Nederlander niet energiebewust

Op de website van RTL-Z staat keihard de waarheid: ” Nederlander weet niks van eigen energieverbruik en kosten”

Nu is het grof gesproken kort door de bocht, want ikzelf val weer buiten de doorsnee-Nederlander šŸ™‚


Maar de kern ervan is wel betreurenswaardig. Mentaliteit is “zolang we maar kunnen betalen boeit het ons niet”. Vooral de zinsnede :

“Veel Nederlanders weten niet wat elektriciteit kost en hoeveel energie ze jaarlijks verbruiken. Meer dan 60 procent van de consumenten kan niet aangeven wat de prijs is van 1 kilowattuur elektriciteit. Daarnaast kent ongeveer 40 procent de omvang van het eigen energiegebruik niet.”

Les 1: meten is weten. Ga eens voor de fun wekelijks/maandelijks meterstanden noteren. Kijk wat seizoensinvloeden, verbruik (stookgedrag etc.) en andere zaken hun invloed hebben op je meterstanden (gas/water/elektriciteit).

Les 2: stel een doel vast waar je naar toe wenst te gaan met verbruik. Wees reeel, met de nodige aanpassingen op thermostaat, CV (onderhoud), en simpele isolatie (en verlichtingsmaterialen) is al wat te bereiken.

Les 3: ga eventueel verder. Pas LTV toe (Lage Temperatuur Verwarming) toe, kies voor zonneboiler/zonnepanelen. Verander van energiebedrijf, en stap over naar een daadwerkelijk groene leverancier (hierzelf goede ervaringen met GreenChoice).

Les 4: wees kritisch. Geloof niet altijd de vakman, maar peil meningen en ervaringen ook bij andere partijen. En houd het belang ervan in de gaten! Een gasbedrijf zal u maar al te graag een HRE-ketel wensen te verkopen (met oog dat zij in 2012 geen CO2-rechten hoeven aan te houden, maar u daarvoor de rekening laten betalen (met een verhoogd gasverbruik).

En zo zijn er meer zaken die je KAN ondernemen als consument. Kijk maar rond op deze website, of vele anderen die gaan over duurzaamheid, duurzame energie, energiebesparingen en dergelijke.

Het loont! Zeker! Ondanks wat boze tongen vaak beweren. De vraag is: ben JIJ bereid om eens iets nieuws te ontdekken?

Bron: PriceWaterhouseCoopers/RTLZ.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.