Boycot de ‘slimme meter’

Het zal menig Nederlander ontgaan, maar er speelt al geruime tijd een discussie over het uitrollen van de slimme meters in elk huishouden. Deze discussie wordt vooral vanuit de grote energiebedrijven aangewakkerd, met als ‘verkoop-argument’ dat de consument zuiniger en goedkoper uit is.

Wat is een slimme meter nu?

De slimme meter is een geavanceerde meter die in uw meterkast geplaatst zal/kan worden. De intelligentie bestaat vooral uit het nauwgezet volgen van uw verbruik inzake elektriciteit en gas, waarbij de leveranciers geregeld (ik verneem over meet-perioden van elk kwartier tot 1 keer per uur) de meterstanden ontvangen. “Da’s handig”, hoor ik u al hardop denken. Nou.. zou het? Je kan ook zelf dagelijks/wekelijks even op een papiertje de meterstanden noteren en zo direct je verbruik bepalen: per maand, per jaar, whatever!

De mogelijkheden voor het energiebedrijf

Door het plaatsen van een ‘slimme meter’ (en dus de vervanging van de nostalgische draaischijf-meter (ook bekend als ferraris-meter), danwel digitale meter (veelal in recent opgeleverde nieuwbouw-woningen)) heeft de leverancier een nauwkeurig beeld:

 • Wanneer gaat uw huishouden slapen?
 • Wanneer gaat uw huishouden ontwaken?
 • Wanneer is uw huis onbewoond?
 • Wanneer komt u thuis en hervat u uw gezinsleven?
 • Wat is uw verbruik per uur/week/maand?
 • Wanneer gaat u lekker op vakantie (zomer/winter)?

Allemaslimmeposteral zaken die het mogelijk maken om voor energiebedrijven, die louter een commercieel belang hebben bij VEEL energieverbruik en totaal niets moeten hebben van bezuinigen/minderen/matigen, om bijvoorbeeld de levering van energie te herzien. Denk aan het wijzigen van piek-uren/dal-uren (hoog/laag tarief), danwel bijzondere vormen ervan afgeleid.

Nog afgezien van de mogelijkheid dat de beveiliging van de communicatie tussen slimme meter en de leverancier mogelijk vatbaar is voor fraude door derden: je moet er niet aan denken dat uw woonsituatie in verkeerde handen gaat vallen, en criminelen even een kijkje komen nemen in uw huis. Ondenkbaar? Ik denk het niet: laatste projecten zoals de OV-chipknip waren reeds binnen een week gekraakt. Zo’n slimme meter zal het niet langer volhouden lijkt me dan! 😉

Waar kunnen we bezwaar aantekenen?

Grofweg kun je gewoon beginnen om ‘vervanging’ van uw meter tegen te houden. De energiebedrijven die een ferraris-meter bij u hebben hangen, hebben geen gegronde reden om deze ‘preventief’ te vervangen voor een slimme meter. Uiteraard, als u uw meterstanden wekelijks bijhoudt, ziet u vaak al of er een excessief verbruik in uw woning is (danwel: raadpleeg uw jaar-afrekeningen van voorgaande jaren).

Maar vooral : nu bezwaar maken, hetzij via politiek wegen, danwel via petities zoals hier te zien zijn. Zeker als er geen vastomlijnd kader afgegeven wordt aan zowel politiek als de bewoners, is mijns insziens het niet te rechtvaardigen om mensen de ‘slimme meter’ op te laten dringen!!!

Meer informatie over de slimme meter:
Petitie “Slim meten is slinks weten”
Verzoek afwijzing slimme meter

2 thoughts on “Boycot de ‘slimme meter’”

 • Dat is inderdaad een nadeel. Zulke informatie zouden ze niet mogen bewaren. Maar het heeft ook een voordeel. Je betaald namelijk achteraf naar wat je hebt verbruikt. En, dat is ook interessant, je betaalt het tegen het tarief wat het gas/elektriciteit op dat moment kost. De tarieven veranderen half jaarlijks. En je geeft 1 maal per jaar je meterstanden door, maar hoe weten ze wat ik tegen het lage en wat ik tegen het hoge tarief heb verbruikt? Dat berekenen de energie leveranciers zelf uit. En tja, ze zullen toch een dief van hun eigen portemonnee zijn, als ze dat in ons voordeel rekenen…
  Eigenlijk is het ook bijzonder dat je nagenoeg altijd geld terug krijgt. Afgelopen keer had ik iets van 200 euro te veel betaald, dat had ik anders op mijn spaarrekening gehad en rente over gekregen. Nu is dat voor de energieleverancier.
  Hoe het ook zij, ik wil er graag iets meer nuance in aanbrengen. Het is niet alleen nadelig.

 • @Marcel: ik krijg de laatste jaren weinig of niets meer terug, aangezien ik circa 2 maanden na ontvangen van jaarafrekening weer voor een her-berekening voorschot aanvraag bij het energiebedrijf. Meestal betaal ik dan nog minder als oorspronkelijk ingeschat werd.
  Reken maar na als een bedrijf 1 miljoen klanten jaarlijks 200 EUR per klant ‘apart’ kan zetten, rente ontvangen (stel 4%), en na een jaar renteloos (!!!) aan de klant terug geeft… Klinkt als ‘basic banking’ 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.