Terugblik vanaf 2004: prijsverloop van brandstof

Vanaf ik in 2004 mijn auto gekocht heb, houd ik nauwgezet de diverse kosten bij: wegenbelasting, verzekering, brandstof, onderhoud etcetera.Voordeel is dat je op termijn mooi een overzicht hebt, en ziet hoe e.e.a. soms buitensporig stijgt of daalt, mede afhankelijk ook van het gebruik van de auto.

De brandstof

Mijn Peugeot tank ik voor 99% af met diesel, veelal Shell Vpower Diesel. Proefondervindelijk heb ik vastgesteld dat ik daar op 1 tank daadwerkelijk verder mee kom, met eenzelfde rijstijl over eenzelfde traject (vergeleken met diesel van de witte pomp).

prijsverloop-vpower Duidelijk zie je de stijgende lijn van de brandstof, afgeleid van de ruwe olie prijzen. Zeker in 2008 zie je de prijs gewoon extreem pieken: dat klopt want toen was de ruwe olie circa 100+ USD per barrel/vat waard.

Laten we deze piek even apart/buiten beschouwing, dan zien we toch een stijgende lijn ontstaan.

Natuurlijk moet je de inflatie van Nederland er nog bij meenemen, om een reeel beeld te krijgen van deze stijgende lijn.

0 gedachten over “Terugblik vanaf 2004: prijsverloop van brandstof

 • Als ik helemaal eerlijk ben: hier had ik geen grafiekje voor nodig…
  Wat ik wel onbegrijpelijk vind is al die drukte over steun aan de autofabrikanten: die fossiele brandstof is niet alleen vervuilend, op een gegeven moment is-ie gewoon OP. Ik snap best dat Opel zelfstandig verder wil, maar wanneer gaan ze nou ’s fatsoenlijke electrische voertuigjes maken?
  Misschien niet direct voor de lange afstand, maar met – bijvoorbeeld – mijn rijgedrag (beetje woonwerk, beetje in de regio) zou ik me prima kunnen redden met een actieradius van een kleine 100 km, als ik verder weg wil pak ik de trein wel.

 • Groot gelijk dat je geen grafiek nodig hebt, maar voor sommigen is het toch een ‘eye-opener’.
  Wat mij betreft mogen gerust de nodige autofabrikanten ‘over’ de kop gaan. Gezien de druk van de samenleving / consumenten, kan zo wel
  druk uitgeoefend worden op het stimuleren van een minder-vervuilend vervoersmiddel, zoals de electrische auto. Ik zeg nadrukkelijk ‘minder-vervuilend’,
  want die elektriciteit dient uiteraard 100% duurzaam opgewekt te worden, wil de elektrische auto duurzaam zijn/worden. En gezien het gros van de nederlandse
  bevolking niet weet wat er speelt, laat staan nadenkt, is dat wel een zorgpunt…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.