Energie besparen: de hotfill

De MS1002 hotfill
De MS1002 hotfill

Een doorsnee gezin kan aanzienlijk besparen op energieverbruik. Een van de middelen is het (laten) plaatsen van een hotfill op de wasmachine. De hotfill zorgt middels een vol-automatische regeling dat de wasmachine zelf niet elektrisch water hoeft te verwarmen, maar het warme tapwater uit de CV danwel (liever) de zonneboiler benut. Let op: je hoeft dus geen zonneboiler te bezitten om er toch al voordeel van te hebben.

Door toepassen van deze regeling kan je tot zo’n 300kWh op jaarbasis besparen, aldus de leverancier. Een en ander is afhankelijk van : gezinsamenstelling, aantal wasbeurten per dag/week, temperatuur van het wasprogramma, hoeveelheid water, gebruik van dal/piektarief etcetera.

Maar verwarmen met aardgas, da’s toch niet duurzaam?

Inderdaad, het verbranden van aardgas (=fossiele brandstof) is niet erg duurzaam te noemen. Doch, het rendement van een HR CV ketel is veelal hoger, dan alle verliezen die elektriciteit heeft (met genereren, omvormen/transformeren, kabeltransport-verliezen etc.etc.).

Het is wel wenselijk om de hotfill en wasmachine dichtbij de zonneboiler/HR-ketel te hebben staan: hiermee voorkom je onnodig energie (=warmte) verlies.

Met de hotfill wordt automatisch gekeken naar de cyclus van het wassen. Zo zal de hotfill automatisch schakelen tussen warm en koud water als invoer voor de wasmachine. Hierdoor kunnen energiebesparingen van 10% tot 40% bereikt worden (zeker in combinatie met een zonneboiler en (voldoende verwarmd) voorraadvat).

Hoe moet een hotfill geinstalleerd woren?

De hotfill komt eenvoudig aan de muur te hangen. Wel moet er een tweetal aanvoer-leidingen geinstalleerd worden: een koudwater en warmwater. Veelal in bestaande woningen dient dus een (geisoleerde) warmwater toevoer aangelegd te worden. In mijn huis is de CV op ca. 3 meter van de wasmachine verwijderd, en kan ik deze in de vloer en wand wegwerken.

Hotfill in combinatie met zonneboiler-systeem?

Om het lichte verbruik van aardgas duurzaam te verminderen is het wenselijk om installatie van een zonneboiler te overwegen. Soms kan uw huidige HR-CV eenvoudig worden uitgebreid met een voorraadvat (van 100 tot 380 liter, en meer) en zonnecollectoren. Zonnecollectoren zijn reeds in diverse uitvoeringen beschikbaar: de bekende ‘bakken’  en de modernere vacuum-buistechniek. Deze laatste zou bij (met name) diffuus zonlicht hogere opbrengsten genereren. Helaas heb ik zelf nog geen ervaringen om onderlinge systemen te vergelijken op prestaties/kosten/kwaliteit.

Als je dan het door de zon verwarmde tapwater middels de MS1002 hotfill invoed op je wasmachine (en/of vaatwasmachine), dan druk je de kosten (aardgas & elektriciteit) tot ca. 40-50%.

Wat kost een hotfill zoals de MS1002?

Via internet zijn in nederlandse webshops deze voor 270-300 EUR te verkrijgen. Ga je echter kijken bij duitse zaken, dan tref je ze voor aanzienlijk lagere bedragen aan, zo rond de 220 EUR per stuk. Kun je e.e.a. combineren met een groepsactie, dan kan de prijs dalen naar rond de 200 EUR per stuk. Heb je zowiezo in de nabije toekomst een zonneboiler op het oog, dan is het mooi te combineren. Je huidige wasmachine kan gewoon gebruikt blijven (zeker als deze ook in Duitsland te koop is, daar wordt op grotere schaal hotfill gebruikt). Let wel dat je slangen bestand zijn tegen de hogere temperaturen.

Ervaringen gezocht!

Heb je zelf een hotfill in combinatie met een zonneboiler, of juist alleen een hotfill met een HR-CV ketel? Laat het weten, en plaats in een reactie bij dit bericht jouw ervaringen. Hoe lang heb je de hotfill, welke combinatie HR-CV / wasmachine heb je in huis, wat is je besparing (in (was)tijd, geld, gasverbruik, elektriciteitsverbruik)?

Kortom: alles wat mensen kan informeren over de hotfill is welkom!!

0 thoughts on “Energie besparen: de hotfill

 • wassen op zonneboiler : was schoon, atmosfeer schoon, lekker oer hollands goedkoop

  wassen op hr ketel : was schoon, atmosfeer redelijk schoon, iets meer verbruik, maar dat kun je besparen door iets minder te stoken.

  wassen op stroom in nederland (80% fossiele kolen) : jouw was schoon, nederland vies.
  treinen boten en vrachtwagens vol met kolen van ver, op fossiele energie die voor jouw schone was moeten zorgen.

  typisch een geval van waar betaal je nu eigenlijk voor ? en wat is nu eigenlijk “een schone was”

 • Ik heb inmiddels een paar maanden de MS1002 hangen en ik ben er ontzettend tevreden over. Het scheelt mij zo’n 75-80% op een reguliere wasbeurt van 40 graden. Dus dat tikt hard aan 🙂

 • Wat meer informatie.

  Ik heb een HRketel. ( Remeha Avanta CW4 ) samen met een grote zonneboiler van 300 liter. De wasmachine staat praktisch naast de CV ketel en de boiler. Dus bijna geen leidingwerk.

  Qua wastijd heb ik niet kunnen merken dat het korter werd. Dit heb ik om eerlijk te zijn ook niet gemeten. Stroomverbruik is dus wel drastisch gekelderd. Dit kan ik merken in mijn verbruik per maand.

  De was is gewoon prima schoon.

  In januari/februari is het merendeel van het warme water verwarmd door m’n CV ketel aangezien m’n zonneboiler niet zo heel veel deed. Ik heb dit meerverbruik in gas niet kunnen merken op mijn gasrekening. Maar het is hoe dan ook goedkoper dan op electriciteit verwarmen. Aangezien de efficiente van een gas/kolen centrale max 40% is. En mijn HR ketel komt weg met 90+% 🙂

 • eric & vrouwlief wassen met een duco kraantje van 2 tientjes, met warmwaterslang op de machine.
  zoals martin ook vlak naast de boiler (atag qsolar sc200) na 2 jaar kan ik zeggen dat het 35% van de stroomrekening heeft afgehaald, de was wast zoals altijd, de afwasmachine ook, en het het rendement van de zonneboiler enorm verhoogd.
  de machine is niet stuk gegaan, zoals menigeen beweert, het is gewoon een zanker uit 1996.

  ik spoel dus ook na met warm water (40c) in tegenstelling tot martin.
  dit is niet echt een probleem, eerder een voordeel, imho.

 • We hebben een Miele Allwater, aangesloten op een hotfill. Leidinglengte hooguit 3 meter. De Miele is zowiezo zuinig met water en energie, nu nog meer met de Combifort en over twee weken de Nefit Solarline 2-110. Zijn daar zeer positief over. Voordeel is natuurlijk de strakke installatie, nadeel is zonder meer de prijs. Maar als je toch iets uit Duitsland gaat importeren zou je ook de Bosch Maxx7 EnergySaver kunnen overwegen, of de Candy. De prijs van die machines komt wel heel dicht bij de prijs van de MS1002.

 • ***UPDATE – NIEUWSFLITS – ATTENTIE ***
  Momenteel ben ik met Sander Kerkhoff bezig de inventarisatie op te maken van de mensen die reeds gereageerd hebben en interesse hebben.

  Planning is om komende week (vanaf maandag 25 mei a.s.) offertes aan te vragen bij diverse leveranciers (en aangezien ik in de grensstreek woon, ook de duitse leveranciers).

  Zodra we in de week resultaten hebben hiervan gaan de gegadigden per email benaderd worden, voor laatste bedenking. Uiteraard worden verzendkosten nog gedeeld (van Duitsland naar Nederland bv), en komt op de bestelling nog de verzending per TPG Post (EUR 6,75 tot 10 kg).

 • @Natuurlijk: ik werk momenteel samen met de betreffende “samenkopen’ actie, sterker nog: de betreffende man is zelfs al hier over de vloer geweest!

 • Hallo Niels,
  Hopenlijk ben ik nog niet te laat met reageren. Ik lees net je interessante actie. Ik heb zelf een paar maanden geleden een zonneboiler laten installeren en ben aan het overwegen een Hotfill wasmachine te kopen. Ik wordt alleen behoorlijk afgeschrikt door de prijs (Miele W3841 voor 1400 euro).
  Dit lijkt een redelijk alternatief. Nog wel een paar vragen:
  – We hebben een Bauwknecht WA2340, waar kan ik achterhalen of hij geschikt is voor warm water (in gebruiksaanwijzing word alleen koud water genoemd).
  – Is het apparaat ook geschikt om op 30 °C te wassen.

 • Hallo Niels,

  Ik kwam deze bij toeval tegen. Het lijkt erop dat de slangen iets netter verwerkt zijn, dat is in mijn ogen een minpuntje van de MS1002
  Kende je die?

 • Hallo,

  Toch nog een aanvulling op de hotfilling.
  We vullen onze machine (Miele) al 13 jaar lang met water uit de zonneboiler (via HR-ketel). Hoe gaat dat concreet? Gewoon twee keer een emmer bijna voltappen, overgieten in de machine, deksel dicht en draaien die was.
  Bedenk zelf de voordelen. En voel je vooral niet achterlijk bij deze handelswijze.

 • @Xander: je zou de leverancier eens kunnen raadplegen. Maar mijn gezond verstand zegt dat temperaturen van 30 en 40 graden Celcius (waar je meestal je was draait) zonder meer ingevoed kunnen worden. Hooguit zou je de aanvoerslang moeten controleren en/of vervangen door een exemplaar wat hogere temperaturen kan handelen.

  De Hotfill zoals ik nu aan ’t bekijken ben (MS1002), kan je op 30-40-60 graden instellen. Het voormengen van heet en koud water gebeurd zoals ik zie buiten de machine. Je ziet eea wellicht duidelijker op de YouTube bijdrage van Martin Kleinman.

 • François says:

  Net als Harry twee reacties hiervoor: wasmachine draait een eco-programma van 30 minuten. Ik start het programma, wacht tot ie klaar is met de eerste 30 s pompen en vul de machine in het zeepbakje met warmwater (uit de HR-tapboiler) mbv de doucheslang uit de douchecabine, die ernaast staat. Ik stop intussen met een knopje op het bedieningspaneel de koudwatertoevoer.
  Kost pakweg 2 of 3 minuutjes en alle was (wit&bont)is dus supersnel in 30 minuten klaar. Spoelen gaat gewoon automatisch met koud water via de standaard slang van de machine (een Bauknecht voorlader.
  (natuurlijk was ik zoveel mogelijk als de zon schijnt: dan doen mijn acht zonnepanelen het grootste deel van de elektrische stroomvoorziening en kan het buiten in de zon drogen).

 • Hallo Niels, ik heb ook wel interesse om mee te doen met de collectieve bestelling MS 1002.Ik ben er ook al een tijd mee bezig,om het e.e.a. uit te zoeken.Sindskort heb ik een zonneboiler van Nefit solar 2-110,welke echt een geweldig systeem is.Nu wil ook besparen met mijn wasmachine,welke ik opengemaakt heb om te zien hoe de thermostaat werkt van mijn Bosch.Dit laatste is mij niet voldoende gelukt ,omdat ik nog steeds niet weet hoe de temperatuur gemonitoord wordt.Het is mij inmiddels wel duidelijk dat het niet via een gewone thermostaat is,wellicht gebeurt het met een NTC of PTC (elektronisch),maar dit kan ik in de machine niet zien omdat ik er niet voldoende bij kan.Een ding is zeker, dat de MS1002 de stroom meet van de wasmachine zodat duidelijk is dat de verwarming aan is en alleen op die momenten wordt er gemengd water gevuld.Alle andere systemen hebben deze voorziening niet.En de besparing is voor iedereen uiteraard anders ,maar om de machine te verwarmen naar 40-60 graden is het logisch dat je zo 1KWh kwijt bent.En de terugverdien tijd is van heel veel factoren afhankelijk maar het gaat niet alleen om de poen de ijsberen zijn je dankbaar!!

 • Eric stelde een vraag over de hotfill die opde energiewinkel wordt aangeboden van het fabrikaat Alfa mix deze is qua uitvoering netter (slangen e.d.)maar hij monitored niet wanneer de wasmachine warmte vraagt en dit is voor mij een reden om hiervan af te zien.

 • Ik heb sinds 3 mnanden de MS1002 in gebruik in combinatie met een warmtepomp voor een Miele wasmachine. Via de MS1002 komt het warme water zo uit het tapvat dat met de warmtepomp (bodemwisselaar) is verwarmd.
  Nadelen tot nu toe:
  * je moet eerst de MS1002 aanzetten e.d. voordat je de wasmachine kunt instellen
  * we gebruiken steeds vaker een verkort wasprogr. Dat functioneert niet met de MS1002 want die geeft dan voor het spoelwater ook warm water af

  Voordelen:
  * verder eenvoudig in gebruik
  * ik denk energiebesparend maar weet niet hoeveel.

 • @Allen: mijn wasmachine (aanschaf 2007) heb ik aan de Cresta energie-verbruikmeter gehangen. Als piek-vermogen is een waarde van 2.300 Watt gemeten… Dat MOET dus van het opwarmen zijn tot 40 graden Celsius (ik had met bonte wasprogramma op 40 graden gemeten).
  Dat hakt er dus in als daar nog maar een fractie van nodig is….

 • @Hansie
  Het is mij een raadsel hoe de MS1002 zou kunnen weten dat er warm water nodig is. De gebruiksaanwijzing heeft het over inweektijden. Blijft het feit, dat de afwerking bij de Alfa mix een stuk beter verzorgd is dan bij de MS1002. Je moet je afvragen wat de meerwaarde is van een digitale display. Ik vraag me bijvoorbeeld af, hoe vaak Martin K daar nog op kijkt. De Alfa mix lijkt wel iets simpeler, maar dan kan er ook minder stuk.

 • Ik wil graag ook gebruik maken van de gezamenlijke inkoopactie.
  Binnen 2jaar hopen we een stuk of 10 a 20 Aardewoningen te gaan bouwen in Olst en ik kan mooi al gaan proefdraaien met een hotfill.
  Met de zonnegroeten,
  Cees Jol
  Zeist

 • @Cees: jammer dat we je niet kunnnen bereiken, je email adres schijnt ongeldig te zijn.
  Gelieve via het contactformulier op deze website je nadere gegevens door te sturen.

 • Inmiddels is de offerte binnen, en hebben gegadigden zich bij mij en Sander gemeld.
  In afwachting van de betalingen en de uiteindelijke levering hoop ik binnen 3 weken toch een hotfill in bezit te hebben, en deze te installeren.
  Uiteraard: volgt een artikel hierover, inclusief metingen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.