Energiebedrijven vrijgesteld van CO2 uitstoot tot 2012

Intrigerende titel, nietwaar? Ik wil even een moment stil staan bij hetgeen wat voor iedereen gaat gelden vanaf 2012. Hetgeen wat ongetwijfeld weer een aanzienlijke prijsstijging op de huidige kWh-prijs danwel kubieke meter aardgas zal gaan opleveren. Ofwel: de CO2-uitstoot die dan vanaf de leverancier (Nuon/Essent/RWE/Vattenfall/Eneco etcetera) bij u als klant (afnemer) keihard in rekening gebracht gaat worden: de CO2-emissie van uw energieverbruik….

‘Energiebedrijven zijn tot 2012 deels vrijgesteld van het betalen voor hun CO2-uitstoot (in het kader van de emissiehandel, zoals vastgesteld in het Kyoto-protocol, red.)’, licht hij  (Koen Rademaekers, consultant Ecorys) toe. ‘Daarna moeten ze wel zelf voor hun CO2-rechten gaan betalen. Op dat moment wordt het extra interessant voor hen te investeren in vermindering van de uitstoot. Nu investeren ze voornamelijk in het optimaliseren van hun elektriciteits­centrales.’ (bron: WISE)

Hier zie je al keihard de tactieken van de fossiele energiebedrijven die we nu zichtbaar in de reclame tegen komen:

  • Eneco die de HRE-ketel (een HR-CVketel die naast warmte ook elektriciteit levert, maar daarvoor wel fossiel aardgas (=niet duurzaam) gaat verstoken) Aardgas wat u nog duurder gaat betalen de komende jaren, en waarvoor Eneco (en andere bedrijven)  geen onderhoud, emissie-rechten en andere  zaken voor hoeven te regelen….
  • Essent die proefballonnetjes uitrolt, om bijvoorbeeld elektrisch vervoer per auto mogelijk te maken (waarbij het gros van deze energie ongetwijfeld niet voor 100% (verre van….) duurzaam wordt opgewerkt.
  • Nuon die laad-punten in grote steden beschikbaar stelt voor elektrische voertuigen, met idem een non-duurzame garantie dat deze energie groen is.
  • en zo kunnen we nog wel door gaan…. Je ziet het: energiebedrijven gaan trachten de kosten die ze dadelijk kunnen afschuiven op te consument, nu onder motto van “zoete broodjes bakken”  aan de (onwetende!!) consument verslonden…..

Je voelt het zwaard van Damocles al bungelen boven je hoofd. Wie krijgt dadelijk de (gepeperde) rekening? Juistem: de consument, die met name niets wil doen aan duurzame energie, en lukraak energie verstookt alsof het gratis is.

Daarom ga ik voor 1 juli aanstaande mijn gas-aandeel voor de komende 3-5 jaar (afhankelijk wat mogelijk is) vastzetten tegen de ruwe olieprijzen van januari 2009. Zeker nu de olieprijs weer fier op de USD 70 (and climbing) is…. Wie volgt? ik ga in elk geval zorgen dat ik voor 2012 mijn huis tevens voorzien heb van een zonneboiler-combinatie, zodat ik minimale hoeveelheden fossiel aardgas hoef af te nemen (en mijn energiepost minimaal is, met minimale impact voor het milieu). Uiteraard gaan de besparingen op deze vaste lasten weer linea recta naar mijn spaarrekening bij de Triodos Bank!

bron:
De Pers
WISE: Groene Stroom Ja Graag!
Vakblad voor de Bloemisterij
Energiek 2020

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.