Energieverbruik van een NAS

harddiskAangezien ik vele honderden megabytes aan zelfgemaakte foto’s heb, naast de gebruikelijke documenten, ingescande/PDF formulieren, overeenkomsten en fiscale gegevens, is het maken van een backup haast noodzakelijk geworden. Je moet er niet aan denken dat bij een systeemcrash, al je data naar de eeuwige digitale jachtvelden is gegaan…

Bij het zoeken naar een oplossing (naast maken van backups naar optische media, die helaas maar 3-5 jaar houdbaar is t.g.v. degradatie van de chemische coatings) heb ik tussentijds gebruik gemaakt van een externe USB harddisk. Handig voor het begin, maar… handmatig een crime (met maken van een passende directorystructuur etc). Daarnaast is het mogelijk om met een Apple Mac het gehele backupproces dusdanig te automatiseren dat je gewoon een hoop zorgen uit handen genomen wordt!

De selectie van een NAS

In mijn huishouden (prive/particulier) had ik een beperkte ruimte en budget tot mijn beschikking. Ook gezien de hoeveelheid data is rekening gehouden. Grofweg heb ik na enige tips van bekenden (dank je wel Jeroen v. A.!) mijn oog laten vallen op de Netgear ReadyNAS serie. Van klein tot grote oplossingen: ze zijn er voorhanden. Met wat zoeken en bepalen wat ik nodig denk te hebben, is mijn aanschaf tot een ReadyNAS Duo concreet geworden. Deze NAS (Network Attachable Storage, zeg maar: netwerk gekoppelde opslag) heeft een UTP-aansluiting (voor 10/100 en Gigabit ethernet), en een USB aansluiting aan de voorzijde. Daarnaast kan dit systeem al werken met 1 harddisk, eventueel aangevuld met een tweede schijf voor RAID-faciliteit. RAID is een afkorting voor ‘redundant array of inexepensive disks’, een geschakelde serie goedkope schijven. Binnen de RAID-wereld heb je verschillende klassen, en door de 2e harddisk in deze ReadyNAS Duo heb je de beschikking over RAID 1: beide schijven zijn een exacte copie van elkaar. Valt 1 van de 2 schijven uit, dan draait alles verder zonder dataverlies!

Uiteraard kun je de defecte disk tijdens ‘in bedrijf zijn’ gewoon handmatig verwijderen en vervangen door een nieuw werkend exemplaar. Dit omwisselen tijdens gebruik heet ook wel ‘hot-swappable’. Je hoeft in elk geval niet het systeem uit te schakelen, en netwerk uit de lucht te halen.

De Netgear ReadyNAS Duo installeren

Met een tooltje (RAIDar) kun je je NAS in het netwerk lokaliseren, en instellen zoals wachtwoorden, gebruikers, partitie-grootte, services (je kan bv. torrents activeren om (niet-auteursrechtelijk beschermd) materiaal binnen te halen, terwijl je PC/laptop uitgeschakeld is. Tevens kun je tijden invoeren, waarop de NAS zichzelf uitschakelt en her-start, om bijvoorbeeld energieverbruik te minimaliseren.rnd2150

Voor opslag heb ik mijn keuze laten vallen op 2 harde schijven van Samsung, beiden uitgerust met SATA 2 interface, en een capaciteit van elk 1 Tera-byte groot. Geinstalleerd is er dus een RAID-configuratie van 1 Terabyte opslagcapaciteit beschikbaar. Uiteraard heb ik voor aanschaf de fabrikant Netgear geraadpleegd om te zien of een en ander werkt met de ReadyNAS Duo. Gelukkig staat er genoeg beschreven in de zogenaamde HCL (Hardware Compatibility List). Volgens specs verbruiken de 2 schijven elk circa 7 Watt. Ik heb ook gekeken naar de schijven van Western Digital (met Green in de type-aanduiding), doch deze gaven nog wat onvolkomendheden bij de gekozen NAS oplossing (dit kan wellicht volgende maand door Netgear in een firmware update opgelost zijn, maar wie zal het zeggen?).

Na het plaatsen van de schijven in de brackets, en het plaatsen in de bay van de ReadyNAS, begint het systeem automatisch beide schijven te synchroniseren. Ik dacht dat dit vlot gebeurd was, doch…. voor de hele synchronisatieslag had het systeem 4 uur tijd nodig voor de 2 schijven van 1 Terabyte. Wel iets om ‘even’ rekening mee te houden.

Bij installeren onder OS/X verliep alles prima, ware het niet dat ik er achter kwam dat de firmware verouderd was, ik had release 4.0 en er was reeds 4.1.6 voorhanden. Dus gelijk geupgrade, wat vlekkeloos verliep. Let wel: de update is 60Mb groot, en na installatie en synchroniseren van de schijven is reeds 500 Mb (grofweg) geclaimed door de ReadyNAS voor opslaan van instellingen, firmware, en andere zaken (ongetwijfeld).

Tip: maak je gebruik van OS/X zorg dan dat je je firmware versie controleert en eventueel bijwerkt tot de meest recente versie.

Configureren voor de Apple om benut te worden in Time Machine (het backupsysteem wat zeer intuitief is!), was een kwestie van enkele stappen, en het instellen van het proces op je Apple zelf. Ik heb daarna de Time Machine geactiveerd, waarna 86Gigabyte aan persoonlijke data van de Apple naar de Time Machine wordt gemigreerd. Voorheen heb ik de eerste keer dit via draadloos netwerkverbinding gedaan. Helaas is dat een fiasco: met de snelheid van het netwerk (802.11G) zou de migratie ca. 30 uur duren (1Gb per 20 minuten….). Ik was er achter gekomen dat de draadloze verbinding haperde, waardoor dat niet door kon gaan. Nu dus een 20 meter UTP-kabel van de Mac Mini naar de router (Cisco/Linksys) op de 100Mbit poort geprikt, en momenteel loopt deze beduidend stabieler en sneller door.

Tip: zorg dus voor een netwerkverbinding via een goede CAT5/6 kabel. Zeker voor een initiele backup vanuit TimeMachine op je Apple is dat een snelle oplossing. De incrementele backups die daarna elk uur draaien zijn beduidend kleiner en kunnen gewoon wireless verlopen.Ik heb na installatie van de NAS direct een CAT5 UTP kabel tussen mijn Apple en de router gelegd. Resultaat: hogere data-overdrachtsnelheden dan via 802.11G draadloos netwerk.

Energieverbruik van de Netgear ReadyNAS Duo

De toepassing van een NAS zal zorgen voor meer betrouwbare opslag van je waardevolle informatie. Echter, het apparaat hoort lang/vaak aan te staan. Veelvuldig in/uitschakelen kan juist een extra belasting vormen voor de mechanische delen van de harddisks. De Samsung schijven die ik gekozen heb (HD103UJ) geven volgens de specificaties een verbruik van circa 7 à 8 Watt aan.

Het kabinet van de Netgear wordt gevoed met een kleine compacte (externe dus!) voeding en een plug.

Zodra de initiele backup van Time Machine gereed is (die loopt nu as we speak (22.30u)), zal ik de Cresta RCE1106 energieverbruikmeter er tussen pluggen om over het energieverbruik een indicatie te krijgen. Bijzonder is wel dat de NAS ingesteld kan worden met in-en uitschakeltijden. Op dagen dat er niemand thuis is (of slaapt) kan het systeem de hard disk deactiveren/uitschakelen, maar ook zichzelf in zijn geheel uitschakelen.

Voor een leuke vergelijking zal ook het verbruik van een externe USB harddisk gemeten worden (een 500Gb Western Digital via USB2.0 interface).

Apparaat Besturingssysteem Energiebeheer max. opgenomen vermogen [Watt] Vermogen [Watt] Verbruik [kWh] Energiekosten op jaarbasis [EUR]*
Netgear ReadyNAS Duo (2x 1Terabyte HDD) Raidar firmware 4.1.6 nvt 130 Watt 27 Watt 97,2 kWh EUR 26,24

Zoals je ziet zit er een piek-moment bij deze NAS: het opstarten van het systeem & de spin-up van de harde schijven die geplaatst zijn. Dit moment vergt kortstondig (ca 3 seconden) een 130 Watt aan elektrisch vermogen. Gelukkig zakt dit als snel in tot waarden rond de 27 Watt continue bedrijf.
Mogelijk kan hier nog wel een paar Watt van af, zodra ik de systemen verfijnd heb afgesteld (bijvoorbeeld bij inactiviteit een powerdown van de harddisk).
De NAS bekeken vanaf de OS/X plugin de originele firmware bracht op mijn Apple weinig succes De NAS zichtbaar op een IP-adres in mijn netwerk Backup van Time Machine naar NAS: snelheden van 8-9Mb/seconde zijn eerder regel als uitzondering Netwerkactiviteit over Wlan (802.11G): helaas traag bij backup-processen van de Apple!

De NAS in actie, met zowel de Mac als de NAS op een Gigabit poort (1000Mbit). Eindelijk vlot: gemiddeld schommelt de data-transfer rond de 18Mb/s. Wel is CAT5e bekabeling noodzakelijk, naast een Gigabit-switch!

Investering van een oplossing met NAS

Deze oplossing bespaar mij bijzonder veel tijd met maken/plannen van een backupstrategie, mede dankzij Apple’s TimeMachine. Mocht ik de circa 90 Gb aan data op DVD-schijven bakken, dan kost me dit ca 20 DVD-schijfjes. CDROM’s : een veelvoud in aantallen. Backup naar een USB/Firewire harddisk gekoppeld aan het systeem: ook mogelijk, maar zoals gezegd: lastig beheersbaar (probeer handmatig maar incrementele backups te maken van uitsluitend gewijzigde bestanden….).

Totaal kost deze oplossing mij circa EUR 400, waarna de backups op een veilige plek zijn opgeborgen, en door dubbele schijven ook redelijk goed bestand tegen mechanische ongemakken door het RAID principe. Het lege kabinet van de Netgear ReadyNAS Duo heb ik rond de 190 EUR kunnen aanschaffen, en de harde schijven kostten mij 99 EUR per stuk. Even voor alle duidelijkheid: ik draai deze NAS in een RAID-1 configuratie: de schijven in de NAS zijn een exacte copie van elkaar (‘mirroring’). Je kan ook instellen om voor RAID-0 te gaan, dan houdt je netto meer opslag capaciteit over (ca. 2 Terabyte).

0 thoughts on “Energieverbruik van een NAS

 • Ik ben ook op zoek naar een NAS achtige oplossing, alleen is een NAS voor mij niet voldoende. Ik ben namelijk op zoek naar een systeempje waar ook Windows XP op kan draaien. Ik wil namelijk ook mijn zonnestroomopbrengsten met de SunnyBeam gaan automatiseren.

  Mijn oog is gevallen op een Fit PC2 met een Intel Atom processor. Hier wil ik een SSD van 80 of 100GB in zetten, dit is voor mij ruim voldoende om mijn backups te maken.

  Het stroomverbruik van dit systeem ligt ruim onder de 10W 🙂

 • Een andere optie zou Mozy.com geweest kunnen zijn. Dat is een online backup dienst. Heeft natuurlijk voor en nadelen:

  voordelen:
  – ook en backup als je huis afbrandt
  – je kan ook op andere locatie bij je data

  nadelen:
  – backup duurt (initieel) langer
  – data valt onder amerikaans recht (niet echt privacy dus!)
  – kan niet op al je pc’s in huis bij de recente data.

 • @Ijsbeer: vooral het onderdeel privacy vind ik belangrijk: ik ben en blijf graag baas over mijn eigen foto’s en andere data.
  En 60-90 Gb dagelijks backuppen via een 20Mbit ADSL lijn, da’s helemaal ‘monnikenwerk’ 😉
  Risico van afbranden schat ik in mijn omgeving als zeer klein in. Daarnaast: mocht er calamiteit uitbreken, dan kan ik in een handomdraai 1 (of zelfs beide) schijf/schijven er zo uitklikken/trekken,
  da’s voordeel van hot-swappable!

 • Richard Wobbel says:

  Alweer een mooi praktijkvoorbeeld; je haalt al wederom de kastanjes uit het vuur!

  Ik kan alvast een paar dingen af strepen, maar heb uiteraard een paar vraagjes over.
  – Hoe betrouwbaar zijn de metingen van de Cresta RCE1106 energieverbruikmeter in dit lage bereik? Mijn “Tschibo” gebruik ik in deze range alleen maar ter indicatie, want een hoop energieverbruiksmeters scoren dan niet al te best.

  -Een oplossing zonder Cisco/Linksys router is -waarschijnlijk- niet mogelijk; wat is het verbruik van dit “kastje”?
  -waarom is de draadloze back up niet gelukt? Afstand naar router te groot? Op papier zou het probleemloos en vooral snel moeten werken; een Mac heeft dan toch nog een minpuntje?

  Naast de NAS-achtige oplossingen heb ik zelf o.a. naar de WD my book Studio gekeken (A-MAC):
  “WD MyBook Studio – Quad interface
  Western Digital introduceert de My Book Studio Edition. Deze externe harddisk is speciaal ontworpen voor creatieve gebruikers en geformatteerd voor Mac’s. De schijf is uitgerust met een hoogwaardige viervoudige interface (USB 2.0, FireWire 400/800 en eSATA) en is er tot 2 TB opslagcapaciteit. Daarnaast biedt de My Book Studio Edition continu en automatisch back-up, synchronisatie en versleuteling van gegevens, en een capaciteitsmeter die de beschikbaarheid van opslagruimte weergeeft.
  De harddisk heeft een energiezuinig ontwerp en is voorzien van een lampje dat de activiteit aangeeft. De schijf heeft SmartPower-opties die de schijf tegelijkertijd met de Mac laten opstarten en afsluiten, en vijf jaar garantie. Het apparaat werkt geruisloos doordat het geen ventilator heeft. Deze externe harde schijf is compact en past met zijn stijlvolle metallic-zilveren uiterlijk uitstekend bij andere Mac-producten.

  Maar….
  Afgelopen donderdag sloeg de bliksem bij mijn ouders in met als resultaat: 4 dagen lang geen telefoon. De laptop en de PC hebben de klap overleefd! Ik denk dat ze heel veel geluk hebben gehad qua binaire data, maar ik verwacht dat een RAID-oplossing met een beetje pech ook volledig in rook opgaat. Kan het nog veiliger en zuiniger? Wie weet een Olino-artikel waard ;-). I.p.v. ieder zijn eigen NAS / servertje alles “veilig” parkeren bij Yahoo of zo? Opschalen is meestal goedkoper, zuiniger e.d., maar of je data ten alle tijde prive blijft?

 • @Richard: de Cresta RCE1106 is vergeleken met een professionele (en geijkte) meter door Hardware.info en Vara’s Kassa!. De test is HIER te lezen en te interpreteren. Hiervoor had ik een Brennenstuhl PM-230 en die was helemaal niet betrouwbaar.

  De Linksys/Cisco router die ik gebruik is een WAG54G2. Hierin zit een router (4x 100Mbit poorter), ADSL-modem (annex A) in 1 behuizing geintegreerd. Met het overnemen van de instellingen van Telfort is deze zo aan de praat gekregen, en vervangt de vorige combinatie van Linksys WRT54G en Zyxel ADSL_modem. Hierover heb ik reeds op mijn site meer geschreven van energieverbruik van deze apparaten.
  Inmiddels met CAT5 kabels de Mac Mini aangesloten, en de WLAN-functionaliteit uitgeschakeld.
  De WD Mybook heeft geen mogelijkheid tot draaien van RAID-1 opstelling (mirroring). Daarnaast: de NAS hangt in de meterkast opgehangen, op 2 hoek-ijzers, met daartussen een plaatje kurk om vibraties (eventueel aanwezig) effectief te dempen. Als je goed luistert hoor je iets zoemen in de meterkast. En op mijn werkkamer heerst alle rust 🙂
  De NAS/Router en overige appartuur in mijn meterkast zijn bij afwezigheid uitgeschakeld middels een dubbelpolige schakelaar.

  Daarnaast houd ik graag controle over MIJN data, in plaats van mij te moeten opstellen naar een leverancier als zijn/haar dienst het mocht begeven… Ik ben eigenaar en dus zelf verantwoordelijk voor de data (en dus ook opslag/backup). Weest gerust: met de enorme teruglevering aan het net van mijn duurzame energie, wordt de NAS toch MVO-verantwoord gevoed 🙂

 • @Martin: houdt er wel rekening mee dat jouw systeem geen RAID-faciliteit bevat als ik je reactie zo lees. Mijn backups van TimeMachine worden nu op een RAID-1 wijze (mirroring) weggeschreven. Nu nog overwegen om de stap naar Gigabit ethernet te maken…. 🙂

 • > En 60-90 Gb dagelijks backuppen via een 20Mbit ADSL lijn, da’s helemaal ‘monnikenwerk’ 😉

  Dat hoeft dan gelukkig ook niet. Het is wel een incrementele backup, dus alleen je wijzigingen.
  Maar je argument voor privacy is duidelijk en voldoende om af te laten vallen 🙂

 • Zojuist de NAS en Apple Mac Mini beide voorzien van UTP CAT5e bekabeling, en aangesloten op Gigabit-poorten van de switch.
  Een databestand van 1Gb op mijn Mac laten backuppen via Time Machine, laat de data-transfer van 8-9Mb (megabyte) per seconde stijgen naar 18-19 megabyte per seconde (en pieken naar 24 megabyte per seconde zelfs!). Een absolute aanrader deze aanpassing in een netwerk met NAS voor backup-doelen!
  Foto van de gigabit-aansluiting heb ik zojuist in het artikel erbij geplaatst.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.