Kleine windmolens leveren te weinig op

Op de NOS is een artikel beschikbaar waar de kleine windmolens bekeken zijn. Algehele conclusie: in verhouding tot de (initiele) investering van enkele duizenden Euro’s, zijn de opbrengsten minimaal.

Dit was al eerder bekend bij mij, en vele anderen. Dat verklaart ook dat de grote windmolens vaak een as-hoogte hebben van 80 meter of meer, en wieken een spanwijdte hebben van 20 meter of meer.

Bron: NOS (en bijgaand de resultaten van het onderzoek)

Vergelijkbare vormen van deze kleine (particuliere) windmolens zijn al reeds eerder uitgebreid getest in Zeeland, met opbrengsten die vooralsnog niet schokkend waren. Een reden des te meer om op lokaal niveau (gemeente anyone??) samen te werken met buurt-gemeenten en langs lange snelwegen/verlaten stukken een mooie windmolen te planten.

Ver buiten de bebouwde kom, zijn klachten als geluidshinder, slagschaduw en horizon-vervuiling (what’s new? niemand klaagt ook over de hoogspanningsmasten die door het land al jaren staan?? 😉 ) tot een minimum te houden.

meetresultaten_testperiode

Als je toch duurzame technieken in je woning wilt gaan plaatsen, dan is het in mijn opinie wenselijk om de combinatie van zonneboiler en zonnepanelen te overwegen. Deze doen stil, en zonder onderhoud hun ding, en zijn mooi weg te werken in het dakbeschot van menig woning.

Voor een slordige 8-10.000 euro kun je al een mooie PV-set op de kop tikken, eventueel met SDE-subsidie (als je niet achter het net gevist hebt… 🙂 ) De keuze voor zonnepanelen of zonneboiler is vooral persoonlijk van aard: bij een doorsnee gezin zul je meeste winst boeken bij besparingen op aardgas door de zonneboiler.

One thought on “Kleine windmolens leveren te weinig op”

  • ik vraag me af of de tekst in het nos artikel wel opgaat als je wat van die kleine urban molentjes op een flat in ijmuiden neerzet.
    kiten en windsurfen was in het binnenland ook al niet echt lekker door de vlagerige wind.

    een beetje geloofwaardig word het pas als je er 50 op de brouwersdam zet, en 50 op de dijk bij petten, en dan gaat vergelijken.
    maar die cijfers zullen wel in de doofpot van verdwijnen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.