Energieverbruik: de wasmachine Bauknecht WAK8466

wak8466-wasmachineMomenteel heb ik in mijn huishouden een energieklasse A wasmachine uit december 2007 staan. Nu met de CRESTA energieverbruikmeter lijkt het mij leuk om de resultaten van de meest gebruikte wasprogramma’s eens te toetsen


Met de regelmaat draai ik een was, en nu ik de Cresta bezit een ideale situatie om de wasmachine te bemeteren.

Resultaten van de wasprogramma’s

Meting verricht met Apparaat Hotfill? Wasprogramma max. opgenomen vermogen Verbruik programma
Cresta RCE-1106 Bauknecht WAK8466 Nee 30° Celsius (bonte was) 2.851 Watt 0,36 kWh
Cresta RCE-1106 Bauknecht WAK8466 Nee 40° Celsius (bonte was) 2.364 Watt 0,35 kWh
Voltcraft Energy Monitor 3000 Bauknecht WAK8466 Nee 40° Celsius (bonte was) 2.364 Watt 0,88 kWh
Cresta RCE-1106 Bauknecht WAK8466 Nee 60° Celsius (witte was) 2.410 Watt 0,79 kWh

Het sluipverbruik in standby is gelukkig minimaal, zo rond de 1 Watt. De vraag is of de Cresta meter in dit lage vermogensbereik wel nauwkeurig genoeg is, maar… het is nagenoeg nihil.

Uiteraard wil ik deze wasmachine ook nog eens voorzien van een hotfill, om te kijken wat de besparingen zijn, zowel op elektriciteit als op gas.

De energiekosten op jaarbasis, daar moet ik nog even over nadenken. Want e.e.a. valt en staat met o.a. de samenstelling van het gezin, hoeveel personen (en leeftijden), hoe vaak men de was draait etc. etc.

Maar: de indicatie is al zichtbaar: wassen op 40 graden Celsius is al bijna 50% minder elektriciteitsverbruik dan wassen op 60 graden Celsius.
Wassen op 30 graden Celsius (zoals ‘tikkie terug’ geroepen wordt door Froukje de Both) verbruikt elektrisch gezien nagenoeg evenveel energie als 40 graden Celsius.

0 thoughts on “Energieverbruik: de wasmachine Bauknecht WAK8466

  • Je artikel heeft mij ook aan het meten gezet. Ik heb een verbruiksmeter geleend (merk: Elro) en heb tot nu toe vier keer een 30 graden programma gemeten. Het stroomverbruik wisselt heel sterk! Achter elkaar: 0,34 kWh, 0,19 kWh, 0,40 kWh en 0,19 kWh. De wasmachine is een AEG Lavamat 72800, welke de waterhoeveelheid aanpast aan de hoeveelheid en de vuilheid van de was, dus ik denk dat het daar iets mee te maken heeft. Hoe vaak heb jij gemeten?

    Overigens nog een tip voor de onnauwkeurigheid van de meter: hang zowel een gloeilampje (waarvan je het verbruik weet) als het apparaat wat je wilt meten aan de meter. Ik zeg een gloeilamp omdat spaarlampen zo weinig gebruiken dat je nog steeds met onnauwkeurigheden zit 😉 Mijn wasmachine gebruikt 4,5W in standby (dus met timer), helaas vrij veel. Maar ik zet hem wel zoveel mogelijk gewoon uit.

    Heeft je wasmachine ook een eco programma? Voor het 60 graden programma kan dat nogal schelen, tenminste volgens de handleiding. Dat moet ik nog meten 🙂

  • @Frank: ik heb tot nu toe 1 keer per programma kunnen meten (zo vaak was ik namelijk niet, mijn wasmand vult zich niet zoooo snel met een 1-persoons huishouden).
    Heb de machine overigens voor deze metingen NIET op de ECO-programmakeuze gezet. Misschien zal dat nog een beetje schelen, maar dat kan ik pas bij een volgende was-mand vol was weer proberen en meten.

    In standby/sluipverbruik zou de wasmachine gemeten met de (onnauwkeurige) brennenstuhl PM230 ca. 4 Watt verbruiken. Maar ik haal de stekker er toch uit na gebruik….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.