Terugblik op PV-optimalisatie

Op vrijdag 10 april j.l. heb ik al eerder geschreven dat ik de PV-panelen geoptimaliseerd heb: in totaal een 19 meter bekabeling aan DC-zijde (gelijkstroom) is verwijderd. Hiermee moeten de serie panelen weer beter werken, en onderlinge verschillen aanzienlijk verminderen.

In totaal staan 3 strings aan panelen op de garage en tuinhuis opgesteld, op het zuiden. String B (3x Suntech 190Wp & Mastervolt Soladin600) is identiek aan String C, en staan naast elkaar: string C staat in het midden van B en String A (3x MSK 190Wp).

De grootste hoeveelheid bekabeling is bij String C verwijderd, en nu een paar weken later, moet er toch wel wat te zien zijn.

Mijn bevindingen

Momenteel merk ik sinds het inkorten van de DC_bekabeling dat string B en string C nagenoeg gelijk presteren. Het verschil heb ik in OpenOffice Calc (alternatief voor Excel) uitgezet in een grafiek: na het verwijderen van de extra kabels moet het verschil (delta) tussen deze strings richting de 0 lopen. Ik benadruk: richting 0, exact identieke panelen bestaan niet (al zijn de marges klein), maar je houdt toleranties in bekabeling, in omvormer etcetera.

Het verschil nadat de overtollige DC-bekabeling bij string C is verwijderd.
Het verschil nadat de overtollige DC-bekabeling bij string C is verwijderd.

Je ziet duidelijk het verschil tussen beide string kleiner worden, op het moment dat ik de bekabeling ingekort heb. Het onderling verschil bedraagt tussen string B en C dan nog rond de 0,1kWh op weekbasis (voorheen 0,25 kWh op weekbasis). Alle beetjes helpen, nietwaar? šŸ˜‰

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.