Terugblik op januari 2009: koud begin van een nieuw jaar

Januari is achter de rug, en nu een mooi moment op deze koude maand (de koudste van de afgelopen 12 jaar!) terug te blikken…

Zonneenergie

Nu we reeds in februari zijn beland, is het leuk om terug te kijken naar afgelopen maand. Mijn zonnepanelen (3 strings, totaal 1.710Wp) hebben het nodige te lijden gehad: fikse koude dagen en nachten, stevig pak sneeuw en ijs wat is opgetreden… nou…. niet helemaal leuk! Door de sneeuw en ijsafzetting op de panelen heb ik tot ca 10-14 januari behoorlijk wat productie moeten missen. Wegschuiven ervan lukt haast niet, want het sneeuw gaat al snel over tot ijs šŸ™

Januari heeft in elk geval wel de laatste dagen veel zonnige perioden gekend, gecombineerd met het lengen van de dag en hogere zonnestand. Dit heeft tot gevolg dat er toch nog 38kWh geproduceerd is (22,22 kWh/kWp genormeerd). Een ietwat meer-opbrengst dan vergeleken met 2008 (31,93kWh ofwel 18,67 kWh/kWp).

Op naar februari, die hier op de 1e dag al lekker fel zonnetje laat knetteren!

Gasverbruik

Door de fikse koude perioden, met temperaturen stevig onder het vriespunt, heeft mijn CV (een Intergas Combi Kompakt 22) stevig moeten werken, ondanks een behouden stookgedrag. Daarbij is nog gekomen dat ik door de beurscrisis in de detachering even tussen opdrachten zit, en dus overdag ook thuis ben. Toch stook ik de woning tot 18 graden Celsius op, dat is voor mij comfortabel genoeg. Een en ander resulteert in het verbruik van januari 2009 tot een “whopping” 200m3. Ofwel: circa 25% van mijn gehele jaarverbruik! Ter indicatie in 2007 had januari 109m3 gas nodig, en 2008 een 140m3. Door de stevige voorjaarszon begint het wel te jeuken om te zien hoe een goede zonneboiler combi hier letterlijk werk van had gemaakt. Zeker een Atag Qsolar, die naast warm tapwater ook de verwarming gebruikt bij zonopbrengsten, had lekker aan kunnen tikken en onkosten kunnen besparen…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.