PV-optimalisatie: de gelijkstroom-zijde (DC-zijde)

Een TYCO-connector

Bij installeren van de zonnepanelen waren de kabelsets lang genoeg, en ruim voldoende om mijn panelen op de schuur en garage te kunnen plaatsen. Met 4 mm2 ruim voldoende bemeten om de hoge stromen met zo min mogelijk verlies de omvormers in te pompen. Echter… lengte van bekabeling dient zo mogelijk beperkt te worden tot het hoogst noodzakelijke.

Aangezien ik op het dak en in de garage enkele lussen/slagen van de bekabeling had liggen, was het helder dat de kabels TE lang waren. Inkorten gaat lastig, aangezien de speciale krimp-tangen enkele honderden euro’ s kosten, en voor 6 x knippen ERG prijzig zijn. De pluggen (typeringen MC en Tyco) zijn overigens tussen de 3 en 6 euro per stuk te krijgen.

En aangezien ik dus 2 soorten connectoren heb (de MC-koppeling en de Tyco), moet ik 2 tangen aanschaffen…

Echter… voorlopig heb ik met goed passende tussenoplossing de kabels ingekort, en in totaal is van string C (3x Suntech STP190W/18ub) en string A (3x MSK 190Wp) een grote lengte van totaal 19 meter DC-bekabeling (4 mm2) verwijderd.

Op een string met 3 Suntech panelen, waar optimaal 7,89 Ampere door heen stroomt (gelijkstroom!) zou dit over 19 meter koperdraad (4mm2) een vermogensverlies zijn van

Weerstand kabel = (lengte x soortelijke weerstand)/ oppervlakte aders

Rkabel = 19 meter x 0,0172 / 4 = 0,0817 Ohm.

bij een gelijkstroom van 7,89 Ampere is hier een vermogen van P= (7,89)^2 x 0,0817 = 5,08 Watt

Op jaarbasis (stelregel/aanname 12 uur per dag max. stroom) = 365 dagen * 12 uur * 5,08Watt  = 22,25 kWh op jaarbasis bij maximale instraling over 12 uur per dag.

Realiteit zal zijn dat je natuurlijk zelden zo’n performance kan waarmaken want de omstandigheden zijn zelden zo optimaal!

Veiligheidshalve kun je zeggen dat je maximaal 22,25kWh aan warmteverlies in je kabel hebt voorkomen, waarvan een deel (denk ook aan verliezen in omvormer, contacten, etc.) blijft bestaan, en een deel is opgelost. Overigens heb ik String B ongemoeid gelaten (deze is gelijk aan String C, 3x Suntech panelen), zodat ik hopelijk een en ander via meetgegevens kan aantonen….

Is 22,25kWh veel? Tja voor de een wel, voor de ander niet. Bij mijn huishouden is 22kWh overenkomstig aan 2,6% van mijn totale jaarverbruik (ongeveer 800-850kWh per jaar).

Een MC-connector
Een MC-connector

0 gedachten over “PV-optimalisatie: de gelijkstroom-zijde (DC-zijde)

  • Extra panelen kan ik nog plaatsen op het dak van mijn hoekwoning (pal zuid, en een deel op het westen). Maar…. nu eerst hard aan het sparen voor een Atag Qsolar met bijbehorende zaken (installatie door bedrijf etc.).
    Daarnaast is mijn dakgoot overhangend, ruim 1 meter, dus een ‘afdakje a la Jeroen Haringman’ gaat ook niet werken (en als het werkt: zit het paneel op het noorden gericht…)

  • Hoi, ik heb op onze Camper een set flexibele zonnepanelen van AppoloFlex geplaatst, en aan die panelen zitten kabels met Tyco IP67 stekkers. Nu zou ik ook graag 2 kabel willen inkorten en loop tegen het zelfde probleem aan dat het gereedschap om de stekkers los te maken (zeker voor eenmalig 4 stekkers) erg prijzig is. Ik zie dat het jouw gelukt is om die stekkers zonder speciaal gereedschap te openen. Zou je mij willen vertellen hoe jij de stekkers open gekregen hebt? De stekkers zouden volgens info van Tyco als ze op de juiste wijze geopend zijn gewoon hergebruikt kunnen worden.

  • @Twan: ik heb destijds de stekkers eraf geknipt. Immers ze zitten er op gekrompen met speciale tangen.
    Voor hergebruik zou je kunnen kijken naar Phoenix SunClicx (die zitten vaak bij SMA omvormers bijgesloten). Deze kunnen (MC4 type) hergebruikt worden. Soms passen ze echter niet op andere MC4 connectoren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.