Basisschool gaat voor Energy Ball

energie_ball

Ik las in de krant dat er voor de basisschool “De Bongerd” in Haps door het gemeentebestuur (Gemeente Cuijk) een subsidie van EUR 4.600 is gegeven voor investering in een ‘energy ball’. Zeg maar: een windmolen voor op/rond de woning, met een formaat van ca. 1-1,5 meter doorsnee.

Motivatie van het bestuur is om zo een zichtbare bijdrage te leveren aan de duurzame energie die lokaal gegenereerd wordt.

Nadeel is wel dat de school in het binnenland zit, waar de windsnelheden helaas beduidend lager zijn dan aan de kust-strook van ons land.

Voor EUR 4.600 (inclusief BTW) kan echter ook een fikse PV-installatie bedongen worden, waarbij mogelijkheden als een display (voor momentane en totaal-opbrengsten in kWh, CO2 besparing etc) ook mogelijk is. Iets wat tastbaarder is dan een zacht draaiende molen die minimale opbrengsten gaat genereren op plaatsing van gebouwen in het binnenland (met een beperkte hoogte).

Ik hou me aanbevolen voor de meetgegevens van deze investering, en juich initiatieven toe. Maar toch bekruipt mij het gevoel dat zo’n kleine windmolen in het zuid-oosten van het land teleurstellende opbrengsten gaat genereren, iets wat bij een grondig vooronderzoek al zeker aan het daglicht is gekomen…..

Wil je meer lezen over de prestaties van kleine windmolens/turbines aan de nederlandse kust, lees hier dan verder.

0 gedachten over “Basisschool gaat voor Energy Ball

 • “Motivatie van het bestuur is om zo een zichtbare bijdrage te leveren aan de duurzame energie die lokaal gegenereerd wordt.”

  Dat is ook meteen het énige waar zo’n molen goed voor is. De opbrengst van een windmolen neemt namelijk toe met de hoogte, en neemt kwadratisch toe met de grootte van de rotor. Het is dus veel, maar dan ook écht véél efficiënter om 1 grote molen neer te zetten dan een heleboel van deze kleine molentjes.

  Zonnepanelen hebben nauwelijks te maken met schaalvoordelen, en zijn dus een veel betere keuze in deze situatie. En als je ze goed plaatst dan zijn ze net zo zichtbaar als die molen.

 • Inderdaad, Gemiste kans van het gemeentebestuur: voor 4600 euro heb je een mooi PV-systeem (Esdec bijv.) van 1050 Wp =6 x 175 Wp, jaaropbrengst = 900 Kwh. Wat zou de jaaropbrengst van dat molen(tje) zijn??

 • Citaat van een eigenaar van zo’n EnergyBall:
  http://www.lowtechmagazine.be/2008/07/energy-ball.html?cid=137328547#comment-137328547

  Quote:
  ” Hallo,
  Met enige schroom moet ik toegeven dat ik ook de trotse bezitter was van een Energy Ball V100 tot ik er een kWh-meter op zette.
  Ik heb dit tesamen gedaan met een meter op de 2 PV panelen van 170 Wp (340 Wp), januari 2008.
  Tot op heden, 1 nov, hebben deze panelen mij 289 kWh opgebracht en de molen 2,7 kWh????
  Lees: honderdvoudige opbrengst voor de helft van de investeringskost!!
  Plaatsing van de molen kan wel beter, maar een klein kind kan zien dat dat de opbrengst niet gaat verhonderdvoudigen.
  Windmolenverkopers spelen graag in op je gemoed en proberen de kinderdroom in ieder naar boven te halen, maar laat je daaraan niet vangen. Ik kan er mij amper mee scheren.
  Qua investering zijn er wel betere alternatieven, had ik het geweten dan had ik nu 6 pv panelen liggen.
  Laat de wind maar voor de grote molens en koop voor dat geld beter aandelen in een windmolen park.

  grtn
  sabbe”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.