Energiebeheer onder XP: Edison

edison3Windows heeft een eenvoudig in te stellen energiebeheer / powermanagement in zich. Echter, het schijnt niet optimaal te kunnen werken met de hardware die vaak aan boord is.

Voorheen kon je anderzijds nog de applicatie “Local Cooling” downloaden en benutten, maar deze schijnt sinds de laatste release (v1.04) niet meer geactualiseerd te worden. Ook zijn er problemen met/onder Vista, en schijnt Vista zelf al energie-bewuster te werken.

Zo trof ik toch via internet de applicatie Edison aan: de tool die onder Windows XP het energiebeheer naar zijn/haar hand zet.

De installatie

Na het binnenhalen via de site van Verdiem.com was de 27Mb snel geinstalleerd op de laptop. Na installatie kun je in Edison je fijnafstelling regelen, en …. je ziet ook direct de besparing in CO2 die je realiseert (aldus Edison).

Het gebruik

Na installatie start Edison op als een klein groen icoon naast de systeemklok. Helaas moet je wel even je registreren via de applicatie, zodat je na ontvangst van een activatie-bericht de utility kan benutten. Middels enkele sliders kun je schuiven tussen maximaal en minimaal besparen, waarbij de tool de tijden voor de spin-down van harde schijf, het uitschakelen van beeldscherm en suspend-tijd voor de computer regelt. Wil je geheel alles in eigen hand houden, dan kun je met de button ‘Custom’ je eigen tijden handmatig invoeren. Ook werktijd kan vastgelegd worden, zodat je onderscheid hebt tussen werktijd en prive-tijd. Je kan zo zelf schakelen dat je minder wilt besparen tijdens edison3werktijd/kantoor-uren, en meer in de tijden buiten het werk.

Energiebesparing wordt daarna berekend en getoond aan de gebruiker. Je kan zelf overigens het tarief per kWh ingeven, afhankelijk van jouw voorkeur (en de prijs die je betaald aan de leverancier).

Het resultaat

Uiteraard is het motto ‘ meten = weten’ . Bijgaand in dit artikel zal ik op mijn laptop eens kijken of e.e.a met standaard energie beheer van Windows XP (ingeschakeld en uitgeschakeld), evenals de effecten van deze tool (met gelijk profiel-tijden) kan meten.

Wordt vervolgd!

One thought on “<!--:nl-->Energiebeheer onder XP: Edison<!--:-->

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.