80 miljoen verbrast t.g.v. foutieve retrofit roetfilters vrachtauto’s

Vanochtend hoorde ik al iets op de radio: er is tevergeefs voor 80 miljoen Euro geÏnvesteerd aan (retrofit) roetfilters voor vrachtauto’s. Wat blijkt: die filters schijnen totaal NIET te werken, althans niet volgens de geleverde specificaties! 😉

MilieuzoneOorspronkelijk werd gedacht aan een reductie van fijnstof van zo’n 50% (of hoger), en wat blijkt nu: de vrachtauto’s die hiermee uitgerust zijn blazen hooguit 5 tot 20% minder fijnstof uit bij toepassing van een half-open roetfilter. Eerder al (in 2008) had het duitse Kraftfahrzeug Bundesambt dergelijke half-open roetfilters al afgekeurd, waardoor de vrachtauto niet in het lagere tol-tarief (Maut) zal vallen.

In elk geval blijft de subsidie op retrofit roetfilters voor personenauto’s wel in stand, alsmede gesloten roetfilters voor vrachtauto’s.

Hopelijk gaat de overheid meer inzetten op principe ‘de vervuiler betaald’, want zover ik weet is dat een autobezitter NA montage van een roetfilter, op geen enkele wijze (lichte) korting krijgt op bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting. Welnee…. ’t is toch crisis-tijd, ook bij de overheid? 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.