Overheid stelt subsidie beschikbaar voor energie-advies woning

Vandaag prijkt vol trots een initiatief van de overheid: “we voeren een energie-advies subsidie in! jeuuuhhhh” . Nobel streven maar.. weer een advies-subsidie? Dus mensen die een advies krijgen, kunnen de subsidie vangen voor dat advies? Terwijl er nog NIETS verplichtend karakter aan hangt? hmmm….

Die 1 miljoen Euro (50.000 woningen a EUR 200 adviessubsidie) had de Nederlandse overheid beter kunnen steken in innoverende en daadwerkelijke concrete alternatieven dan een beetje de kas spekken van veelal nog onervaren energieadviserende buro’s. Het is andere koek als we de duitse markt bekijken waar al jaren lang degelijke ervaring is met verduurzamen van de woning. Maar hier in het initiele stadium van Nederland… dat zie ik nog niet zitten. Er zijn ongetwijfeld nog genoeg mensen die wel zonnepanelen/zonneboilers aangeschaft hebben, maar helaas de deksel van de subsidiepot op hun neus kregen. Stuur daar die extra gelden heen, dat maakt het concreter! Daarnaast wordt de groep verhuurders niet aangepakt: ik ken genoeg woningen die klakkeloos schandalig verhuurd worden, zonder ook maar een greintje aan energie-besparing/verduurzaming te doen. Dus het intiatief ligt wederom bij de veelal ‘eigen woning bezitters’ . Of anders de eigen onroerend goederen eens duurzaam maken: het stadhuis van de lokale overheid hier, heeft een energie-label G (in Godsnaam)…. Pak dat soort tocht-keten/energievreters maar eerst aan, desnoods via regel-en wetgeving indien lokaal weinig ambitie en uitvoering te vinden is.

Hoe denken jullie daarover?

bron: NOS

0 gedachten over “Overheid stelt subsidie beschikbaar voor energie-advies woning

 • Guus Assmann zegt:

  Helemaal mee eens.
  Maar acties als deze scoren waarschijnlijk wel goed bij “Jan publiek”
  De waarde van een energieadvies is ook nog eens twijfelachtig omdat er geen kwaliteitseisen voor zijn.
  Het goede voorbeeld geven en hierover publiceren sorteert volgens mij meer effect.
  En heel veel subsidies komen op de verkeerde plaatsen terecht, namelijk bij de leveranciers in de vorm van prijsverhogingen.

 • Het probleem van bijvoorbeeld zo’n gemeentehuis met G-label is dat geld voor verbeteringen aan het pand en geld voor de energierekening uit twee verschillende potjes komen. Als het uit hetzelfde potje ging dan was er allang verbeterd naar bijv. een C-label, omdat de verantwoordelijke ambtenaar* het dan kan verantwoorden met een lager budget. Schuiven tussen de verschillende potjes is vaak niet eenvoudig. Dáár moet dus iets aan gebeuren. Een verplichting zou denk ik wel helpen.

  * Niet alleen bij de overheid gaat dit zo, maar ook bij veel grotere bedrijven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.