OpenSuse r11.1: mijn indrukken

linux-logo_allOp mijn eigen laptop draai ik al een jaar lang Linux. Specifiek de OpenSUSE distributie.  Ooit gestart met de good-old Slackware, geheel in tekstmode… vreselijk, zeker als je ziet hoe eenvoudig het NU is geworden.

Redenen voor mij om voor Linux te kiezen: ongekende vrijheid, brede support van vele hardware (printers, scanners etc.), beduidend minder last van computervirussen & adware/spyware. En een 64-bit besturingssysteem wat mijn Intel Core2Duo nu daadwerkelijk kan aansturen. En vanwege de open-source gedachte is deze software vrij verkrijgbaar en gratis te downloaden. Dit scheelt weer CO2-uitstoot (verpakking, distributie, winkelruimte etc.), dus een blog waard 🙂

Hier mijn indrukken in dit artikel over de installatie van deze zeer recente release van OpenSuse.

Downloaden

OpenSuse is vrij verkrijgbaar, en gratis te downloaden via het internet of als pakket te kopen bij de betere computerhandel. Bij aanschaf via de computerhandel krijg je wel een extra periode van ondersteuning erbij, evenals de nodige gedrukte handleidingen.

Downloaden vanaf de website van OpenSuse was voor mij het makkelijkste. Ik koos voor de complete DVD uitvoering (4.7 Gb), die ik als een ISO-bestand (image van een DVD) binnengehaald heb.

Nadat ik het ISO-image op een fysieke DVD gebakken had, kon de installatie beginnen. Uiteraard had ik vooraf mijn persoonlijke informatie (documenten, bestanden andere zaken zoals email, email-adressen) veiliggesteld op een externe harde schijf. Gewoon simpel te kopieren indien je al reeds onder Linux gewerkt hebt, niets te maken met lastige registers zoals WindowsXP deze kent.

De installatie

Nadat de DVD in de laptop opgestart is, komt al snel een grafische schil naar voren. Hierin koos ik de gewenste taal-instelling (nederlandstalig, default taal-keuze is echter engelstalig). De installatieprocedure is verder met enige basis-kennis van je computer goed te doorlopen. Wel moet je bij twijfel even een pas op de plaats maken bij het kiezen van de partities. Voorafgaand aan de installatie had ik 50Gb gereserveerd voor Linux. Mijn partities bestaan uit 4Gb “swap” partitie, en ca. 2x 25 Gb voor applicaties & besturingssysteem.

Bij het installatieproces moet je een initiele gebruiker invoeren, en naar keuze een wachtwoord ook voor de supervisor/admin (ookwel ‘root’ in Linux genoemd) opvoeren.

Na dit alles is het kwestie van kopieren, en voor mij als persoon een bakkie koffie drinken.

Installatie duurt minder als een uur, waarna het systeem operationeel is. Nazorg is het instellen van de draadloze netwerkverbinding (WPA/PSK gebruik ik bij default) en is met een paar klikken direct te realiseren. Niets anders als je bij Windows-systemen gewend bent.

Gebruik van Linux

Momenteel gebruik ik Linux puur als platform voor surfen/mailen/telebankieren/tekstverwerken etc. Foto’s bewerken zal ik vooralsnog via WindowsXP (in samenspel met Nikons’ CaptureNX) doen. Helaas heb ik Windows nog nodig om soms (sporadisch) een firmware-update op camera, GPS, of andere randapparaten uit te kunnen voeren. Vandaar ook dat mijn laptop ‘dual boot’ is: ik kan bij opstarten selecteren welk besturingssysteem ik wens te gebruiken (met hulp van de boot-manager “GRUB” ).

Waarom Linux?

Linux draait voor mijn beleving gewoon veeeeeeeeel vlotter vergeleken met WindowsXP. Daarnaast amper last van computervirussen en adware zoals eerder vermeld, waarbij je dus relatief veilig kan websurfen. Wel  moet je zorgen dat je zo min mogelijk met root-gebruiker aan het werk bent, maar dit geldt ook op je eigen WindowsXP-gebruikers. Beperken van rechten is soms lastig, maar wel zo veilig bij veelvuldig gebruik.

Doordat Linux open source is, kun je (als je dat wilt en kan) zelf verdere zaken uitbouwen/ontwikkelen. Het hele systeem is modulair, en broncodes zijn vrij te raadplegen. Altijd handig bij het zoeken van storingen.

Naast besturingssysteem voor je PC, kun je Linux ook inzetten om thuis een netwerk te hosten: ofwel: een oude PC inzetten als webserver, gateway, firewall, of file/printserver. Dus die oude laptop kan nog mooi lang ingezet worden voor andere zaken in je huishouden!

0 gedachten over “OpenSuse r11.1: mijn indrukken

 • Hmmm…
  Ik was het ooit van plan: foto
  (altijd heel benieuwd of een commentbox html accepteert…)
  Maar niet doorgezet, ik durfde het toen niet goed aan.
  Ik heb er ook boeken over, gedeeltelijk bestudeerd.
  Mijn Asusje draait wel onder Linux, maar daar zit zo’n idiotproof afscherming omheen – natuurlijk zijn er zat fora waar uitgelegd wordt hoe je dat eraf haalt, maar dat komt er dan weer niet van.
  Misschien moet ik toch de sprong maar een keer wagen…

 • @ J.:
  OpenSuse 10 is al easy op zich! En anders download en brand je alvast Release 11.1, en doen we een bakkie.
  Kan je ondertussen zien hoe eenvoudig het installeren is, en babbelen we ook nog over fotografie!

  In elk geval je moet er inderdaad aan wennen. Die oude Windows-gewoontes (dubbel-klik voor opstarten van een applicatie….)
  leer je vanzelf af. En met de GUI (Grafische interface) zoals KDE of GNOME hoef je echt niet meer de whizzkid te zijn
  om snel e.e.a. te wijzigen!
  dus… maak een backup van je bestanden, en spring in het onbekende!!

 • Ik wilde open suse ook eens proberen omdat deze mij werdt aangeraden als beginner, Ik probeerde eerst ubuntu maar kon met geen mogelijk heid op internet komen hiermee dus deze was weer zeer vlug vervangen door windows.
  SUSE 11.1 krijg ik niet eens geïnstalleerd, omdat tijdens de opstart de dvd niet gezien wordt. Dus geef ik het maar op en houd het bij puppy of i.d. om lunix via cd te proberen. Jammer, maar door dit soort dingen wint linux nou niet echt de schoonheids prijs.

 • @Marcel: tja ik weet niet welke hardware je hebt, maar hier draait ie vlekkeloos!
  De DVD is misschien niet goed gebrand? Heb je de controle erop uitgevoerd middels de MD5-checksum? Als je daar al geen zekerheid over hebt, kun en MAG je Opensuse (of welke distributie) ‘blamen’ dat het slechte software is….
  Kennelijk ‘slikken’ we al jaren buggy windows-releases… dus “what’s in a name” 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.