Energieverbruik Apple Mac Mini

De Apple Mac Mini is een kleine compacte computer voor thuisgebruik. Standaard zijn ze momenteel in 3 uitvoeringen leverbaar, waarbij er onderscheid is tussen deapple_mac_mini processor, het intern geheugen (welke gedeelt wordt met het video-geheugen) en de harde schijf.

Nu mijn laptop aan vervanging toe was, en ik menig overuur uitbetaald heb gekregen zat ik al tijden te loeren naar die Mac… Klein, compact, stil, energiezuinig. Allemaal leuke marketingkreten. Maar….. maakt de Mac Mini dit ook werkelijk waar?

De configuratie

De Mac Mini die ik in bezit heb is een kastje wat iets groter is dan een CD-ROM hoesje, en circa 7 centimeter hoog. In deze kleine ruimte is het gelukt door Apple om daar in te bouwen:

 • Intel Pentium Core2DUO (model: P7350) op 2 Gigahertz,
 • 2 Gbyte intern RAM-geheugen (bussnelheid 1GHz, DDR3-uitvoering);
 • Nvidea onboard videokaart met mini-DVI uitgang (en een adapter om naar DVI te gaan);
 • 320 Gb interne harddisk (5400rpm);
 • dual layer DVD-brander;
 • 5 USB poorten
 • 1 firewire 800 poort
 • Bluetooth en WLAN capaciteit (802.11n);

Uiteraard nog een aansluiting voor UTP (netwerkbekabeling voor 10/100/1000BASE-T (Gigabit)), en dat is het zo’n beetje.

Het installeren

Installatie is letterlijk plug-and-play. De stekkers van voeding, monitor en keyboard/muis zijn snel gevonden. Met een zachte druk op de knop aan de achterzijde komt er leven in de brouwerij: het beeld start op en opent al snel een dialoog voor taalkeuze.

Intuitief de nederlandse taal gekozen, en het installeren liep als gesmeerd. Ik durf te wedden dat Windows Vista meer moeite heeft (zo niet: meer tijd!).

Het scherm (mijn scherm is een Samsung SyncMaster 226BW, 22 inch flatscreen), gaf al direct een haarscherp beeld: naast de hoge resolutie (1680 x 1050 pixels) een frisse uitstraling. De onboard videokaart van Nvidea kan met gemak de taken tot op heden gewoon vlot afhandelen. Hoe dit gaat met games, dat weet ik niet: wil men een game-platform hebben, dan is het wellicht wijzer om een Xbox/PSP of soortgelijks te zoeken.

Voor regulier gebruik is deze Apple Mini zeer zeker een goede oplossing. Immers, de performance van de Intel processor die draait onder MAC OS/X 10.5.8 (codenaam: Leopard) is zeer soepel te noemen. Geen haperingen, niets!

Geluidsproductie

Nu ik al ruim een uur aan het ontdekken ben, merk ik geen noemenswaardig geluid op. Heel goed luisterend is de harde schijf waar te nemen. Of bij het actief benutten van de DVD-speler, is deze waarneembaar. Maar algeheel bij normaal gebruik (surfen, tekstverwerken etc.), is het nagenoeg geruisloos.

Energieverbruik

Natuurlijk heb ik ook mijn energiemeter (Cresta RCE1106) benut om eens te kijken wat de Apple Mac Mini (2 Ghz/ 2Gb/320Gb hdd) nu verbruikt.

Tijdens het typen van deze blog, nadat er de nodige applicaties als CaptureNX, HueyPro, systeemupdates van OS/X zijn geinstalleerd, lees ik momenteel een stabiel verbruik af van 13 Watt (waarden schommelen tussen de 12 en 15 Watt).

Het piek-vermogen bij opstarten bedroeg 35 Watt.

Apparaat Besturingssysteem Energiebeheer max. opgenomen vermogen [Watt] Vermogen [Watt] Verbruik [kWh] Energiekosten op jaarbasis [EUR]*
Inspiron 6400 Core2Duo T7200 @2GHz WindowsXP Media Center Thuis/kantoor 69 Watt 39 Watt 140,40 kWh EUR 37,90
Inspiron 6400 Core2Duo T7200 @2GHz WindowsXP Media Center Max. battery 34 Watt 33 Watt 118,80 kWh EUR 32,07
Inspiron 6400 Core2Duo T7200 @2GHz OpenSuse R11.1 64-bit Performance 46 Watt 44 Watt 158,40 kWh EUR 42,77
Mac Mini Core2Duo 2GHz OS X 10.5.8 out of the box 35 Watt 13 Watt 46,8 kWh EUR 12,63
Mac Mini Core2Duo 2GHz /8Gb RAM/ 250Gb SSD Crucial MX200 OS X 10.10.3 out of the box 31 Watt 16,6 Watt  59,7

kWh

EUR 13,15

* aanname/stelpost: 1kWh = 0,27 EUR (all in)

Nou, de cijfers spreken voor zich: de Apple Mac Mini neemt inderdaad ernstig weinig genoegen met de elektriciteit. Kanttekenening is wel, dat er natuurlijk ook nog een TFT scherm van 22 inch gevoed wordt, wat bij de Dell inspirion laptop (15 inch) ook een portie energie vraagt. Stel dat dit 55Watt is, dan blijft eea. in balans: immers op mijn kamer werk(te) ik ook met de laptop aan dit externe scherm (telewerken).

55 Watt is op jaarbasis ook goed voor 198kWh aan elektriciteitsverbruik, wat allemaal in de weging meegenomen dient te worden.

Dus heb je een nieuwe computer nodig, en hoeft het geen laptop te zijn (omdat je bijvoorbeeld een extern scherm al hebt, naast muis en toetsenbord), dan is een Apple Mac Mini serieus het overwegen waard.

En gebruikersvriendelijkheid? Dat zit wel snor, ik ben als verstokte Windows (3.1, anyone??) gebruiker nu al aardig thuis en kan gewoon mijn ‘ding’ doen. Uiteraard komt de rest vanzelf bij alledaags gebruik van de Apple!13082009064

Leuke ervaring: installatie van mijn HP All-in-one printer/scanner duurt normaliter onder Windows XP zo’n 10 minuten (met vele megabytes van de CD-ROM). Nu was het letterlijk binnen 3 seconden geinstalleerd bij het aansluiten op de USB bus!

Nu ga ik mijn bestanden migreren naar Apple, en gaat de laptop zeer wellicht in de verkoop.

0 gedachten over “Energieverbruik Apple Mac Mini

 • Richard Wobbel zegt:

  Ha Niels,

  De grootste verbruiker lijkt op dit moment inderdaad de monitor. Ik heb een “soortgelijke” Samsung SyncMaster 2232BW, 22 inch flatscreen. Ik heb mijn Mac mini nu zo’n vijf weken in mijn bezit (3 GB) en de ervaringen zijn vergelijkbaar. Video editing gaat de verwachtingen qua snelheid ver te boven. Het verbruik van de monitor naar beneden schroeven wordt de volgende stap. De helderheid van de monitor -en dus het verbruik- zou je o.a. met de F1- en F2-toets van het Mac-toetsenbord kunnen beinvloeden, maar eerlijk gezegd zie ik geen verschil. De volgende kW-puzzle ligt al weer klaar. Configureren via de Mac en/of de Samsung? Binnenkort volgt de upgrade naar 10.5.8 Snow Leopard en dan kan ik eindelijk mijn externe HD configureren onder Time machine. Ik ben benieuwd hoe deze “sluipverbruiker” zijn werk gaat doen. Of ik na 22 jaar Windows mis ­čśë …
  Tot de volgende blog!

 • Momenteel draait mijn Mac Mini op OS/X Leopard versie 10.5.8. zonder problemen. Ook mijn externe harddisk (80Gb) is nu middels USB 2.0 interface doel van de Time Machine backup-processen.
  Voorlopig mis ik Windows nog niet, sterker nog: ik baal dat ik nu pas dergelijke systemen weet te waarderen!
  Uiteraard is de order voor Snow Leopard (release 10.6 van OS/X) al de deur uit gegaan: totaal 64-bit systeem, voor een zacht prijse van EUR 8,95…

 • Een goede keus. Na jaren verstokt DOS en Windows gebruiker geweest te zijn, al weer een tijdje geleden een Imac 24″ gekocht. Ook dat is een zuinig apparaat! Voor sommige apparaten kom ik helaas niet om Windows heen (upgraden firmware Nokia telefoon bv), waarvoor ik VMware Fusion ge├»nstalleerd heb. Dan kan je ook nog met andere OS-en spelen. Je hebt niet gehad over m.i. een bijzonder energie voordeel, namelijk het snelle opstarten. In het Windows tijdperk liet ik vaak m’n computer aanstaan, omdat het opstarten zo ontzettend lang duurde. De mac is supersnel gebruiksklaar, dus aanzetten en weer uitzetten is geen enkel probleem.

 • Ah DOS, remember the good ol’ times! ­čśë
  Zou je wat metingen met een goede energieverbruiksmeter kunnen terugkoppelen (met de specs van je systeem)? Ben wel benieuwd of deze Imac ook lekker zuinig is!.Denk dat ik de laptop inderdaad nog maar achter de hand houd voor de Upgrade-acties van mijn Nokia telefoon, Nikon spiegelreflex, en Maxplus sateliet decoder. Immers… veel geld vang je er toch niet (meer) voor.
  Of doorschuiven aan anderen die nog geen (of een oude) computer hebben, dat is ook een (duurzame) oplossing: hergebruik!
  De Mac is inderdaad vlot op te starten vanaf ‘cold boot’ situatie. Indien de Mac Mini in suspend-mode staat, is het 1-1,5 seconden en je kan weer aan de slag.

 • Voor meetresultaten zul je even moeten wachten, m’n Powermonitor hangt een weekje aan m’n CV-ketel om te kijken wat die met nietsdoen verbruikt.

 • Ik heb het nagemeten, en de resultaten zijn niet slecht.
  Ik heb een 20″ Imac met een Intel 2,4 GHz Intel Core Duo processor en 4 GB 667 MHz DDR2 SDRAM.
  In de uitstand schommelt het opgenomen vermogen tussen de 0 en 1 W.
  Na opstarten is het opgenomen vermogen 63 W
  De schermhelderheid is instelbaar, dit heeft flinke invloed op de getallen. Bij mij staat hij altijd in de middenstand, maar in de minimumstand is het opgenomen vermogen 54 W en in de maximale stand is het 76 W.
  Met de toetscombinatie alt-cmd-eject gaat de Imac in slaapstand. Dan schommelt het opgenomen vermogen tussen de 1,2 en 2,2 W.
  Alles is gemeten met een 20 jaar oude PowerMonitor Pro van Conrad.

 • Ik zit met mijn C2D laptop ( T8300 ) met 4gb memory en een 80gb harde schijf op dit moment rond de 25W. Wanneer ik het scherm dim schommelt hij rond de 20W.

  Wanneer ik de deksel dicht doe dan zakt dit tot rond de 17W. Ik hoop straks met het vervangen van de 2,5″ schijf voor een SSD nog een paar Watt te zakken.

  Het is de bedoeling dat deze laptop mijn twee energievretende servers gaan vervangen die nu nog in een hostingruimte staan. Qua specs zou deze laptop dat prima moeten kunnen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.