe dit verwerkt wordt in mijn nota’s, en zeker met de zonnepanelen altijd leuk als je een korting krijgt;
  • hoe verwerkt het energiebedrijf mijn verbruik, in de situatie dat ik meer teruglever dan zelf verbruik (een negatief verbruik zoals dat heet)? Welke mogelijkheden heb ik dan: salderen op het gas-deel, of juist andere mogelijkheden?

Vooralsnog heb ik via een site gezien dat van de vele energiebedrijven helaas er een paar (twee dus!) overblijven, te weten GreenChoice en Meerwind. Gezien ervaringen van contacten die ik heb, is GreenChoice momenteel op papier ‘nummer 1’.

Plan de campagne

Nou als eerst de stappen maar eens rustig bekijken:

  1. Verzamelen van antwoorden op de openstaande vragen/aandachtspunten op papier / schriftelijk;
  2. Nalopen wat de tarieven zijn voor gas en electriciteit (piek-en daltarief);
  3. Opvragen contracten/formulieren voor archivering en afsluiten;
  4. optioneel: doorgeven meterstanden;

 

Vervolg

Uiteraard zal ik vervolg van deze overstap-actie hier terugkoppelen. Tijdens zoektochten op internet zie en lees ik vooral negatieve berichten van/over GreenChoice, toen zij in 2006-2007 door agressieve colportage-acties klanten aan het werven waren. De laatste jaren verneem ik via de contacten die ik heb, dat dit zeker niet meer het geval is. Daarnaast…. altijd voorzichtig zijn met wat je tekent, en offertes zijn altijd vrijblijvend mits er een handtekening opstaat! Dan is het al een bindend contract/overeenkomst, en zit je er dus wettelijk gezien aan vast. Al heb je bij colportage aan de deur altijd 8 dagen de tijd om aangetekend schrijven te sturen met verzoek tot ontbinding…. Consumentenrecht….

Tot besluit

Ik zou iedereen willen adviseren eens kritisch te zijn. Vind je het normaal dat dergelijke verkoop van nutsbedrijven maar straffeloos mag geschieden, en lokale overheden geld incasseren en niet aanwenden voor duurzame alternatieven? Ben je tot de ontdekking gekomen dat je huidige energiebedrijf ondanks ‘groene stroom’ toch niet zo’n groene/duurzame produktie toepast (kernenergie, steenkool/bruinkool/aardgascentrales)? Orienteer je dan goed, en kijk naar een ander alternatief! Op deze website kun je mooi filteren tussen de diverse energie-bedrijven, en hun aandeel van duurzame energie mooi grafisch opvragen! Let op: menig grafiek maakt gebruik van informatie zoals deze in 2007 is verstrekt. Uiteraard kunnen bedrijven zich verbeteren, maar het geeft je al wel een indicatie hoe je energie (electrisch) wordt opgebouwd uit duurzame en conventioneel verkregen energie. En of je de energieprijs moet vastzetten voor meer dan een jaar? Tja, ‘that depends’, en zul je toch echt zelf voor je eigen huishouden moeten uitzoeken… Succes!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.