Isoleren: ook je koelkast/vriezer kan er baat bij hebben

Via een tip op Tweakers.net is het na-isoleren van een koelkast/vriezer in je woonruimte de moeite waard, zelfs als deze reeds een A/A++ klasse heeft. Aangezien ik nog een restant noppenfolie had liggen (die sommigen simplistisch achter een radiator hangen/lijmen), en weggooien toch zonde is, de koe bij de hoorns gevat. Gewapend met een mes, schaar, en de rol aluminium isolatie/noppenfolie aan de gang gegaan.

De koelkast is in mijn keuken ingebouwd, en afgewerkt (na openen van de deur) met siliconen afdekplintjes aan de zijkanten en onderzijde. Deze kun je handmatig verwijderen. Vervolgens heb ik enkele stroken aluminium isolatie-matten op maat geknip qua lengte. Na wat passen en aanpassen, bleken aan de beide zijden 3 lagen geschoven te worden, en de onderzijde 2 lagen.

Gevolg: door toenemende isolatiewaarde, blijft de temperartuur in de koelkast langer behouden. Dus minder aanslaan van de compressor voor koeling. Hierdoor is dus weer wat energie te besparen.

Let wel: in mijn situatie ademt de koelkast via een seperate ruimte voor koelere lucht, en blaast deze uit aan de achterzijde. Zorg dat deze ventilatie-paden niet belemmerd worden!

0 thoughts on “Isoleren: ook je koelkast/vriezer kan er baat bij hebben

  • Volgens mij is het verschil marginaal of niet goed meetbaar (nauwkeurig dus!) met een recente A-klasse koelkast…
    Ik verwacht dat oudere koelkasten meer meetbare resultaten geven. Ik merk wel dat de koelkast/vriezer in de zomer minder vaak en lang aanslaat om te koelen.

  • Interessante knutseltip! Ik wist niet dat je kon na-isoleren om zo nog meer energie te besparen. Het is goed dat je erbij zegt dat je de ventilatie achter de koelkast niet stoort. Deze warmte die ontnnapt is essentieel voor het koelingsproces.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.