Energieverbruik van mijn laptop

Ik werk zelf al jaren met computers, en heb vanaf mijn jeugd alleen maar op forse desktops gewerkt. Sinds enkele jaren (zo rond 2000) had ik al via een (toenmalig) PC-prive project een laptop aangeschaft (een Dell Inspiron 5150, Pentium4-3,06GHz).

Sinds de laatste upgrade naar de huidige laptop (in 2006 een Dell Inspiron 6400 gekocht) heb ik hier nog steeds veel plezier van. De Inspiron 5150 heb ik netjes een tweede leven kunnen geven via Marktplaats.nl

Toch ben ik benieuwd wat deze laptop zoal ‘doet’ op de verschillende standen van energiebeheer onder Linux & Windows. Dus tijd om dat eens nader te gaan bekijken. Gezien de toegepast microprocessor eigenlijk zwaar is voor een laptop (qua energieverbruik), zullen vandaag de dag sommige processoren aanzienlijk efficienter werken.

Materialen

Om een en ander te meten heb ik dus mijn laptop nodig. Voor de kenners: dit is een laptop voorzien van Intel Core2Duo T7200 processor (@ 2.06GHz), 2Gb intern geheugen, en 15.4″ LCD scherm. Daarnaast zit er uiteraard een geluidskaart, modem/fax, wireless LAN (Intel3945), FireWire en USB poorten, EN een ATI X1400 videokaart).

inspiron6400

Voor het meten heb ik de beschikking over een Cresta RCE-1106. Volgens enkele tests (waaronder HardwareInfo en Vara’s Kassa!) blijkt dit type zeer nauwkeurig te kunnen meten.

Apparaat Besturingssysteem Energiebeheer max. opgenomen vermogen [Watt] Vermogen [Watt] Verbruik [kWh] Energiekosten op jaarbasis [EUR]*
Inspiron 6400 Core2Duo T7200 WindowsXP Media Center Thuis/kantoor 69 Watt 39 Watt 140,40 EUR 37,90
Inspiron 6400 Core2Duo T7200 WindowsXP Media Center Max. battery 34 33 Watt 118,80 kWh EUR 32,07
Inspiron 6400 Core2Duo T7200 OpenSuse R11.1 64-bit Performance 46 Watt 44 Watt 158,40 kWh EUR 42,77
Inspiron 6400 Core2Duo T7200 OpenSuse R11.1 64-bit Powersave 35 Watt 34 Watt 122,04 kWh EUR 33,05

* aanname/stelpost: 1kWh = 0,27 EUR (all in)

Conclusie

 • Bovengenoemde metingen zijn afgenomen tijdens normaal laptop gebruik (zoals surfen over het web, emailen, tekstverwerken). Idealer zou misschien een situatie zijn waarbij de CPU (processor) maximaal belast wordt met zware rekentaken. Helaas heb ik onder Linux nog niet een applicatie gevonden die de processor onder ‘stress’ kan laten werken. Daarom zijn deze metingen gedaan bij normale inzet. Anderzijds waren mogelijk de onderlinge verschillen nog veel groter.
 • Sommige zaken kan ik onder WindowsXP, door ruime bekendheid, beter afregelen. Zo heeft eveneens mijn videokaart (ATi Radeon) een optie om afhankelijk van netspanning/accu de prestaties terug te schroeven en daarmee zuiniger met energie om te gaan
 • Bij een volgende laptop (mogelijk ergens in 2010 pas, in mijn situatie) ben ik benieuwd hoe e.e.a. beter werkt.
 • Maak gebruik op je eigen PC (desktop danwel laptop) van energiebeheer-functies. Heb je de volledige rekenkracht nodig (videobewerking, spelen van een game) dan is het nuttig om op maximale prestaties te draaien, ongeacht besturingssysteem;
 • Verfijn je energie-beheer instellingen naar wens: moet de monitor eerder in ‘stand-by’ springen of mag deze direct ‘uit’ geschakeld worden? Ook het bijtijds uitschakelen van harde schijf kan weer wat besparen.
 • met maximale accu/energiebesparen stand heb je veelal minder koeling van je processor en andere interne componenten nodig. Ergo: een stiller systeem in je huiskamer (of op schoot bij gebruik van een laptop).

0 gedachten over “Energieverbruik van mijn laptop

 • Wellicht een tip?

  Tussen 13 en 18 Watt; tussen normaal en maximaal gebruik. Dat is de opgave van de fabrikant.

  Uit eigen metingen kan ik bevestigen: tussen 13 en 18 Watt. Ik werkte al met de vorige versie van dit fraaie computertje: de oude doet tussen 25 en 28 Watt, maar deze nieuwe is nog weer iets sneller (vooral de grafische kaart) en gefinetuned op een laag energieverbruik. Zo uit doos natuurlijk, want dat gefröbel onder W om iets werkend te krijgen en te houden 😉 is er hier niet bij. Oh ja, en zij is stil.. je hebt er geen kind aan.

  Ruud

  http://www.apple.com/nl/macmini/environment.html

 • @Gast: Inderaad sommige processoren ‘throttlen’ zichzelf aan de hand van de belasting (aantal applicaties etc.).
  Onder windows XP kan ik met BOINC de processor langdurig op 100% CPU-load krijgen.
  Onder Linux moet dat ook mogelijk zijn, doch dat is me nog niet gelukt.
  Derhalve het normale gebruik gemeten, bij alledaagse zaken die 99% van de gebruikers doet.
  Ik verwacht dan ook dat er mogelijk meer verbruikt gaat worden op 100% CPU Load 🙂
  Dank je voor je hyperlinks!

  @Ruud: dank je, ik ben bekend dat de Apple zeer efficient ontwikkeld is en laag-verbruik als resultaat heeft!
  Apple kan een zeer goede opvolger worden volgend jaar, ben toch benieuwd. En… wie weet snort ook een Apple wel netjes op Linux 🙂

  Een review op de Mac MINI heb ik ook al gevonden!

 • Naast de Mac MINI is ook de FitPC een optie: volgens de specificaties verbruikt deze tussen de 6 tot 8 Watt (laatste is bij full-load).

  Erg interessant als je naar je gebruik van de computer kijkt: beetje surfen/chatten/emailen, een keer wat downloaden/uploaden, website beheren: dan is dat zeker een mooi alternatief. Wil je (zware) games spelen, dan zou ik bijna neigen om naar een dedicated spel-console te gaan als Xbox360/PSP/Wii etc.

  Al zijn die consoles ook best hongerig in verbruik, aldus deze review
  Een XBox360 verstookt bij games zo’n 180Watt, een Playstation3 ook zo’n 190Watt, een Wii zo’n 18Watt.
  En als je deze game-consoles in ‘idle’ stand plaatst… betaal je nog de hoofdprijs: het ‘idle’ verbruik van deze consoles verschilt van ca. 13Watt (Wii) tot absurde (!!!!) 157-177 Watt…
  In stand-by mode daalt het gelukkig al naar 1 tot 3 Watt per console.

 • Als je voor een spelconsole kiest kun je de Wii overwegen: wij hebben er één en het is echt een heel leuk ding. Die bewegingssensoren geven een erg leuke spelervaring, ondanks dat de grafische kracht van het apparaat niet zo stevig zijn als bij bv. een xbox. Maar dit is typisch een geval van kwaliteit vs. kwantiteit.

  De Wii is zo’n beetje de meest zuinige spelconsole die er is; tijdens het spelen blijft het opgenomen onder de 20W terwijl xbox en playstation bijna tien keer zoveel verbruiken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.