Brood… daar zit wat in!

Ik_Kies_Bewust_logo-kleinBrood, daar zit wat in! Ik eet sinds een jaar of 10 grof volkoren brood, na altijd alleen maar wit (melk)brood te hebben gegeten. Sterker nog: ik wil niet meer terug: volkoren, meergranen, mais: heeeeeerlijk!

Echter ik zat te overpijnzen: wat is qua CO2 afdruk beter, brood uit de supermarkt of brood bij de warme bakker in de gemeente?

Ik heb vandaag met boodschappen eens een grof volkoren brood gehaald (EUR 2,15), en neem gewoon de proef op de som. Wellicht smaakt het veel beter, maar aan de andere kant: het brood hoeft dan nog maar ca. 3 km vervoerd te worden i.p.v. vele 10-tallen kilometers. Met vervoer van brood denk ik dus aan het rijden van vrachtwagens die het brood uit het magazijn naar de winkel brengt.

Zo is weer een stukje bewuste en duurzamere huishouding ingevoerd.

0 gedachten over “Brood… daar zit wat in!

 • Niels, op zich een leuk idee, maar in de praktijk: de supermarkt moet toch bevoorraad worden, dus die vrachtwagen(s) rijden toch wel, hoor!
  Ik denk verder dat een meerderheid van de mensen het brood van de warme bakker toch veel lekkerder vinden.
  Mijn voorkeur gaat trouwens uit naar fijn volkoren brood.

 • @Jan-B: en toch blijf ik bij het standpunt “think global, act local”.
  Door de bakker in het dorp te voorzien van mijn vraag naar brood, hoeft een dergeljke voeding niet meer massaal in de vrachtauto grote afstanden af te leggen, maar kan dit bij wijze van zo uit de oven aan de klant verkocht worden.
  Als meer mensen een dergelijke gedachtegang ontwikkelen, zal veel produktie zich uiteindelijk moeten verplaatsen naar daar waar de vraag is om uitstoot te verminderen. Of juist te centraliseren (bijvoorbeeld een televisie kan beter in 1 landelijk opererende fabriek gebouwd worden, dan in elke stad 1 fabriek voor TV’s).
  Ofwel: herinrichten van de bevoorrading is een deel van duurzaam leven 🙂
  Just my 2 eurocents…

 • Inmiddels is het een gewoonte geworden (bijna een maand verder): na het boodschappen doen (op de fiets uiteraard) even de bakkerij binnenstappen voor een echt grof volkoren brood 🙂
  En sterker nog: het smaakt beter (lekkere krokante/knapperige korst)! en dat voor een prijs van EUR 2,15.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.