Hotfill installatie vorderingen

De MS1002 hotfill
De MS1002 hotfill

Inmiddels de hotfill uitgepakt, en bekeken: een stevig brok (duitse) techniek! Een kastje van ca. 20 x 30 cm (en 10 cm dik), met een gewicht van een kleine 1,5 kg zit er in, inclusief de nodige koppelstukken/messing mengkamer, ventielen (elektrisch bediend) en enkele stukken warmtebestendige leidingen. Op dit moment hangt het kastje al veilige gemonteerd met 2 pluggen en schroeven mooi bij de wasmachine. Dit was een makkelijke stap: sjabloon (bijgeleverd) tegen de muur, even de posities aftekenen, en boren met een 6 mm steenboor. Pluggen er in, schroeven er in (en aandraaien tot 4 mm uitsteekt): en ophangen die hotfill! ­čÖé


Volgende stappen die ik nog moet doen zijn:

 • laminaat demonteren en vloerplaten verwijderen;
 • sleuf in betonnen vloer beitelen van HR-ketel naar de wasmachine (ca 4 meter);
 • koperen leiding solderen aan warmwaterleiding van de HR ketel en door de vloer naar de wasmachine leiden;
 • vloer afsmeren met cement/beton;
 • laminaat terugplaatsen;
 • waterkraan monteren aan muur en pasgelegde leiding;
 • de elektrische ventielen monteren op de waterkranen & aansluiten aan de hotfill;
 • de hotfill aansluiten op de wasmachine;

Hotfill_geplaatst Misschien maar gelijk van de situatie gebruik maken door een opvangbank onder de wasmachine te plaatsen. Mocht er namelijk een lekkage zijn, dan is mogelijk de schade beperkt.

0 gedachten over “Hotfill installatie vorderingen

 • peter de ruijter zegt:

  Beste Niels,

  Ook een voorschakelapparaat gekocht, maar helaas functioneert het niet en ik heb het door een installateur laten aansluiten. Het probleem is dat de koudwaterkraan geen water geeft, het mengt dus niet met het warme water. Nu woon ik in de buurt van Alkmaar en mijn vraag zou zijn: ken je iemand of woon je zelf in de buurt en zou jij of iemand in de buurt weten die zelf de MS 1002 plus geinstalleerd heeft zien wat er bij mij verkeerd zit. Natuurlijk laat ik het dan zelf wel veranderen. Alleen een technische blik zou mij al helpen. Groet van Peter de Ruijter

 • @Peter: ik heb een goede bekende in Alkmaar wonen, die voorheen meen ik ook met de MS1002 gewerkt heeft (nu in bezit van een echte wasmachine waar het in is ge├»ntegreerd).
  Koudwater-kraan geeft geen water? Stroomt er wel water uit als je een emmer vult?
  Heb je gekeken of de ventielen in de juiste doorstroom-richting zijn geplaatst (volgens mij staat er een klein pijltje op de witte kunststof ‘kleppen’).
  En… zijn de koud-en warmwaterkleppen ook correct aangesloten op de MS1002 (misschien daar omgewisseld?)

 • @Guido: dit hotfill-apparaat volgt je wasmachine. Hij zal middels de stekker (die doorgelust is) en de stroomafname kunnen opmaken of je wasmachine aan het spoelen, opwarmen van water of centrifugeren is. Waarbij de periode van het opwarmen zich kenmerkt door een fiks stroomgebruik.
  Het apparaat regelt dan vanzelf de benodigde watertemperatuur: voor het wassen op bijvoorbeeld 40 graden C gaat hij warm tapwater (bij voorkeur uit zonneboiler) mengen met koud tapwater tot hij 40 graden C invoedt (dat gaat behoorlijk snel en nauwkeurig). Een douchekraan benutten kan ook, maar je zal zelf de kraan moeten bedienen.

 • Niels, Als je een regelbare douchemengkraan gebruikt en op 40 graden zet, dan zal de wasmachine toch 40 graden water krijgen. Dus eigenlijk maar 1 keer instellen als je altijd op 40 graden wast. En wil je op 60 graden wassen dan draai je de mengkraan eerst op 60. Ik weet verder niet precies hoe wasmachines werken wat betreft naspoelen. Of dit met koudwater gebeurt. Zo’n zelfde douchemengkraan kun je ook goed toepassen voor de vaatwasser. Of de vaatwasser direct op de warmwater leiding aansluiten ipv de koudwater leiding.

 • @Guido: de hotfill (zoals het apparaat als de MS1002) regelt zelf aan de hand van het schakelpatroon van je wasmachine of er warmwater (bv 40 of 60 graden) ingevoed moet worden, en spoelt na met koud water.
  Bij een thermostaat kraan zul je zelf moeten draaien om juiste temperatuur te krijgen, en… hij blijft daarmee ook naspoelen met dat warme water (tenzij je zelf weer er bij blijft om het dicht te draaien).
  Lees anders deze handleiding eens door, wellicht wordt e.e.a. duidelijk:
  http://www.technea.nl/uploads/documents/handleiding_hotfill_internet.pdf

 • Ik snap wel ongeveer wat het hotfill apparaatje doet. enkele weken geleden ben ik het toevallig ook al tegengekomen op internet. Maar zat later zat te bedenken dat je bijna net zo goed een douche mengkraan zou kunnen gebruiken. Simpel en goedkoop. Het enige wat dan overblijft is het koud naspoelen. Maar hoe kwalijk kan het zijn om met warm water na te spoelen.

  Een vaatwasser direct op de warmwatertap aansluiten zou ook al heel wat energie schelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.