Energieverbruik van een router

Momenteel heb ik mijn internetverbinding via een ADSL-modem (type ZyXel) lopen, en draadloos rondom huis beschikbaar door het toepassen van een Linksys WRT54G modem.

Linksys WRT54G WLAN router
Linksys WRT54G WLAN router

Zowel het ADSL-modem (Copperjet ZyXel) als de Linksys maken gebruik van externe voeding. Gelukkig heb ik al vanaf het begin een schakelaar geplaatst, zodat ik met 1 handeling het internet kan uitschakelen danwel inschakelen.

Toch ben ik benieuwd wat de Linksys en Copperjet ZyXel zoal verbruiken. Hiervoor heb ik nog een (oude) energieverbruik-meter liggen (Brennenstuhl PM 230) die ik als meetinstrument gebruik. Rekening houdend met het feit dat de Brennenstuhl slecht kan meten bij schakelende voedingen, blijkt het gelukkig een normale voeding op de Linksys te zijn (flinke trafo, behoorlijk gewicht).

Over een periode van 22,5 uur heb ik de Brennenstuhl tussen het lichtnet en voedingsblok van de Linksys router geplaatst en gemeten wat het verbruik is.

Meting verricht met Apparaat Verbruik (actief) Verbruik (stand-by) Verbruik jaarbasis 24/7 Energiekosten op jaarbasis
Brennenstuhl PM230 Linksys WRT54G 18 Watt n/a ca. 64,8kWh €17,49
Cresta RCE-1106 Linksys WRT54G 10 Watt n/a ca. 36 kWh €9,72

Het jaarverbruik is berekend van normale modus (hier 18 Watt) : E=P * t
E = 18 * 3600 = 64,8 kWh op jaarbasis

(correct me if I’m wrong). Voor de energieprijs heb ik even een tarief aangehouden van 27 eurocent (all-in) per kWh elektriciteit.
Ik ga zo meteen de Copperjet voor enkele tientallen uren aan de monitor leggen, om te zien wat daar het verbruik van is.
Echter, ik ben bekend uit onderzoeken dat de Brennenstuhl niet optimaal metingen verrichten kan. Vooral met schakelende voedingen / inductieve/capacitieve belastingen. Daarom heb ik bij de Gamma een Cresta RCE-1106 meter gekocht om hier onderling vergelijk mee te doen. In de tests van Vara’s Kassa! (i.s.m. HardwareInfo) komt de Cresta als goed/zeer goed uit de test. Je ziet direct het verschil! Ik adviseer ook om de waarde gemeten door de Cresta RCE1106 als aannemelijk en waar aan te houden

Alternatieven ga ik ook zoeken, ik vernam dat NetGear DG834N een zeer efficiente oplossing is met laag verbruik in stand-by en actieve opstelling…

Nu nog kijken of deze ook de Copperjet ZyXel ADSL in zijn geheel kan vervangen, zodat ik 1 apparaat heb die zowel ADSL-connectie met Telfort kan onderhouden, alsmede de WLAN-faciliteiten beheren kan.

“wordt vervolgd” 🙂

0 gedachten over “Energieverbruik van een router

 • 18 watt? dan denk ik dat je meter niet echt klopt. Mijn @home modem+linksys wrt gebruiken nog geen 10 watt, volgens mijn meter dan

 • Nou 18 Watt, ja ik schrok ook. Gelukkig is het voedingsblok NIET-schakelende voeding (merkbaar aan de fikse trafo die er in zit).
  En 18 Watt verbruik, dat is dus inclusief voeding & de Router. Beiden zijn handwarm… dus ik zou toch zeggen dat het aardig in de buurt kan komen.

  Welke meter benut jij dan? Anders leen ik ‘em een keer? Dit weekend toch redelijk rondom huis bezig met oog op de laatste “SolarDays 2009” activiteiten….

 • Ik heb geen verstand van techniek, maar het lijkt me dat bij het ontwerpen van modems niet erg op het energieverbruik wordt gelet. Het modem dat bij mijn nieuwe KPN-abonnement hoort, wordt echt aanzienlijk warmer aanzienlijk warmer dan het oude (van Online). Een slechte zaak.

 • @gast: dat is ook mijn idee! Daarom wil ik nu eens meten met een goede energie-meter, om te zien wat de verliezen/winsten daar te behalen zijn. Momenteel loopt een meting van het ZyXel ADSL-kastje… wordt vervolgd!

 • Ik heb het verbruik effectief omlaag gebracht door er een timer tussen te zetten. Het lijkt het meest op de timer uit een trappenhuisverlichting, maar deze is heel ruim instelbaar. Als ik nu wil internetten druk ik op de knop en heb 20 minuten internet. Verder is deze timer ook gewoon als tijdklok bruikbaar, dus ’s nachts is de modem gewoon uit, maar bijvoorbeeld op zondag van 8-23 uur aan. Binnen ons gezin is dit het meest handig.

 • @Eric: zo’n klokschakelaar is inderdaad ook een mooie oplossing, zeker als je een gezin hebt! Hier in mijn (een-persoons) huishouden is het wat makkelijker om de schakelaar om te gooien 😉
  Dank voor de aanvulling! Punt blijft: dat dergelijke apparatuur bij het gros van de mensen leuk aan de energierekening trekt, terwijl met kritisch kijken vooraf aanschaf je ook het nodige kan bereiken. Maar daarover volgt zeker nog een bericht ! 🙂

 • ook hier zit er een tijdschakelaar tussen
  van 0:00 -0 18:00 staat de router (5 watt volgens de meter) zowiezo uit, het modem niet. Wil iemand internetten, even de schakelaar omztten en klaar
  de laatste verbruikt volgens de meter 3 watt, en met een telefoonverbinding 5 watt

 • Hoi,

  We hebben een modem van Ziggo voor internet.
  Deze willen we als we niet op de pc zitten geheel van de stroom afhalen dmv klik aan klik uit.
  Kan dat kwaad voor het modem ?? Hoe zit het met updates ??

 • Zover ik weet kan dat geen kwaad. En eventuele updates (welke zouden dat zijn van Ziggo?) kunnen volgens mij bij het inschakelen alsnog automatisch opgepakt worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.