PV-optimalisatie in voorbereiding

Momenteel snort al 2-3 jaar de Soladin omvormers in mijn garage/tuinhuis, wat natuurlijk duurzame energie oplevert. Echter, ik merk (ook in gesprekken met andere PV-eigenaren) dat ik nog een en ander kan optimaliseren.

Lees hier verder wat de plannen zijn….

In het kort komt het er op neer:

 1. Kabellengte optimaliseren. De strings panelen lopen met ruimeย  hoeveelheid bekabeling naar de omvormers toe. Dit is veelal een meter of 6 te veel van het goed: de kabels (6x 4mm2) zijn te lang en kunnen ingekort worden. Hiermee voorkom ik transportverlies tussen PV en omvormer(s).
 2. Omvormer optimalisatie. Mijn panelen, elk 190Wp zitten per 3 op 1 Mastervolt Soladin 600 omvormer. Door richtlijnen ‘hakt’ deze het gegenereerde vermogen af bij 498Watt vermogen. Alternatieven zijn de SMA Sunnyboy 1700 of 2100TL hiervoor in te zetten. Prijsstelling: ruim 1.000 EUR voor 1 omvormer (die de drie soladins vervangt). Door het matchen van de panelen op de omvormer (en zorgen dat je verschil tussen AC en DC zo klein mogelijk is) kun je ook hier een grote verbetering aanbrengen. Gelukkig zijn mijn 6 Suntech panelen en 3 MSK panelen volgens de technische specs (PDF-informatie volgt nog!) mooi aan elkaar gelijk en dus in 1 string op te nemen!

soladin600

Helaas kun je de DC-bekabeling aan de omvormer/PV-zijde niet even afknippen en inkorten. De speciale krimptang kost om en nabij de 250 EUR, de connectoren rond de 3-6 EUR per stuk. Een dure aanschaf voor een eenmalige actie voor optimaliseren. Helaas heb ik geen connecties ๐Ÿ˜‰ om dit tussentijds te laten doen (het inkorten van de kabels en her-krimpen), dus mag ik iets opnieuw bedenken.

sma_sunny_boy_2100-tlVoor de SMA SunnyBoy vervang-actie, daar ontbreekt ook even de pecunia voor. Tussen de 1.200 en 2.500 EUR (afhankelijk van model/uitvoering) voor de omvormer. Ik overweeg de vervanging serieus zodra de Mastervolt (1 van de 3) buiten de garantie de geest geeft. Of ik moet overwegen om de Soladins via Marktplaats/Speurders te verkopen…

Wat brengt dit dan op?

De Soladin heeft een rendement van om en nabij de 91%, de SunnyBoy zit op 96% rendement. Doordat ik 3 Soladins’ heb, heb ik dus 3x rendements-verlies ten opzichte van 1 SunnyBoy. Wat dus 15% verlies is (3x 5%). Op 1.710 Wp aan paneel-vermogen kan dat dus erg leuk uitpakken op jaarbasis.

Daarnaast… met 3 Soladins heb ik wel een ‘redundant’ systeem: mocht 1 omvormer defect raken, dan snorren er nog 2 lekker verder. Waar ook IETS voor te zeggen valt.

De verliezen in de bekabeling zijn te berekenen via formules. over 3 strings met elk 2 aders van 6 meter lengte teveel, dus 3x2x6 = 36 meter (!!) lengte bekabeling is dat:

Rleiding = (lengte x soortelijke weerstand) / oppervlakte aders

(soortelijke weerstand bij 15 graden Celsius voor koper bedraagt 0,0175 ฮฉ.mm2/m )

Rleiding = (36 meter x 0,0175) / 4 mm2 = 0,1575 Ohm

Bij een stroomsterkte (full load, zeg 6 Ampere), is het vermogen in de kabellengte totaal : Pleiding= I^2 * Rleiding

P= 6^2 x 0,1575 = 5,67 Watt die de leidingen opnemen/opwarmen in de (totale) lengte tussen PV-panelen en omvormer….

Omgerekend naar kWh op jaarbasis zou die 5,67 Watt in de kabels goed zijn voor (aanname: 12 uur daglicht gemiddeld) 12 uur x 0,00567 kW x 365 dagen = 24,8 kWh…

Op een opbrengst van max. 498Watt is dat toch 1% die je kan winnen ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ˜‰ door gewoon de juiste lengte te kiezen tussen omvormer en panelen. Sterker nog: als je je kabel-diameter vergroot, heb je NOG kleinere verliezen aan de DC-zijde! Maar of dat mogelijk is, is afhankelijk van omvormer, en fysieke connectoren. Al zijn er ook omvormers waar je de bekabeling gewoon rechtstreeks in kan klemmen.

Mocht iemand een leuke aanbieding voor een SMA SunnyBoy 1700 of 2100 vinden, gelieve mij dan via het contact-formulier benaderen…. ๐Ÿ™‚

0 gedachten over “PV-optimalisatie in voorbereiding

 • Beste Niels,
  De sommetjes bij ‘pv-optimalisatie’ deugen niet.
  Met een sma van 96% heb je 5% meer opbrengst, NIET 15%.
  Ook kabelverliezen berekenen bij ‘full load’ het hele jaar door is niet erg realistisch.
  Je rekent jezelf weer eens veel te rijk ๐Ÿ™‚

  Je kunt wel overwegen om de helling van je panelen te verlagen naar 20 of 25 graden.
  Hebben ze minder last van beschaduwing (zowel voor diffuus licht als voor directe zoninstraling).
  Kost niks (voornamelijk tijd), je bent lekker bezig en het levert 1 a 2 procentjes meer op.

  Rob

 • @Rob: ik heb nu 3x 91% conversie, ander maar 1x 96% (Bij een SMA omvormer), je opmerking dus inderdaad correct: 5% meer-opbrengst.
  Ook de kabelverliezen onder full-load is inderdaad niet-realistisch, maar daarom maak ik er ook expliciet melding van!!
  Even de lightbox-frames modificeren lukt mij niet, het is allemaal RVS-plaatstaal…..
  Dank voor je respons! ๐Ÿ™‚

 • @Eric: gelukkig zijn mijn panelen (grofweg) gedurende de maanden februari t/m november onbeschaduwd, dus draai ik dan ‘top-productie’ ๐Ÿ˜‰

 • @rob, ik heb eens wat op 22 graden gezet 2e paasdag, en ga eens kijken…en inderdaad, ik ben lekker bruin…twee photowattjes(pw1250) die continu in de derating van een gridfit gaan, meer diffuus en minder derating is dan wel een goed idee.
  bijzonder : 2e paasdag pv achterzijde al 58c

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.