Energieverbruik van een HR-CV ketel

kompact-HR22Ik heb met de Cresta energiemeter eens gekeken wat de HR-ketel in mijn woning nu verbruikt. Ik moet zeggen: daar schrok ik behoorlijk van! Een fiks stand-by verbruik van 10 Watt, een piek-vermogensopname van +100Watt, en normaal ‘rust-verbruik’ van 12 Watt!

En dan te bedenken dat die CV-ketel bij vele huishoudens hier in de wijk (Pagepark te Gennep) nagenoeg 24/7 aan staat….

Meetresultaten

Meet-apparaat Apparaat stand-by [Watt] max. opgenomen vermogen [Watt] Vermogen [Watt] Verbruik [kWh] Energiekosten op jaarbasis [EUR]*
Cresta RCE-1106 Intergas Kombi Compact HR22 10 Watt 120 Watt 12 Watt 43,2 kWh EUR 11,66

* aanname/stelpost: 1kWh = 0,27 EUR (all in)

De energiekosten op jaarbasis (43,2kWh) heb ik berekend op basis van 100% ‘idle’mode (dus 12 Watt). Op een woonwijk van 320 woningen gaat dus op basis van normaal ‘rust’stand alleen al ruim 13,8 MWh (!!!) verbruikt worden. Dat is (verder gerekend) ruim 7,8 ton aan CO2 uitstoot die ‘uitgebraakt’ wordt op jaarbasis. Let op : de energiekosten hier betreffen dan nog alleen maar de kosten ten gevolge van het elektrisch verbruik! Daarbij komt nog de nodige kubieke meters aan aardgas dat je huishouden verstookt voor verwarming & tapwater. Daarnaast fluctueert het elektrisch vermogen tussen de 10 Watt en 120 Watt, afhankelijk van pomp-werking/snelheid etc.etc.

Do I need to say more dat zonneboilers hier nog een enorme reductie in kunnen toebrengen? I rest my case….

4 thoughts on “Energieverbruik van een HR-CV ketel”

  • Ik zou zeggen: eerst meten en dan installerenen. Anders komen we nooit af van dit soort wanproducten.

  • @Ruud: helaas worden in nieuwbouwwoningen gewoon maar ‘lukraak’ CV-ketels bij de vleet opgehangen. Maatwerk kent men niet voor dit produkt, met gevolg dat de eigenaar zelf weer aan de gang kan. Daarom ook het idee dat men vanuit de bouw hier eens bij stil moet staan. Voor iets meer had ik in 1 klap een Atag Qsolar kunnen laten plaatsen, eventueel aangevuld met zonnecollectoren. Nu is er maar ‘ en masse’ een HR_ketel met CW-3 waarde opgehangen. Onhandig als je een badkuip wilt vullen met warm water: gewoon TE weinig opbrengsten…..

  • Een CW waarde van 3 is inderdaad triest. Bij de nieuwste nieuwbouw projecten zie je toch ook al dat ze standaard zonneboilers installeren. Dit om aan de verplicht lage EPC waarde te voldoen. Die EPC eis wordt de komende jaren alleen maar lager dus misschien worden zo meer huizen afgeleverd met zonneboilers. Het zal waarschijnlijk nog lang duren (hey, het is ‘wij hebben toch aardgas’ NEEderland!) voor zero-energy huizen en gebouwen verplicht worden. Dit terwijl men in bijvoorbeeld duitsland al aan energy-plus huizen werkt.
    Ik heb zelf een Q-solar en ik ben er inmiddels zo aan verknocht geraak dat als ik ooit verhuis ik die ook in mijn nieuwe huis zou laten installeren. Ik schat mijn besparing met de Q-solar toch op zo’n 250 a 300m3 per jaar. En daarnaast heeft mijn Q-solar een CW waarde van 6 en dat is echt fijn met een 3 persoons huishouden (man, vrouw, zoon van 3 jaar).

  • En dan te bedenken dat je met deze ketel extra EPC punten krijgt aangezien het elecktrisch verbruik lager ligt dan de standaard die de EPC berekend. Daarom plaatsen architecten deze ketel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.