Voorjaar breekt door: HR-ketel aangepast

Nu het voorjaar letterlijk doorbreekt, en lekkere zonneschijn de planten laat groeien alsof het kool is, kan je in huis weer wat zaakjes regelen voor aangenaam lage energie-rekeningen!

Zo heb ik op de HR-ketel de temperatuur van de centrale verwarming terug geplaatst van 60 graden Celsius naar 30 graden Celsius. Nu zal de ketel nog wel eens aan kunnen springen, en water verwarmen terwijl dat niet nodig is. Nuhoneywell stopt de ketel dan al snel bij het bereiken van de water-temperatuur op 30 graden Celsius.

Alle beetjes helpen, toch?

Denk je ook nog aan de klok-thermostaat? Wellicht schakelt die nog steeds steevast in en uit op vaste tijden. Uiteraard heb je de zomertijd ook er in gezet. En…. wellicht dat de temperaturen in de klok-thermostaat ook lager kunnen, zonder comfort in te leveren. Aangezien ik grote ramen op het zuiden heb, wordt mijn woning toch wel opgewarmd door de zon. De klokthermostaat staat hier op een continue-temperatuur instelling van 15 graden Celsius.

Succes!

Join the Conversation

2 Comments

  1. @miss J.: Meten is weten 😉
    het is wel logisch dat de CV-watertemperatuur periodiek gestookt wordt. Hier in elk geval slaat de HR-ketel na 24 uur aan voor een zelf-test, pompbeweging en even ‘aanslaan’ van de verwarming. Ook al is het niet nodig.
    Punt is: door de temperatuur in het verwarmingscircuit laag te zetten (ipv de gebruikelijke 70-80 graden Celsius), zul je in het voorjaar bij aangename temperaturen ook niet extreem hoeven bij te verwarmen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.