Alkmaar: Stad van de Zon

Stad van de Zon: AlkmaarDonderdag 18 juni heb ik samen met een kennis (Eric van Wijk) in en rond Alkmaar zeer mooie en lovenswaardige intiatieven mogen bewonderen van de lokale overheid en projectontwikkelaars met visie, durf en daadkracht. Er is daar een complete woonwijk, met diversiteit aan woningen en bouwstijlen (in grote verscheidenheid in prijsklassen), opgetrokken. Niets nieuws, maar wel bijzonder is dat elke woning een of meerdere vormen van zonnepanelen/zonneenergie geintegreerd heeft gekregen vanaf de tekentafel. Voordeel voor het milieu: lokale (decentrale) productie van de noodzakelijke (elektrische) energie, aangevuld met hier en daar de zonneboiler voor warm tapwater & verwarming!

Daarnaast nog een tweetal windturbines voor particulieren bewonderd (de DonQi is er een van), welke bij Besseling Installatietechnieken stonden opgesteld. Zeer mooi hoe bij een licht briesje de DonQi al begint te snorren (zonder noemenswaardig geluid). De firma Besseling heeft overigens ook een zeer indrukwekkende (eigen) warmtevoorziening middels 244 (!!! u leest het goed: tweehondervierenveertig) exemplaren vacuum-buis zonneboiler. In zijn geheel voldoende om het riante pand van verwarming te kunnen voorzien in de koude maanden (en natuurlijk een riante hoeveelheid warm tapwater). Na een praatje was het wel duidelijk dat de eigenaar het (duurzame) hart op de juiste plek heeft zitten, iets wat helaas bij vele installatiebedrijven nog niet het geval is 🙁


Om een impressie (lees: schoolvoorbeeld voor gemeenten, projectontwikkelaars en makelaars te kietelen 😉 ) te geven zijn hier enkele foto’s als aanvulling geplaatst…..

Enjoy!Stad van de Zon : Alkmaar skyline

Stad van de Zon: Alkmaar

Stad van de Zon : Alkmaar meer PV

One thought on “Alkmaar: Stad van de Zon

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.