28 maart: 1 uur duisternis voor Moeder Aarde

1 dag, 1 uur duisternis voor Moeder Aarde. Uit respect voor het milieu. Als moment van bezinning op het uitbundige energieverbruik door de samenleving. Een klein gebaar… maar wel zeer nobel.

Doe je mee? Doe dan op 28 maart van 20.30 tot 21.30u de lampen uit, en geniet van een uur duisternis binnen en buiten je huis. Gezellig bij kaarslicht even tot rust komen 🙂

Meer dan 1400 steden over de hele wereld hebben inmiddels al toegezegd mee te doen aan Earth Hour. Ook bedrijven als Nokia, Coca-Cola en Ikea hebben zich verbonden aan de actie. En bij tientallen opvallende gebouwen gaat ook het licht uit, zoals Buckingham Palace in Londen, de Eiffeltoren en het beroemde Christusbeeld in Rio de Janeiro.

Nederland
Ondertussen begint Earth Hour ook in Nederland grote bekendheid te krijgen. Amsterdam en Rotterdam nemen het voortouw en zetten belangrijke gebouwen en bruggen op 28 maart een uur lang in het donker. In Rotterdam gaat het om onder andere de Erasmusbrug, de Euromast, het stadhuis en het Witte Huis. In Amsterdam zullen onder meer de Magere Brug en de Westerkerk in het donker staan. Amsterdam is in overleg met een aantal grote bedrijven aan de Zuidas, om ook daar zoveel mogelijk het licht uit te doen.

Maar hopelijk doen ook zoveel mogelijk Nederlanders zelf mee en geven we ons hele land, voor één uur, terug aan de nacht. Sterker nog: probeer mensen in je omgeving te inspireren. Praat er over op het werk, en kijk of je werkgever ook symbolisch hier aan mee wil werken.

De cijfers
Earth Hour is in 2007 voor het eerst georganiseerd in Australië. Daar deden toen ruim 2 miljoen mensen mee. Vorig jaar verspreidde de actie zich als een inktvlek over de aardbol met als resultaat ruim 50 miljoen deelnemers. Tientallen steden, bedrijven en opvallende gebouwen werden donker. En jij kunt er nu aan meehelpen om van Earth Hour 2009 een nog weer groter evenement te maken!

Vanzelfsprekend zijn ook met Earth Hour nog klimaatpunten te verdienen. Doe met zoveel mogelijk klimaatburen mee en gooi allemaal op zaterdagavond de 28e, om 20:30 zoveel mogelijk lichtschakelaars om. Alle deelnemende straten die een foto of filmpje opsturen waarin deze actie is vastgelegd, krijgen voor de afsluitende actie van het Klimaatstraatfeest 5000 klimaatpunten.

De besparing
Verlichting draagt in hoge mate bij aan energieverbruik en daarmee aan de uitstoot van CO2. Een gemiddeld huishouden in Nederland produceert jaarlijks 325 kilo CO2, alléén door verlichting. Daarbij is rekening gehouden met het gedeeltelijk gebruik van spaarlampen.

Wanneer 500.000 Nederlandse huishoudens meedoen aan Earth Hour, besparen ze in dat uur net zoveel elektriciteit als 220 huishoudens een jaar lang voor verlichting nodig hebben.

Meer informatie kan je hier vinden

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.