Overstap naar GreenChoice: Enexis verstrekt valse info

Inmiddels al enkele weken overgestapt van Essent RWE  😉 naar de duurzame energieleverancier GreenChoice. Met de meterstanden die doorgegeven zijn, was het al snel vreemd dat ik aanzienlijk hoger ben aangeslagen bij GreenChoice, en dus meer aan voorschot per maand kwijt ben dan bij Essent/RWE.enexis

Maar goed… ik had al geagendeerd om tussentijds meterstanden aan te reiken aan GreenChoice, zodat e.e.a. rechtgetrokken zou worden….

Dus vandaag de meterstanden genoteerd en telefonisch aan GreenChoice doorgegeven. De vriendelijke medewerker liet even weten dat ik door de netwerkbeheerder (dus Enexis, voormalig onderdeel van Essent welke per januari 2009 is opgesplitst) op een ‘whopping’  22.000 kWh ben aangeslagen/ingeschaald!! Mijn verbruik qua electriciteit is al jaren rond de 800kWh (statistieken heb ik bij de hand 😉 ) En dan is een “geschatte” aanslag van het netwerkbedrijf… Als dat ‘schatten’ is, dan verklaar ik mijzelf paranormaal begaafd, en ga uw eigen meterstanden wel ‘bepalen’ 😉 Ik mag toch echt HOPEN dat het een leesfoutje van de medewerker is, maar heb 2 keer gevraagd naar het getalletje….

Ter indicatie: ik ben al vele jaren klant bij Essent geweest, en nu nog steeds kunnen ze dus niet het leef-patroon uit de statistieken trekken…. Tijd dat daar een keer een consultant langs gaat voor klantbeeld en marktanalyses 🙂

Gelukkig heb ik de meterstanden doorgegeven, en nu duurt het nog 3 weken (ongeveer) voor e.e.a. rond is. De medewerker maakte direct een notitie in mijn GreenChoice dossier dat ik teruglever via zonnepanelen. Altijd nuttig en handig.

enexis-greenchoice
De meterstand zoals Enexis (voormalig Essent) 'doorgeeft' aan Greenchoice

Waarom is dit ‘onjuist’ inschatten door het netwerkbedrijf nu nog steeds actueel? Het is niet alleen Enexis/Essent dat hier een handje naar heeft, ook menig andere grote energiemaatschappij (en bijbehorend netwerkbedrijf ervan) zoals Nuon, Delta,  en anderen hebben hier met dit bijltje gehakt. Voor de goede orde: de splitsing tussen leveringsbedrijf en netwerkbedrijf is per januari 2009 wettelijk opgelegd. Hiermee wordt een scheiding in de verantwoordelijkheid gelegd bij het transport/netwerkbedrijf (welke de gas/electriciteitsnetwerken beheert) en het leveringsbedrijf (welke de gas/electra aan u leveren zal). Doel hiervan is de onafhankelijkheid van het beheer van de gas/electra-netwerken te waarborgen, en de onderlinge concurrentie (lees: marktwerking) open te zetten.

Blijkbaar is het ‘pesten’ van de de-centrale energie-opwekkende consument gewoon een ongeschreven wet, om maar te zwijgen over vertraagd uitkeren van (wettelijk verplicht gestelde!!) teruglever-vergoedingen, of onjuiste meterstanden en dreigementen tot vervangen van de hoofd-meter.

De klant die hier geen weet van heeft, wordt gewoon geconfronteerd met een beduidend hogere maandlast door onjuiste verbruikscijfers aangereikt door het netwerkbedrijf. Gaat dus twijfelen bij de nieuwe (meestal duurzamere) energie-leverancier, en gaat met hangende pootjes terug naar de fossiele stokende ‘oude’  energiemaatschappij.

Oplossing hiervoor? Geen idee, maar wereldkundig maken is een klein deel wat IK kan betekenen. Nu maar hopen dat er vanaf de politieke regionen (Den Haag (landelijk), of europees (Mevrouw Smit-Kroes)) hier eens het vizier op plaatst en orde op zaken gaat stellen voor de consument. In elk geval : GreenChoice gaat mijn huidige meterstanden opnemen en herberekenen, en koppelt dit keihard terug aan het foetelende Enexis netwerkbedrijf…

8 thoughts on “Overstap naar GreenChoice: Enexis verstrekt valse info”

 • Eigenlijk is het te gek voor woorden!
  En dan ben jij een consument die zich erin verdiept heeft en z’n mening kan onderbouwen, er zullen inderdaad een hoop mensen zijn die niet weten wat ze overkomt.
  Ben heel benieuwd of je op den duur tevreden blijft over Green Choice.

 • Niels, wil je s.v.p. Diederik Samsom (PvdA), Liesbeth Spies (CDA), Paulus Jansen (SP), Halbe Zijlstra (VVD) en doe ook maar vd Vlies (SGP) op de hoogte brengen van je bevindingen en ze vragen wat ze aan dit soor maffiapraktijken gaan doen?

  Adressen op de Tweede Kamer site.

  Zuukzes, ik ga nl. niet alles trekken, als je begrijpt wat ik bedoel… 😉

 • Overigens: ik heb ECHT geen hoog-energetisch bio-cultuur hier lopen groeien/bloeien onder genot van z.g. assimilatielampen die een dergelijke “begroot” energieverbruik zou rechtvaardigen. Ook een terrarium onder halogeen stralers is hier niet te vinden….

  Ik ga eens kijken hoe dergelijke zaken politiek aan te reiken zijn…. “To be continued” zou in menig Hollywood-film getoond worden…. 😉

 • maak een foto van je meterstand, just to be sure,
  het hielp mij behoorlijk, omdat bij mijn overstap van nuon naar greenchoice, nuon/continuon bleef volhouden dat de meterstand 5600kwh hoger was,
  en dat 2 maanden nadat ze zelf de stand opnamen, mijn jaarverbruik was 167 kwh…..
  zo zie je maar, ze flikken het allemaal, gelukkig was greenchoice coulant, en nam de feitelijke meterstand over.

 • @Eric: dank je voor de tip! de foto’s heb ik al gemaakt van gas-meter en meterstanden electriciteit!

  @Ruud: dank je wel voor je verhaal! Doet goed om te lezen dat ‘mijn situatie’ niet uniek of op zichzelfstaand feit is. Hulde dat je zo duurzaamheid doorgevoerd hebt, door gas af te laten sluiten. Wil je mij informeren wat je zoal aangelegd hebt? Zonnepanelen? foto’s : graag!! 🙂 😉

 • Heel onaangenaam wat er is gebeurd. Ik kan er van meepraten. Ik ben drie keer overgestapt. Dat zooitje ongeregeld, in mijn geval Nuon, heeft mij vervolgens tweemaal illegaal en zonder mijn medeweten teruggeboekt en ging gewoon verder met het plunderen van mijn bankrekening. Tot ik dat tot mijn stomme verbazing ontdekte natuurlijk. Daarna verkeerde ik in een permanente staat van oorlog met Nuon. Eerst mijzelf weer aangemeld bij de nieuwe leverancier, totdat zij mij verdomme wéér terugboekten! Hoe is dit mogelijk vraag je je af? Ik heb er anderhalf jaar over gedaan om mijn vele honderden gejatte euro’s terug te krijgen, wat uiteindelijk gelukt is, inclusief een schadevergoeding.

  Dit alles in het licht van mijn jarenlange geleidelijk aan finetuning van mijn energieverbruik. Namelijk vanaf het moment dat de eerste spaarlampen in de handel kwamen, in jawel, praktisch dertig (!!!) jaar geleden. Met de toenmalige primitieve middelen heb ik gaandeweg energiesluipers vervangen door betere apparaten of, indien niet mogelijk, gewoon het raam uitgekieperd.

  Het resultaat nu: nul kubieke meter gasverbruik en na aftrek van de zonnestroomproductie (sinds 1999), tussen 1100 en 1200 kWh per jaar stroomverbruik (ik werk aan huis). In 2007 was ik zover dat ik mijn gasaansluiting kon opzeggen, jazeker weer bij Nuon… En de treurniswekkende sabotage begon opnieuw. Voor alle duidelijkheid: door schade en schande wijs geworden verliep mijn communicatie met dat onnozele prutskantoortje Nuon te Den Haag uitsluitend schriftelijk. Om tenminste achteraf fatsoenlijk verslag te kunnen doen van mijn exercitie met die geldmaakmachine.

  Maar goed, gas opgezegd, en… er gebeurde niets! Pas vijf maanden later een telefoontje dat Nuon mij wettelijk gezien niet móchten afsluiten, Nuon was daarvoor niet bevoegd! Kortom: een nieuwe oorlogsverklaring van die freubelaars. Om kort te gaan, natuurlijk heb ik ook deze slag gewonnen. Eerst nog een herhaling dat ze bij wet niet mochten wat ik wilde, toen moest persé mijn gasmeter uit het huis gesloopt worden. Maanden later gaven ze op mijn (schriftelijk) aandringen toe dat dat niet nodig was en dat de gasmeter eenvoudig “drukloos” gemaakt kon worden. Met excuses van Nuon overigens en met opnieuw een inmiddels derde schade-uitkering die op eigen initiatief, dat wel, tot stand was gekomen. Drie maanden geleden is dat dan eindelijk gebeurd en ben ik officieel ontgast door dat clubje ongeregeld en God zij dank HELEMAAL verlost van Nuon. Deze dag is sindsdien hier in huis een naionale feestdag.

  Met alle respect, ik geloof er geen donder meer van dat onze energiemarkt een vrije markt is. De grote ondernemingen zijn onderafdelingen van Den Haag. Er is geen andere verklaring mogelijk dan dat een land als Nederland zo slecht presteert inzake een fatsoenlijke energiemarkt, laat staan een duurzame energieproductie en -verbruik: Nuon IS Den Haag en Den Haag IS Nederlandse energiemaatschappij, enzovoort en hoe ze ook allemaal mogen heten.

  Ben nu, natuurlijk, want een andere keus is er in deze ‘vrije markt’ gewoon niet, een tevreden klant van Greenchoice. Ik bewonder voorts en heb groot respect voor mensen als PolderPV en de diverse anderen die ik hier voor het gemak niet zal noemen, die tegen de stroom van de binnenharkende grootkapitalisten in proberen pleidooien te houden voor duurzame energie.

  Zoals gezegd heb ik nu na dertig jaar mijn energiehuishouden fatsoenlijk op orde, zit er elke winter gewoon comfortabel en lekker warmpjes bij, heb een volkomen normaal huishouden van twee mensen, gebruik GEEN aardgas meer en betaal voor het beetje stroom elf euro per maand. Dat is alles. Hier brand gewoon een lampje als het donker is, draait een wasmachine als de kleren vuil zijn, de vriezer voor een voorraadje eten, een koelkast om bederf van etenswaar te voorkomen, een stofzuiger om het huis op te schonen, zeven computertjes om het werk te doen, enzovoort, enzovoort. Het is een heerlijk gevoel op eigen benen te staan, verlost te zijn van dat overbodige K**bedrijf dat Nuon & Co heet, geen hijgende precario-ambtenaar in mijn nek heb en heerlijke elf zonnepaneeltjes die geruisloos hun heilzame werk doen zonder enige SDE- of wat voor baggerregeling dan ook.

  Op korte termijn voorzie ik tot mijn spijt geen grote veranderingen in Nederland op dit punt. We moeten eerst van deze Taliban-regering af (17.000 euro boete bij weigeren ‘slimme’ meter…..). Dát is het probleem.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.