Retro-fit roetfilter monteren

Nu mijn auto (Peugeot 206 2 liter HDi) al 4 jaar is en vlekkeloos door de APK is gekomen vond ik het tijd om een roetfilter te (laten) monteren. Ik heb hiervoor reeds eerder in oktober 2008 een brief van Peugeot Nederland gekregen waarin verwezen wordt naar de dealer. Helaas, mijn leverancier van de auto is niet (zo) enthousiast over retro-fit roetfilters, “want dat doet niets”. Laat nu een retrofit roetfilter nog een aanzienlijk deel (50 tot 70%) van het fijnstof tegenhouden, dat is nog altijd beter dan “geen filter”. Uiteraard wil een autodealer liever een nieuwe(re) auto verkopen aan klanten in deze economische mindere tijden. Maar goed…

Zojuist in elk geval van het APK-station vernomen dat het retrofit-roetfilter binnen is gekomen, en een afspraak gemaakt voor montage. Na montage moet de APK-station dit doorgeven aan het RDW, waar later op de site te raadplegen is dat er een roetfilter gemonteerd is.

Wat kost zo’n roetfilter?

Momenteel geeft de Overheid een subsidie op het laten plaatsen van een roetfilter, welke ongeveer 80.000 tot 100.000km mee gaat. Het filter kost (inclusief montage en BTW) €700.

Hiervoor wordt €400 aan subsidie gegeven, waardoor ik uiteindelijk nog €300 hoef te betalen.

Let wel: subsidie op roetfilters is door de overheid verlengd tot 31 december 2009, wat ik vernomen heb.

Wat zijn de voordelen van zo’n roetfilter?

Aangezien ik in de grensstreek woon, en meer en meer steden een ‘groene zone’ hebben (zoals Keulen / Koln, maar ook Amsterdam is hier druk mee bezig), betekend dat dat ik op termijn nog wel door de stadscentrum mag komen met de auto voorzien van roetfilter.

 • Het roetfilter verlaagt de uitstoot van roetdeeltjes met 50 tot 70%;
 • Het roetfilter gaat zover bekend een autoleven lang mee, bij gebruik van zwavel-arme brandstoffen;
 • Door verminderde uitstoot, mag een voertuig veelal nog wel door een eco-zone komen;
 • Rest-waarde van het voertuig wordt beter;
 • uiteraard goed voor mens en milieu, waarbij problemen met de longen verminderen door afname van fijnstof in dichtgebouwde gebieden/steden;
 • Ik moet nog even controleren of de motorrijtuigenbelasting ook beinvloed wordt, momenteel kost de auto mij €202 per kwartaal (zonder roetfilter);

Wordt vervolgd, de inbouw van een roetfilter zal vrijdag 23 januari 2009 beginnen….roetfilter

0 gedachten over “Retro-fit roetfilter monteren

 • R.R. Snabilié zegt:

  Beste mensen, ik heb ergens gelezen, dat een diesel zonder filter een koffie-bekertje vol aan roet produceert per km en die in de open lucht slingert. Met roetfilter is die hoeveelheid in de open lucht bijna te verwaarlozen. Ergo blijft dat koffie-bekertje roet per km dus in het roetfilter, toch? Waar gaat dat roet in de filter naar toe? Bij Chemisch afval? Wat wordt er mee gedaan? Vragen, die nooit zijn beantwoordt. Gaat zo’n filter kapot, stoot de diesel nog meer roet uit. En hoe zit dat met de CO2 uitstoot? Hoor je niets over.
  Benzine stoot per liter 2394 gram uit. Dus rij je 1 op 11 met je auto, dan is de uitstoot ongeveer 205 gr per km. Doem denken? Neen, feitjes op tafel.

 • @Roy: misschien bij een normale diesel dat er meer roet uit komt. Ik bezit (nog) een diesel op basis van injectie, computergestuurd dus, wat de roetuitstoot nihil maak. Het ‘roetfilter’ zal voornamelijk gewoon fijnstof (!!!) filteren, welke blijft kleven op de catalysator in het geplaatste huis. Door de hitte zal deze alsnog verbranden bij lange ritten.
  Levensduur is vastgesteld (en gegarandeerd) een auto-leven lang, dus zal wel 10 jaar zijn of zo.
  Het her-gebruik/recyclen van de filters is iets wat veelal bij demontagebedrijven plaats vinden zal. Allemaal zaken die al eerder beantwoord zijn door anderen. En feitjes?? dan moet je het ook staven met praktijk ipv alleen ‘ergens lezen’ 😉

 • Hallo,

  Weet U welke autofirma/dealer/apk-station – momenteel (eind 2009) – nog retrofit (achteraf) roetfilters plaatst en aanmeldt bij de RDW?
  Ik kan er geen vinden.
  De subsidie van Senternovem bestaat nog en er is nog steeds een RDW goedkeuringslijst met typenummers van roetfilters, maar niemand kan in Nederland blijkbaar (meer?) roetfilters leveren.
  In Duitsland worden momenteel in hoog tempo milieuzones ingesteld en kom je bijv. per 1 jan 2010 met een oudere personendiesel Berlijn en Hannover niet meer binnen, en dat gaat ook gelden voor 20 andere Duitse steden en gebieden.
  Vele niet-Duitsers weten dit niet en staan raar te kijken als ze met bijv. oudere dieselcampers de binnensteden niet meer in mogen.
  In Duitsland zijn daarom momenteel volop roetfilters verkrijgbaar (voor bijna elke type personendiesel), waarmee je wel de milieuzones binnen mag rijden..
  Maar als Nederlander met een Nederlands kenteken kan ik niet gebruik maken van de Duitse regeling. Ik zal de oplossing dus in Nederland moeten zoeken.
  U hebt onlangs een retrofit roetfilter laten plaatsen en kunt mij misschien verder helpen.
  In afwachting van uw antwoord.

  Mvrgr,
  Wander

 • @Wander: ik heb gewoon bij mijn APK-keuringsstation hier navraag over gedaan, aangezien de merkdealer zelf terughoudend is (en verkoopt veel liever een nieuwere auto MET fijnstoffilter ipv een retrofit).
  Het APK-station kon exact een en ander nakijken of er een retrofit filter voor mijn auto beschikbaar is gekomen en in de subsidie valt van de nederlandse overheid.
  Na bestellen volgde het inbouwen, wat relatief snel en eenvoudig kon gebeuren (heb ik laten combineren met de APK-keuring).
  Dus: gewoon vragen bij zo’n APK-stations, die kunnen je zo beantwoorden en ondersteunen met inbouw!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.