Overzicht PV-installatie te Gennep

Ik heb vanaf 2006 een aantal zonnepanelen geplaatst op mijn woning/garage. In dit stukje kun je lezen hoe de installatie verlopen is, en mijn verzameling panelen in de loop van de tijd gegroeid is tot 9 panelen.

2006: De eerste set panelen: MSK 3x 190Wp

Medio december 2006 ben ik gestart met zonnepanelen. Een eerste set (3 panelen) met een Mastervolt Soladin 600 omvormer waren na informeren en rondzoeken al snel gevonden via Oskomera te Deurne.

Elk paneel is bevestigd op een RVS/aluminium frame, een z.g. lightbox. Door de open zijkanten worden de panelen optimaal gekoeld tijdens voorjaar en zomer. Door voldoende koeling blijven de panelen maximaal energie opwekken. Wordt de koeling helaas gehinderd, dan stort de productie in…

De eerste set panelen is van fabrikant MSK, en per paneel 190Wp groot. Let op: Wp (Watt-peak) en W (Watt) zijn wel verschillende grootheden! Tijdens het eerste jaar van plaatsing heb ik met de Brennenstuhl PM230 meter vernomen dat er ruim 500kWh gegenereerd is. De zonnepanelen hebben een erg mooie hel-blauwe uitstraling!

2007: uitbreiding volgt: 6x 190Wp Suntech

December 2007 heb ik het tuinhuis naast de garage klaar, en uiteraard spoedig voorzien met nogmaals 6 zonnepanelen. Dit keer van fabrikant Suntech (uit China), daar MSK zover ik weet is overgenomen door Suntech. Exact dezelfde maatvoering, alleen een iets donkere beplating met zonnecellen. Dit heeft te maken met een coating die optimale opbrengstne moet garanderen.
Deze 6 panelen zitten op een aparte groep met uitsluitend de 2 omvormers (Soladin 600) hierop aangesloten. Media januari 2009 heb ik elke string (zowel tuinhuis als garage) voorzien van geijkte draaistroommeters (de z.g. Ferraris-meter).

Het plaatsen van een Ferraris-meter (draaistroommeter)

Waarom ik de Brennenstuhl vervangen heb? Wel, ondanks dat de fabrikant aangeeft dat ze aardig nauwkeurig zijn, volgens de handleiding +/- 5%  van de gemeten waarde, heb ik bij een defecte Brennenstuhl ontdekt dat deze bij 1 set meer dan 500 Watt aan vermogen meet. Dit kan nooit, aangezien de nederlandse wetgeving bepaald heeft dat omvormers voor sets van 600Wp aan zonnepanelen maximaal 500 Watt mogen genereren.
Toen ben ik op zoek gegaan, en vond bij Conrad een ge-ijkte kWh-meter, een-fase, en maximaal 30-40 Ampere. Dit was de oplossing om vanaf januari 2009 nu met grotere nauwkeurigheid de opbrengsten te kunnen meten. Dit wetende, verwacht ik (ehh… houd ik rekening met) lagere opbrengsten van de zonnestroom-installatie.

Maar…. wel betrouwbaarder!

0 gedachten over “Overzicht PV-installatie te Gennep

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.