Isolatie van de CV-leiding

Ondanks dat in mijn nieuwbouwwoning een HR-ketel hangt, die het warm tapwater en verwarming onder zijn beheer neemt, was ik niet tevreden over de afwerking van de isolatie ervan. Met name zag ik dat achter de betimmering de aanvoer en retourleiding in de schacht slechts een 3-4 mm laagje foam aanwezig was. Bij isolatie geldt: hoe meer isolatiemateriaal, hoe minder het warmteverlies.


De leiding gaat vanaf zolder naar de begane grond toe, wat dus omgerekend ca. 10 meter (2x 5 meter (aanvoer en retour)) leidingwerk betreft. Een aanzienlijke lengte om te isoleren. Helaas is het niet mogelijk nu om de betimmering los te halen, en netjes de hele leiding af te werken met een extra laag isolatie. Zeker niet nu er stuc-werk met korrelstructuur op is aangebracht.

buis-isolatie

Dus ik heb met een dremel-tool de bovenzijde vrij gemaakt van het stuc-werk, en van bovenaf de extra buizen isolatiemateriaal handmatig er over heen geschoven. De diameter die ik benut heb is 25mm, wat net voldoende is om de buis te omsluiten.

Helaas kon ik van boven af niet alles afwerken tot aan begane grond, dus vanaf de kamer/begane grond heb ik via het service-luikje alsnog enkele meters isolatiemateriaal omhoog geschoven.

Mijn verwachting is (ik kon niet zien of ik nu de hele leiding ingepakt heb) dat van de 10 meter totale leidinglengte er misschien nog 3-4 meter (totaal) ongeïsoleerd is gebleven

Wat de invloed hiervan is? Door mindere warmteoverdracht in de schacht van leiding naar omgeving, zal er warmer CV_water in de radiatoren in mijnwoonkamer/keuken stromen. Dus een beter rendement om te verwarmen (en: minder aardgas nodig om hetzelfde comfort-niveau te handhaven!).

Of dat gehaald gaat worden, en zo ja hoeveel gas ik uitgespaard heb, dat blijft erg lastig… Maar goed…. er kan nu weinig nog aan extra isolatie in de schacht aangebracht worden. Alle kleine beetjes helpen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.