Terugblik juni 2009

Een zonnige maand, wederom, maar nipt net niet de maandopbrengst van mei 2009 overtroffen. Dit keer is er 229,09 kWh gegenereerd (genormeerd : 133,97 kWh/kWp) met de 1.710 Wp aan panelen.

En aangezien ik veel van huis ben geweest doordeweeks, schiet mijn meterstand met SPRONGEN naar beneden! Helaas trof ik bij de post een bericht van Enexis aan, waar ze aangaven op 9 juli a.s. met het netwerk bezig te zijn (en er dus tijdelijk spanningsonderbrekingen mogelijk zijn). Dat wordt dus een mindere opbrengst die dag/maand… Nu maar hopen op regen πŸ˜‰

En hier de onderlinge πŸ˜‰ competitie tussen enkele PV-vrienden en mijn installatie πŸ™‚

sonnenertrag-2009-juni

0 gedachten over “Terugblik juni 2009

 • Hey Niels, jij haalt indrukwekkend hoge opbrengsten daar in Limburg!
  134 kWh/kWp heb ik nog nooit gehaald, daar zijn ze zelfs in Zuid-Duitsland jaloers op!
  Zijn die panelen van jou echt zo goed, of is je opbrengstmeter misschien op een maandagmorgen geijkt? πŸ™‚
  (of mijn kWh-meter registreert te weinig, dat kan natuurlijk ook nog)

 • @Berend: Het zijn inderdaad goede opbrengsten! De ferraris-meters die ik besteld heb zijn tevens geijkte exemplaren. Ook onderling zit er weinig verschil tussen de panelen: de 2 strings met Suntech exemplaren draaien lekker mee, en de eerste (oudste) string van MSK is ook in orde. Zeker nu ik ruim 10 meter DC-bekabeling verwijderd heb.
  Verder staan ze pal zuid, en hebben van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat geen enkele spat schaduw in ons ‘hoogseizoen’! πŸ™‚
  Dat zal allemaal wel meetellen!

 • grappig om te zien hoe kleine verschillen binnen nederland optreden, juni was aan de kust juist weer veel beter dan mei,
  in mei bleef de meter steken op 352 kwh hier, maar in juni heb ik net de 400 niet gehaald.
  als deze lijn zich doorzet zoals 2009 nu verloopt zal ik in de buurt van 975kwh/kwp komen, of zelfs beter.

 • Hee collega, ik zie mijn opbrengst in het grafiekje nog niet erbij staan πŸ˜‰ Maar ik zal het vast verklappen, het was 130,88 kWh/kWp. Bij mij net wΓ©l iets hoger dan vorige maand, en ook boven het gemiddelde.
  De oorzaak van de verschillen kan aan allerlei factoren liggen:
  1. De fabrikant geeft het piekvermogen van de panelen op. Dit zal hij het liefst zo hoog mogelijk doen, daar de panelen dan meer gewild zullen zijn. De ene fabrikant kan hier verder in gaan dan de andere.
  2. De hoek waaronder de panelen zijn geplaatst. Zowel de hellingshoek als naar welke windrichting ze “kijken”. Mijn panelen staan bijvoorbeeld op zuid-zuid-west.
  3. De leeftijd van de panelen. Over het algemeen zal het piekvermogen van de panelen na een aantal jaar nog maar 90 of 80% van het oorspronkelijke waarde hebben.
  4. Het lokale weer.
  5. De temperatuur van de panelen. Het liefst lekker koel, maar toch vol in de zon. Ik hoorde laatst dat men aan het experimenteren is om panelen automatisch te koelen. Bijvoorbeeld door er een ventilatortje in te zetten, of met water dat met een klein pompje wordt rondgepompt. Misschien kan iemand er wel een soort combinatie zonnepaneel en zonnecollector van maken! 2 vliegen in 1 klap!
  6. Afwijkingen in meetmethode.
  7. Overige lokale invloeden. Bijvoorbeeld stroomuitval.

 • @Harm: ik heb je zojuist toegevoegd aan de PV-Power_productie competitie πŸ˜‰
  PS in juli gaat Enexis hier onderhoud aan het lichtnet uitvoeren, waardoor ik op een dag enkele uren geen opbrengsten (meer) heb…. πŸ™

 • @Niels

  Je schrijft: De leeftijd van de panelen. Over het algemeen zal het piekvermogen van de panelen na een aantal jaar nog maar 90 of 80% van het oorspronkelijke waarde hebben.

  In 2000 heb ik m’n eerste 6 panelen op het dak laten leggen (Shell) en die doen het nu nog nog even goed als in 2000 (zie http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/solar_pages/maandproductie.htm). Opbrengstvermindering in de tijd zal wel heel sterk afhangen van fabrikaat en kwaliteit van de verpakking (laminaat; top-plaat) van de zonnepanelen.

  Temperatuur is letterlijk een hot issue. Elke graad temperatuurverhoging van een zonnecel gaat ten koste van 0,3% van de productie.
  groetjes, Floris

 • @Floris: die regel van “80% of 90%….” heb ik niet geschreven, maar mijn collega /dorpsgenoot Harm.
  toch dank je voor je aanvulling πŸ™‚

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.