Gasverbruik met handmatig stook-schema

gasDeze week heb ik mijn verwarming in het huis handmatig geregeld. Voorheen liet ik deze bij afwezigheid afkoelen naar 15 graden Celsius (in de winter), en bij thuiskomst/bewoning naar 20 graden Celsius verwarmen.

Voor deze week is er op het ritme van 18 graden Celsius-20 graden Celsius een 6 m3 aan aardgas verbruikt (met een minimaal aandeel voor het koken en warm-tapwater gebruik (douchen)).

Stookschema Intergas Combi Kompakt Tijdvak 2009: Temperatuur CV-circuit Gasverbruik Graaddagen (Volkel) Procentueel (- zuinig, + meerverbruik)
handmatig (afwezigheid 18 graden, aanwezigheid 20 graden) (BASIS) 2 okt. – 8 okt. 50 graden Celsius 6 m3 38,4 BASIS
handmatig (afwezigheid 15 graden, aanwezigheid 20 graden) 9 okt. – 15 okt. 50 graden Celsius 13 m3 63,9 +28,2%
Kamer-temperatuur constant 20 graden Celsius 16 okt. – 23 okt. 50 graden Celsius 21 m3 73,9 +81,9%

* let op: Volkel zal de meting van 23 oktober 2009 pas zaterdag 24 oktober publiceren. Hierop zal nog een aanpassing worden doorgevoerd (maar het geeft al een goed beeld dat naarmate oktober verstrijkt, het ook goed kouder wordt!

Ondertussen kan ik even uitzoeken hoe dat ook al weer zat, dat rekenen van graaddagen en gecorrigeerd verbruik… πŸ™

Resumerend

Zojuist (18:45u) de gasmeter afgelezen, en wat blijkt: er is 13 m3 aardgas verbruikt met het stookschema 15 graden – 20 graden. Ik ben normaal thuis geweest, en normaal douchegebruik. Toch heeft het deze week voor mijn gevoel wat harder gevroren in de nachtelijke uren. Maar goed… Het ‘meer’verbruik is ook te wijten aan het grotere temperatuursverschil (“delta T” = 5 graden Celsius ipv 2 graden Celsius).

Als ik dan zie dat het verschil in “temperatuur-overbrugging” 2,5x bedraagt, en er iets meer als 2x zoveel aardgas verbruikt is, lijkt het mij redelijk als een constante. Ik heb gekeken, donderdag was het in de ochtend nog tot 17 graden Celsius afgekoeld.

Het lijkt me dus in mijn geval/huishouden rendabeler om met een lage temperatuur CV-circuit (50 graden) de kamertemperatuur constant te houden. Ik ga dat vanaf deze week eens proberen… zien hoe dat ‘uitpakt’.

Update 23 oktober 20.00u: bij constante temperatuur is nu 21 m3 aardgas verstookt. Het is zo op het eerste oog efficienter om te moduleren tussen de 18 graden C (’s nachts) en 20 graden C (overdag/aanwezigheid).

Overpeinzing

Zo te zien is het voor mijn type woning (hoekwoning, nieuwbouw, bouwjaar 2006) verstandig om de binnentemperatuur te laten varieren tussen de 18 graden Celsius en 20 graden Celsius. Grotere sprongen afkoelen (15-20 ritme), zal dus in mijn situatie een meer-verbruik opleveren ( ca. 28% ten opzichte van het 18-20 verwarmingsschema).

Constant laten branden op 20 graden is t.o.v. de 18-20 verwarmingssituatie goed voor een meer-verbruik van ca. 81%.

Over ‘snel geld verdienen’ gesproken πŸ˜‰ Ik zou haast willen adviseren om voor jouw eigen woon-situatie een dergelijke meting eens uit te voeren. Wie weet brengt het wel verrassende uitkomsten naar voren. Zo had ik zelf NIET verwacht dat het verschil tussen 15-20 en 18-20 zo aanzienlijk is, laat staan dat constant 20 graden zo’n ‘gat’ in de maandlasten kan branden πŸ˜‰

Nu zou ik ook nog kunnen gaan varieren met de CV-temperatuur (die hier op 50 graden Celsius staat ingesteld), maar goed… dat is iets voor een volgende keer (als het ECHT gaat winteren πŸ˜‰ )

Tikkie terug? Okay, maar wel met beleid en gezond verstand. Immers meten = weten!

(met dank aan Martin Kleinman voor het sparren inzake dit topic)

8 thoughts on “Gasverbruik met handmatig stook-schema”

 • Houdt er wel rekening mee dat je straks ook nog moet gaan rekenen met graaddagen om de beide periodes exact met elkaar te kunnen vergelijken. En zelfs dan nog wordt het lastig bepalen of ze gelijk zijn ja of nee.

 • Nog iets wat ik mij bedenk :-).

  Komt je nachttemperatuur op dit moment wel onder de 18 graden? Vanochtend vroeg stond mijn thermostaat nog op 18,1 graden. Mijn eco temp ( nachttemperatuur ) is ingesteld op 18 graden. Daar kom ik dus nog niet onder, aangezien je in een nieuwer, en beter geisoleerd huis, woont dan mij vraag ik me af of je het gaat merken.

  Ik ben trouwens wel uitermate nieuwsgierig!
  Maar dat had je denk ik al door πŸ˜‰

 • Hier weer het artikel bijgewerkt. Overigens moet ik wel vermelden dat ik alleen een paar alu luxaflex/jaloezieen heb hangen en geen dikke gordijnen oid.

 • meten=weten says:

  Sorry, maar aan deze meting kan je natuurlijk NOG geen enkele conclusie verbinden. Zolang je niet voor graaddagen EN windfactor gecorigeerd heb is elke conclusie nutteloos.
  Stel je was precies andersom begonnen (20 graden continue, begin okt)
  vervolgens, 20-18 en dan 20-15. Gasverbruiken zouden dan zomaar iets van 10m3 – 12m3 – 14m3 kunnen zijn en de conclusie 20 graden continue is het meest zuinig.
  Nee zorg eerst voor gelijke of gecorigeerde omstandigheden en daarna pas de conclusie.

 • Oeps, wat blijkt: mijn thermostaat (Honeywell Chronotherm IV) blijkt van het schakelende “uit/aan’ type te zijn, in plaats van modulerend. Iets om ook rekening mee te houden! Gaat binnenkort vervangen worden door een wel-modulerende klokthermostaat (momenteel een stand-in reserve de Honeywell Round modulation opgehangen).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.