Energieverbruik internet-apparatuur

Zoals ik vandaag eerder beschreven en gemeten heb, ‘snort’ er 20 Watt aan apparatuur in de meterkast voor de internetverbinding. Nu ben ik echt niet de enige Nederlander die internet heeft (hoop ik 😉 ), maar toch wel naar mijn bescheiden mening een bijzonder hoog verbruik.

Daarnaast zijn de apparaten (ADSL-modem en WLAN-router) beiden voorzien van een eigen voedingsblok, wat verder (normaliter) niet ‘hard’ uitgeschakeld kan worden. Tenzij je elke dag de voedingsblokken uit het stopcontact haalt, of zoals ik doe: een schakelaar (hier: dubbelpolig, die had ik nog liggen) tussen het lichtnet en de apparatuur. Daarmee kan ik al ca. de helft besparen op ongewenst sluipverbruik (ca. 20 EUR op jaarbasis, geschat).

Echter, voor een beetje ‘laag-spannings’ electronica is 20 Watt ook weer best wel veel te noemen. De schakelingen in de apparaten werken op 5 Volt en 3,3 Volt, misschien een enkel 12 Volt lijntje, maar dan houdt het ook echt wel op.

Ik ga kijken hoe de NetGear DG834GBGR router/ADSL-modem hier mee omgaat. Het lijkt mij stug dat dit apparaat eenzelfde energieverbruik tot zich zal nemen. Uiteraard: meten = weten, dus een volgende blog zal de NetGear aan de ‘tand’ gevoeld gaan worden!

0 thoughts on “Energieverbruik internet-apparatuur

 • Als ik het niet dacht.
  Ik heb me wild geërgerd toen ik vorig jaar op InternetPlusBellen overging en er toen pas achter kwam dat ik die stomme apparatuur eigenlijk niet uit kon zetten omdat dan de telefoon het niet meer deed (ja, duh!, maar ik had me dat niet gerealiseerd). Als ik ‘m wel uit het stopcontact trok, moest daarna de telefoon weer helemaal opnieuw ingesteld worden (voicemail lampje e.d.).
  Dat is mede de reden waarom ik nu de vaste telefoon heb afgeschaft, zodat ik straks alleen nog een internetverbinding heb die ik overdag lekker uit het stopcontact kan halen!

 • Ik heb hetzelfde probleem. Er stond 14W continu te blazen. Door de allerefficienste stroomadapter te kopen ben ik van het sluipverbruik (5) van de adapter af (kan je testen – voelt deze handwarm aan, dan is het een verkwister). Wil je verder gaan dan moet je volgens kenners een Fritzbox aanschaffen (gecombineerde WLAN, router, telefoon). Heb ik nog niet aangedurfd.

 • Dag Niels,

  Ik had hetzelfde probleem met m’n linksys (geintegreerde adsl modem en router). Als eerste zat daar een gewikkelde voeding aan. Die heb ik vervangen met een efficiente schakelende voeding wat zoals door Floris al aangehaald alvast 5 Watt scheelt.

  Aanvullend heb ik een schakeling gemaakt die nog eens een dikke 8 uur per dag de modem automatisch uit zet.

  Ik woon in een appartement in Amsterdam met maar één deur, de voordeur en als ik de deur uit ga gaat altijd het nachtslot er op. Aangezien die van staal is is de verbinding tussen het slot in de deur en de deurpost prima te gebruiken als sensor. Twee dunne draadjes, prima weggewerkt, lopen naar de meterkast waar nu een klein kastje hangt die reageert op ‘contact verbreekt’ en ‘contact sluit’. Met behulp van twee relais wordt dan een afstandsbediening bediend van Roos Electronics die op afstand het stopcontact aan en uit schakelt waar de linksys op zit.

  Werkt prima. Als ik thuis ben staat hij aan en als ik weg ben gaat de stroom er helemaal af. Als je het schema wilt kan ik je daar wel aan helpen.

  PS: Jammer van die Solar Days. Ik kende ze niet, maar was graag langs gekomen. M’n ouders wonen in Cuijk, dus dat is altijd goed te combineren.

 • @Joost: inderdaad een creatieve oplossing met het nachtslot. Echter, ik heb bewust deze aanpak gekozen, daar menig lezer/bezoeker van de website hier sneller mee uit de voeten kan dan een heel installatieverhaal-met-nachtslot door te voeren. Consumenten zijn immers erg makkelijk 😉
  Vandaar de vervang-actie van de oudere Linksys WRT54G naar de nieuwere Cisco/Linksys WAG54G2 variant (nadat de Netgear combo door defect het niet meer deed).

  overigens, mensen die interesse hebben kunnen op afspraak altijd nader kennismaken met zonnepanelen/PV en andere duurzame zaken of aanpassingen in huis…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.