De ligfiets verder aangepast

De Garmin Etrex Vista C: end of life, maar toch nog steeds nuttig!
De Garmin Etrex Vista C: end of life, maar toch nog steeds nuttig!

De ligfiets heb ik al een week, en ca 20-30km op gefiets (of gelegen… what’s in a name? 😉 ). Ik merk dat het erg leuke reacties teweegbrengt bij vooral de kinderen: “wauw gaaf man! vet cool!” terwijl pa/ma lief lekker door-bukt op de traditionele fiets, vechtend tegen het gure herfstweer 🙂

Inmiddels heb ik in Cuijk een fietsbelletje gescoord, zodat ik beschaafd mijn komst kan mededelen aan slingerende scholieren op het fietspad. In de lokale fietshandel heb ik een draadloze fietscomputer gehaald, om de gebruikelijke statistieken in beeld te houden (snelheid, teller (tbv onderhoud), een klokfunctie etc.). Door het draadloze systeem kan ik de sensor in het wiel monteren, en de fietscomputer aan het stuur. Zonder problemen met het wegwerken van bedrading.

Daarbij liep ik tegen een handheld GPS-navigatie aan, werkzaam op 2 penlite’s (AA-cellen). Een collega verkocht deze, en na een avondje uitleg/demonstratie, heb ik deze overgenomen voor een mooi prijsje. Inclusief een stuur-montagesetje, de originele dozen/software, en uiteraard het GPS-device. De Garmin Etrex Vista C is wel een ‘end-of-life’ product, dat wil zeggen er zal geen kaartmateriaal meer worden ontwikkeld. Maar toch volstaat die om voor mijn doel leuke fietstochten uit te kunnen zetten door de provincie. De Etrex Vista heeft intern 24 megabyte geheugen, wat met de laatste kaartmaterialen (Mapsource City Navigator 2009) goed is om ongeveer 2-3 provincien te kunnen opslaan.

Het oorspronkelijke kaartmateriaal bestond uit 2006 (versie 2007), en toen waren er hier in de regio nog een hele hoop wegen, woonwijken en paden nog niet aangelegd. Maar nu zijn er grote veranderingen, dus heb ik bewust gekozen voor de registratie van 2009-kaartmateriaal. Hiermee kan ik dus komende jaren mee vooruit 🙂 En met de 2 penlite-cellen (in mijn geval oplaadbare NiMH van rond de 2700 mAh) moet ik ca. 20 uur vooruit komen (afhankelijk van hoe je de schermverlichting benut etcetera).

Het viel mij wel op dat de GPS naast de Trek fietscomputer nogal vreemde verstoringen te weeg bracht. De Trek-computer gaf aan dat ik ruim 106 km/u gefiets heb. Als dat het geval is, dan staat menig wielerploeg voor mijn deur om mij te contracteren 😉 Na een eerste 10-15 kilometer peddelen (of liggen) heb ik dit dus opgelost: de afstand tussen GPS en fietscomputer was eerst ca. 5 cm groot. Door de apparaten naar het uiteinde van het stuur te verplaatsen, was de verstoring snel verholpen!

Nu ik de kaarten geactualiseerd heb, kan ik de eerste routes ook in de Garmin laden. Daarna wordt het aangenaam peddelen en vol-automatisch ondersteund met koers-instructies! Nu maar hopen op zonnige herfstdagen…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.