De eerste lease-auto: Honda Civic Hybrid

Momenteel rijd ik rond in een Peugeut 206, uitvoering Gentry, 2 liter turbodiesel. Lekkere auto om comfortabel over de wegen naar mijn werk te rijden. Echter, gezien mijn werk in de detachering, maak ik zeer veel kilometers. Hierbij heb ik nu eindelijk de keuze gekregen om een bedrijfswagen (a.ka. leasebak 😉 ) uit te mogen zoeken. Gezien de huidige crisis-tijden ben ik wel verzocht een auto uit de pool te

Honda Civic Hybrid (2008-uitvoering)
Honda Civic Hybrid (2008-uitvoering)

nemen. Op zich niet zo’n ramp: je krijgt tevens een ruimer lease-budget hiervoor, waarvan bij overschrijding de werkgever dan nog een deel aan meedraagt.

Uiteraard zou ik niet duurzaam ingesteld zijn als ik serieus eens een hybride zou kiezen.

Inmiddels heb ik via de overzichten gezien dat er een aantal hybrides in de voorraad zitten: de bekende Toyota Prius en de tegenhanger in deze klasse: de Honda Civic Hybrid. Helaas is de run op hybrides zoooo groot, dat het gewoon kwestie is van ‘inpakken en wegwezen’.

En wat bespaar je het milieu dan?

Op uitstoot geeft mijn Peugeot 206 (sinds januari 2009 uitgerust met retrofit roetfilter) volgens het RDW 136 gram per km. Voor de Honda Civic Hybrid is dat reeds 109 gram per km. Een afname van grofweg 30% minder CO2 uitstoot. Let wel, ik weet helaas NIET hoeveel mijn 206 MET roetfilter uitstoot. Bovengenoemde waarden zijn zoals deze standaard (zonder roetfilter) bij de 206 geregistreerd staan!

Het brandstof verbruik is volgens de RDW site voor de Honda Civic Hybrid vastgesteld op 4,6 liter per 100km, tegen 5 liter op 100 km. Een afname van grof geteld 10% minder brandstof verbruik.

Uiteraard, de accu’s in een hybride dienen ook geproduceerd te worden (kost ook energie & grondstoffen), maar zijn zeer duurzaam. In Australie zijn hybride taxi’s reeds bekend die ruim over de 300.000km zijn gegaan, zonder problemen met accu of de techniek!

Uiteraard zal ik mijn gebruikservaringen nauwgezet volgen, middels een applicatie “AutoD” waarin ik brandstofverbruik en vaste lasten bijhoud voor de auto.

Nu eerst maar afwachten, en de prive-auto in de verkoop zetten. Ben erg benieuwd, want er zit tevens GPS-navigatie in!! 🙂

0 thoughts on “De eerste lease-auto: Honda Civic Hybrid

  • Je kunt de werkelijke co2-uitstoot makkelijk berekenen adhv het brandstofverbruik. Diesel is 2,7 kg CO2/liter, benzine 2,4 kg CO2/liter.

    Maak je over het brandstofverbruik in de praktijk geen illusie, dat blijkt m.n. bij de hybrides nogal wat hoger uit te vallen dan de opgave. Een concullega van mij rijdt ook een Civic hydrid. Werkelijk verbruik: 6,2 l/100 km.

    Hydbrides blijven natuurlijk wel zuiniger dan een normale auto, maar niet zoveel als de cijfers doen vermoeden.

  • Zoals ik in de gegevens zie tussen de hybride en de diesel, scheelt het natuurlijk wel weer in CO2 uitstoot, en dat is ook wat waard.
    Maar goed, zoals beloofd zal ik de brandstofverbruik van de Civic Hybrid nauwgezet monitoren. Een en ander ligt natuurlijk ook aan rijstijl, traject en weersomstandigheden…..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.