Donor register en donorcodicil

donorpasIk had deze week mijn donor-register kaartje laten vernieuwen, via de website Donorregister. Bij thuiskomst lag al snel een bevestiging op de deurmat, en kon ik het kartonnen kaartje uitdrukken en weer in de portemonnee opbergen. Hier trof ik ook nog mijn allereerste donorcodicil aan: gelamineerd in kunststof, van 7 februari 1994 alweer! De tand des tijds heeft ook daar fiks aan geknaagd.

Dat moet toch ook anders kunnen, dacht ik!

Met wat surfen op internet, trof ik al snel de website aan van donorpas. Dit bedrijf maakt aan de hand van de ingegeven velden op de website, voor 5 euro inclusief verzenden een pas aan op kunststof, gelijk aan een bankpas/creditcard.

Iets wat in mijn ogen gewoon al vanuit het ministerie standaard had moeten zijn. Hiermee hoef je niet elke paar jaar weer je kaartje aan te vragen, omdat door water/transpiratie/gebruik het kartonnetje is versleten.

Eenzelfde soort insteek is de levering van een Medikaart, waarop medicijngebruik duidelijk geregistreerd kan worden. Iets wat in noodsituaties zeer praktisch kan zijn voor de hulpverleners, bij het bepalen van de aanpak voor het slachtoffer die de Medikaart bij zich draagt.

0 gedachten over “Donor register en donorcodicil

  • Van die Medikaart zie ik het nut nog wel in, maar een plastic donorpas? Als ik mij niet vergis is de donorpas niet leidend voor een arts, maar de registratie in het donorsysteem. De pas heeft dus geen toegevoegde waarde, behalve voor je eigen gevoel. Ik wed dat de meerderheid een plastic pas helemaal niet in de portemonnee zou bewaren, waarmee het versturen van een plastic pas aan iedereen alleen maar een heleboel extra afval op zou leveren.

  • De donor-registratie is maar een simpel kartonnetje, wat in mijn portemonnee zowiezo niet lang leven beschoren is. Had men vanaf het donor-register standaard een kunststof bankpas met de gegevens uit het donor-register gestuurd, dan hoef ik niet elk half jaar/jaar weer een afschrift te vragen.
    Desnoods zou het sieren als mensen de keuze hebben om actief een credit-card /kunststof formaat bevestiging te mogen ontvangen.
    De donorpas is idd NIET leidend, maar bevat WEL alle informatie zoals deze in het donor-register is opgenomen, waaronder je naam en registratienummer (deze staan ook op de donor-registratie formulieren die je terug ontvangt na een wijziging).

  • Inmiddels per post keurig de Donorpas ontvangen. Het is inderdaad een formaat bankpas (zelfde materiaal) waarin alle informatie van de kartonnen donor-codicil op staat, incl. registratienummer van het nederlands donorregister.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.