Respons Gemeente Gennep inzake BOP augustus 2008

logo_gennepNaar aanleiding van een vorig bericht over de Burgerontmoetingsgesprekken in Gennep over Milieu en Duurzaamheid heb ik inmiddels van een medewerker van de gemeente Gennep een reactie mogen ontvangen per email.

Het antwoord:

Geachte heer Thijssen,

De resultaten van de burgerontmoetingsplaats met het thema ‘klimaat en energie’ zijn verwerkt in het Milieubeleidsplan 2009 – 2012. Momenteel zijn enkele van de projecten lopende.
Zo wordt er gekeken naar mogelijkheden van duurzame energie en energiebesparing bij de nieuwbouwwijk de Heikant. Ook verduurzaming van de openbare verlichting, de gemeentelijke organisatie evenals de bedrijventerreinen hebben volop de aandacht. Verder is er momenteel een project lopende voor het stimuleren van energiebesparings-maatregelen bij basisscholen en sportclubs.
Gedurende de planperiode 2009 – 2012 zullen ook andere projecten worden opgepakt. Het ligt in de planning om daarbij ook een project gericht op de burger uit te voeren.
Ik hoop dat u hiermee voldoende beeld heeft van de activiteiten die de gemeente op het gebied van klimaat ontplooit. En wellicht dat u in de toekomst zelf meer van het gemeentelijk klimaatbeleid zal merken.

Met vriendelijke groet,

Ingrid Dimmers
Medewerker Milieu
Afdeling Stad en Land

Het project “De Heikant” wordt een woonwijk (omvang: ca. 400 woon-eenheden voor de burger en (geestelijk gehandicapte) medemens,  op de voormalige gronden van geestelijke gezondheidszorg Dichterbij, voorheen Vizier, voorheen Sint Augustinusstichting. Zover ik zie en kan zien, wordt er met normale bouwtechnieken gewerkt: de standaard 10cm ISOVER isolatieplaten, met normaal (schoon) metselwerk aan buitenzijde, en normale binnenmuur (10cm dikte), HR++ glas. In elk geval: dertien in dozijn van zoals de nieuwbouw in Nederland momenteel gaande is. Geen grote ramen op het zuiden om de zon de ruimten te laten opwarmen, geen werkzaamheden gespot van aardwarmte-systemen (warmtepomp). Ook in andere artikelen (zoals hier, en hier ).

Helaas wordt in geen enkel artikel, zelfs op de site van de Gemeente Gennep ook maar ruchtbaarheid gegeven aan duurzaam bouwen, behalve het innoverende “we gaan groenparken aanleggen, speeltuintjes plaatsen etc.”. Als de gemeente daadwerkelijk prioriteit gaf aan speeltuintjes, dan hadden de bewoners op het Pagepark (vanaf 2006 een grote bouwput) al een fatsoenlijk speeltuintje voor de kleintjes….

Nee dames en heren ambtenaren: ik mis ook maar enigerlei aan voorzieningen als bijvoorbeeld extra dikke isolatie tussen buiten en binnenmuren, standaard faciliteiten voor het (later) installeren van zonneboilers en zonnepanelen. En dat moet dan de landelijke overheid steunen hun 20/20/20 doelen te gaan behalen??? Don’t think so, de gemeente blinkt wederom uit in oer-conservatieve activiteiten die nauwelijks zoden aan de (duurzame) dijk zullen zetten.

Sportclubs en verenigingen die aan energiebesparing meedoen? hmmm…. da’s heel breed verwoord. Immers, clubs/verenigingen kunnen beroep doen op de Limburgse Energie Subsidie, die hen in staat stelt om bijvoorbeeld zonneboilers (voor warm douchewater) aan te schaffen. Welnu, Gemeente Gennep doet hier aan mee, met een subsidie-bedrag van 3.000 EUR per vereniging/sportclub. Dat zou bij een school misschien AMPER een nieuwe (HR) CV-ketel voor aangeschaft kunnen worden, laat staan een complete eenheid met zonneboilers. Het is in mijn ogen weer een amper substantiele bijdrage te noemen om een grote verbruiker (als school/vereniging) daadwerkelijk te ondersteunen….zie hier voor een voorbeeldje van maatregelen voor scholen

Laten we maar hopen dat in de regio eens daadwerkelijk oogkleppen af gaan, en er daadwerkelijk progressief, innoverend te werk gaan met duurzaamheid en wonen/bouwen. Sterker nog: Limburg heeft een mooie fabriek staan van zonnepanelen (Solland Solar! ) dus met wat limburgse insteek kunnen we ook regionaal een fikse injectie geven aan de werkgelegenheid (door het bulk-plaatsen/bestellen van zonnepanelen bijvoorbeeld). Nee… ik hoop dat de gemeente daadwerkelijk eens zich gaat inlezen op de energiemarkt, de technologien & ontwikkelingen, en een realistischer en slagvaardiger plan gaat presenteren (en nog beter: gaat uitvoeren!).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.