Terugblik op “Gennep on Wheels 2009”

Vanmiddag eens over de braderie/jaarlijks event van Gennep geslenterd: Gennep on Wheels.

Treffende term voor een gemeente waar ca. 50% werkzaam is in Transport en Logistiek (en een ander groot deel toch in de geestelijke gezondheidszorg).Zie hier de situatie die gaat ontstaan bij een peak-oil verschijnsel: een gehele regio werkloos.

Dus alles met wielen zou te zien zijn. Heel eerlijk te zijn viel het gewoon zwaar tegen: vele lege ruimtes op/tussen de stalletjes, weinig motorclubs die acte de presence gaven, oldtimers die gewoon in slechte staat (afbladderende lak) getoond werden. En… heel wat minibikes & een paar raceauto’s die op een parkeerterrein doelloos rondjes rijden in de eerste versnelling. Optimaal misbruik van kostbare fossiele brandstoffen šŸ˜‰

Met geen woord is er ook iets te zien van duurzame alternatieven: merken als Toyota (Prius) en Honda (Insight) schitterden door afwezigheid. Qua fietsen-onderwerp was er slechts 1 standje te zien. EN de rest: eet/vreet-tentjes, terrasjes en de overbekende dealers van Peugeot, Subaru, Ford, Opel.

Misschien is het wijs om als lokale overheid eens te kijken naar koppeling van hun duurzame doelstellingen (cradle-to-cradle, duurzaam leven, CO2-reductie) en dit soort evenementen. Wellicht middels eisen van CO2 compensatie, welke vooraf en naderhand aantoonbaar gemaakt moeten worden voorafgaand aan het verstrekken van dergelijke vergunningen. Ach tja… zoals ik ruime tijd terug op een Burger Ontmoetingsplek letterlijk aan de ambtenaren al te kennen gaf: “het wordt weer hetzelfde liedje: praten praten, maar concrete (en innoverende) daden: ho maar!”.

Daarnaast wordt het wenselijk dat er regionaal samengewerkt gaat worden om eens samen te spannen met bijvoorbeeld Nijmegen en NXP in een zogenaamd hi-tech campus (zoals ook Eindhoven in vergevorderde vorm heeft). Zodoende kan ook lokaal de werkgelegenheid een boost krijgen, en is de noodzaak voor velen niet meer aanwezig om dagelijks het hele land door te hoeven reizen. Dit bespaart kostbare fossiele brandstoffen & uitstoot CO2/fijnstof, en levert een diverse vorm van lokale werkgelegenheid op, naast transport & logistiek, geestelijke gezondheidszorg en tourisme. Het maakt de regio ook beduidend minder afhankelijk van olie, waarbij er dus ondanks naderende problemen een zelfde comfortniveau gehandhaafd kan worden voor de bewoners in de gemeente.

Wellicht iets om budget voor te reserveren als Essent definitief aan RWE is opgeofferd (=verkoctht) en de opbrengst nuttig besteed gaat worden aan duurzame (her)inrichting lokaal/regionaal? Time will tell, enne… ik laat me graag verrassen!

0 gedachten over “Terugblik op “Gennep on Wheels 2009”

 • Jaarlijks bezoeken 25.000-40.000 mensen dit evenement. Niet iedereen wil constant geconfronteerd worden met co2 uitstoot en andere zware onderwerpen maar gewoon genieten van het (meestal) mooie weer, een terrasje pikken en ondertussen naar allerlei voertuigen op wielen kijken. Dat is Gennep on Wheels. Gewoon gezellig een middagje uit.

 • Nou jaarlijks 25.000-40.000 mensen? Het is al 2 jaar lang ‘afbouwende’ qua publiek.
  En ontkennen is iets wat vele verslaafden al jaren doen… De eind-afrekening is helaas duurder.
  Mijn punt is dat dergelijke manifestaties nu nog gedoogd worden, maar wat mij betreft eens serieus bekeken moeten worden. Helaas is Gennep toch al niet floriserend uitgerust met een grote diversiteit aan arbeid, behalve transport & logistiek en geestelijke zorg. Zodra de olie op is (fysiek, danwel onbetaalbaar)… zit Gennep met een grote bevolkingsgroep die zonder arbeid zit.

 • Gennep on wheels 2009

  Jammer dat er niet meer van de organisatie uit komt, ik had mij ingeschreven met de Bond Bug netjes via de site van Gennep on wheels, zoals het hoort.
  Ik heb nooit een reactie gehad…ik heb het maar zelf geregeld met een winkelier..sterker nog de site van Gennep on wheels is nog van 2008 met foto’s van 2007 er staat bij de foto wedstrijd, binnenkort word bekend gemaakt de foto van 2007. Het enige wat er op de site van Gennep on Wheels stond voor 2009, was de datum wanneer Gennep on Wheels in 2009 was. Op zo een manier is het zeker een aflopend evenement.

  Ik heb er zelf met mijn Bond Bug gestaan, dat was erg leuk ik heb vele leuke reacties gehad. Er was dus toch nog wel wat leuks te zienā€¦de Bond Bug.
  http//:members.home.nl/robwessels

 • @Rob: ik herken dat, ook van die (achterhaalde) website. Ik heb meegedaan met een fotowedstrijd, en taal noch teken van de organisatie ontvangen. Zelfs de uitslag is niet eens bekend gemaakt op de website van “Gennep on wheels”.
  Het geeft misschien een signaal af hoe ‘serieus’ de organisatie zich zoiets op zich neemt… helaas….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.