Centrale verwarming waterzijdig inregelen

gasMomenteel weet ik dat de radiatoren in mijn nieuwbouw allemaal open zijn gedraaid voor het CV-circuit. Toch zitten op elke radiator naast de bekende knop ook 2 voet-ventielen: een voor de toevoer en retourleiding. Hier kun je dus iets mee winnen lijkt me, door de radiatoren naar rato te knijpen of te openen. Op dit moment ben ik met een bedrijf in gesprek geraakt, en zal ik persoonlijk een inventarisatie maken zodat zij het feitelijke regelwerk kunnen doen.

Wat is waterzijdig inregelen?

Als radiatoren ver van de ketel staan en niet echt warm worden, is men geneigd de kachel een graadje hoger te zetten. Het resultaat is dat het in ruimten dicht bij de ketel te warm wordt. De oplossing van dit probleem is waterzijdig inregelen. Via een instelschroef of een apart ventiel wordt de opening zodanig vergroot of verkleind dat de radiator de optimale hoeveelheid warmte afgeeft. Resultaten hiervan zijn in het algemeen zeer positief. Zo hebben bijvoorbeeld scholen in de gemeenten Groningen, Leek, Reiderland en Stadskanaal hun cv-installaties in de afgelopen periode via een project van de Milieufederatie Groningen ingeregeld. Resultaat was meer comfort en kostenbesparingen die variëren van 6 tot 31% van het gasverbruik.

Nou ben ik al een bescheiden stoker, maar toch… “less is more” 😉 Ik gok dat ik mogelijk 15-20% besparing hiermee kan realiseren op een (geschat) jaarverbruik van 750 m3.

Zodra er meer bekend is, zal ik hier een verslag van maken met foto’s 🙂 En natuurlijk resultaten….

0 gedachten over “Centrale verwarming waterzijdig inregelen

 • Hoi Niels,

  interessante website, ik ken helaas niet veel mensen die er zo met energie bezig zijn.

  Ik heb er dan ook direct een vraag.
  Wat is er nou aan ‘waterzijdig inregelen’ beter of goedkoper dan een stel thermostaatkranen? Tot nu toe heb ik dat nog niet begrepen, maar dat zal wel aan mij liggen. Ik zou het wel willen snappen.
  Met een thermostaat gaat iedere radiator vanzelf zo ver open (en vooral ook dicht!) als nodig om een bepaalde temperatuur te houden. Als we met alle kamers ijskoud beginnen, dan zal de eerste in de rij in het begin helemaal open staan en moet de laatste eventjes wachten. Misschien dat dat in een groot schoolgebouw speelt, maar in een woonhuis kan dat toch nooit een probleem vormen, lijkt mij.
  Met een thermostaat heb je in iedere kamer ‘automatisch’ de temperatuur die je daar op dat moment wilt hebben, en dat is niet altijd overal hetzelfde, bij mij in ieder geval niet. Staan na waterzijdig inregelen altijd alle (afgeknepen) kranen helemaal open? Begin je dan niet ook weer om aan de kraan te draaien als je’t in een kamer even minder warm nodig hebt dan in een andere? Het blijft er voorlopig bij, ik snap het nut ervan niet, maar ik heb alle hoop dat jij het een keer op je website uit wilt leggen. Ik zal toch niet de enige zijn….?

  Groeten, Rolf

 • @Rolf: een thermostaatkraan op je radiator knijpt deze ‘dicht’ op moment dat de kamer op temperatuur is.
  Met waterzijdig inregelen ga je juist zorgen dat elke radiator IN je woning dezelfde hoeveelheid warmte toebedeeld krijgt, en deze optimaal kan afstaan. Zo zul je vaak merken dat radiatoren die ver van de CV-ketel verwijderd zijn, veel tijd nodig hebben om op te warmen en/of uberhaupt voldoende warmte te verzamelen om af te staan.

  Met het waterzijdig inregelen ga je per radiator deze ‘knijpen’, zodat standaard elke radiator een gelijke hoeveelheid warm CV-water ontvangt. Zie het net als een groot vat op tafel, waaraan een slang zit bevestigd. IN deze slang zitten gaatjes, die elk een aansluiting voor de radiator voorstellen.
  Laat je het vat leeg lopen, dan merk je dat de waterstraal dichtbij het vat het hoogst/verste spuit, en elke volgende aansluiting/gat minder doet. Door het ‘inregelen’ ga je ze zo ‘knijpen’ dat de stralen over de waterslang even hoog/ver komen. Dat gebeurd dan ook bij het CV-systeem. Echter hoever een radiator geknepen moet worden (of geopend) dat kun je alleen meten. Hierbij moet je de aanvoer-temperatuur meten, en de retour-temperatuur, bij de radiator. Als het water met 50 graden aangevoerd wordt, en met 46 graden retour gaat, is dat zonde. Beter/wenselijker is om 50 graden er in te stoken, en retour 30. Het restant (20 graden in dit geval) is dan optimaal aan de ruimte afgestaan voor verwarming.
  Je kan de gewone thermostaatknop laten zitten, alleen zoals je ziet wordt de radiator puur verwarmd met voldoende warm water waarbij een optimale warmteafgifte geleverd wordt, en de CV-ketel op maximaal rendement kan (blijven) werken. Dit laatste, max. rendement, kun je beter behalen bij lagere temperaturen in het CV-circuit. Normaliter zal het CV-circuit opgestookt worden tot 70-80 graden Celsius, met de lagere temperatuurinstelling (bij mij 40-50 graden Celsius), kan ik dus efficienter (en zuiniger) mijn huis verwarmen. Resultaat: gelijk comfort, lager gasverbruik, lagere energienota, minder CO2 uitstoot. C’est tout! 🙂

  Ik hoop dat dit duidelijker is, maar snap ook wel dat het waterzijdig inregelen ERG onbekend/onderschat is. Daarom ben ik in gesprek met een bedrijf,
  en bezig met de inventarisatielijst hiervan. Wordt vervolgd!

 • Bedankt Niels voor dit idee, de mogelijke besparing spreekt mij ook aan. Ik heb inmiddels contact met een bedrijf en ik heb al een hele rits aan informatie naar hen verzonden.

  Ik vind alleen de kosten in eerste instantie best hoog ( ca 300 euro ex btw voor het onderzoek ). Ik hoop een eerste indicatie van ze te krijgen of het mogelijk nut heeft om ook hier waterzijdig nog eea aan te passen.

 • @Martin: gelukkig kan en mag ik het vooronderzoek zelf doen, dit scheelt an sich al. Enkele vragen beantwoorden, foto’s van radiatoren & CV inzenden en klaar…

 • Ik heb al heel veel aan m’n CV gesleuteld en alle radiatoren hebben voetventielen, zodat ik de doorstroming enigzins kan regelen. Toch zie ik nog wel enige mogelijkheden, met name het diagonaal aansluiten. Maar het blijft lastig met kamers waar de verwarming niet altijd aan is, zoals een kinderkamer. Daar staat de verwarming alleen overdag aan en alleen als de zon niet schijnt. Zonder extra regelventielen krijg je zo’n installatie nooit mooi in balans.

 • Hoi Niels,

  bedankt voor je extra uitleg, ik denk dat ik het nu wel beter snap, maar mijn huis is te klein om me daar echte besparing bij voor te kunnen stellen. Met lagere CV-temperatuur ga ik nog wel experimenteren.
  Maar de thermostaatkranen wil ik zeker houden, dat vind ik nou comfort, en dan lijkt me dat hele ingeregelde en afgeknepen evenwicht weer lelijk uit balans te geraken als de kranen zomaar anarchistisch open en dicht gaan als ze’t (wel dan niet) warm genoeg hebben, per kamer op een andere temperatuur.

  Ik ben benieuwd wat we t.z.t. hier lezen over wat je denkt (of meet) dat de besparing na w.z.i. is. Succes ermee!

  Diagonaal aansluiten vindt ik wel weer logisch en een goed begin om veel warmte in en aan de kamer kwijt te raken. Vreemd, dat dat ook bij vrij lange radiatoren niet gebeurt!

 • Waterzijdig inregelen makkelijk?Nee,niet op de traditionele gebruikte methodes.
  Met een ultra sone flowmeter heb ik in mijn woning de radiatoren ingeregeld,perfect.
  Tot twee cijfers achter de komma nauwkeurig in liters per uur.Wel rekening houden met 90/70 of 60/50 temperatuur traject!
  Gerjo

 • Vandaag de inventarisatie zelf gedaan van elke radiator in mijn woning (compleet met een foto ervan).
  Ik ontdekte wel dat een design-radiator van Warmte Service roest vertoont aan de onderzijde, dus met de originele factuur alvast een vraag over garantie geschreven.
  Mocht er geen garantie op zitten (huismerk je weet het niet), dan is het een mooi moment om extra ventiel in de aanvoer te plaatsen. Dan is die radiator ook zeker goed in te regelen 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.