Zonnepanelen monitoren met SunInLine

Via een tip afkomstig van een reactie op mijn artikel bij OliNo.org kreeg ik de website SunInLine aangedragen. De betreffende eigenaar heeft een aantal applicaties ontwikkeld, die op Windows platform draait, en realtime de data doorgeeft aan de website.

Zodoende kun je vanaf je werk je PV-opbrengsten volgen, evenals andere bezoekers van de website kunnen deze opbrengsten gebruiken om te vergelijken.

Om de toepassing te downloaden, dien je wel vooraf een gebruikers-account aan te maken, met naam, wachtwoord en geografische lokatie. Als dat gebeurt is, kun je de toepassing downloaden en installeren.

Ik heb in een avondzonnetje deze toepassing laten ‘snorren’, en zie inderdaad mijn opbrengsten op de website verschijnen. Later deze week zal ik nog een volledige dag trachten te monitoren, aangezien een andere (zelfbouw) applicatie helaas op mijn laptop niet stabiel blijkt te werken. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

SunInLine_PC SunInLine_report_Web

Helaas heb ik 3 Soladin omvormers hangen, dus ik zou 3 interface-kabels moeten benutten, op mijn laptop 3 USB poorten om de gegevens realtime te verwerken. Nadeel is dat de laptop (ca. 35-40Watt energieverbruik) de gehele dag aan moet staan… Het is echter wel mogelijk om meerdere omvormers via meerdere interfaces te monitoren, om precies te zijn tot 10 omvormers! 🙂

Alternatieven zijn er ook, middels Solget en een gemodificeerde router (draadloos), maar dat gaat mij even te ver. Zeker omdat een volgende aanpassing een andere omvormer zal zijn (SMA Sunnyboy 1700) waar het bemeten aanzienlijk vereenvoudigd is.

0 gedachten over “Zonnepanelen monitoren met SunInLine

 • Betekend dit dat je drie Soladin’s gaat vervangen door één SMA Sunnyboy 1700?

  Is dan de volgende weg niet handiger: namelijk door met een Ferrarismeter je volledige PV-installatie te bemeten en op de Ferrarismeter een elektronische teller te monteren die optisch het draaiwieltje aftast. Dat is goedkoop in aanschaf en vraagt zeer weinig energieverbruik. Zo is een eenvoudige bemetering mogelijk of zie ik dit verkeerd?

 • @Ruud: dat wordt wel het plan. Maar vooralsnog zit er nog garantie op (3 resp. 4 jaar), dus laat ik het zo.
  Dan zit je met jouw oplossing nog met de nodige conversie van optische signaalgever naar digitaal (internet), wat ook weer bedacht moet worden.
  Met plaatsen van een SunnyBoy 1700 zit ik ipv een omvorm-rendement van 91% dan met een rendement van 96% (als ik het goed kan herinneren). De Sunnyboy is gewoon ook veel efficienter.
  Momenteel maar wekelijks met pen, papier en Excel/OpenOffice Calc de spreadsheet actualiseren en grafieken maar plaatsen….

 • “Dan zit je met jouw oplossing nog met de nodige conversie van optische signaalgever naar digitaal (internet), wat ook weer bedacht moet worden.”

  Verdraait, ik was laatst een paar dagen in Duitsland onderweg en kocht een DHZ-elektronicatijdschrift om de avond door te komen. Daarin stond een bouwbeschrijving voor zo’n aftastdingetje voor op de Ferrarismeter! Die was juist bedoeld om je Ferrarismeter te monitoren. Achterin dat tijdschrift stond een advertentie om het hele ding voor een paar tientjes aan te schaffen. Naam en nummer van dat tijdschrift weet ik helaas niet meer…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.