Actieve monitoring in uw woning

eny-300x3001Er zijn al veel creatieve ideeen opgezet om thuis je verbruik van gas, water en elektriciteit te meten. Sommige mensen bouwen zelf iets in elkaar, maar er is nu ook een optie als Enymate.

Enymate is een modulair systeem wat gas, water en elektriciteitsverbruik kan uitlezen en weergeven op uw Windows-PC of enkele compatibele mobiele telefoons.

Een basisstation (de Enymate Basic) maakt het mogelijk om gas, water en elektriciteit te meten. Zover ik zie, werkt het uitlezen puur optisch. Dit is belangrijk, aangezien in modernere meters er geen draaischijf is, maar een LCD-display (en/of een knipperend LED). Mocht je met zonnepanelen werken, dan zul je dus helaas (zover ik uit de informatie van de site haal) dit niet kunnen registreren.

Momenteel heb ik een aantal zaken via het vragen-formulier aangekaart:

 • Wanneer komt software voor het Apple platform beschikbaar?
 • Wanneer zal er ondersteuning voor bijvoorbeeld een Apple Iphone gegeven worden m.b.t. het uitlezen op afstand?
 • Wanneer wordt het mogelijk om teruglevering te registreren (en afgeleid daarvan : het bruto/netto verbruik van je woning te bepalen)?

Mocht je echter zelf nog niets aan monitoring in huis gedaan hebben, dan kun je een dergelijk systeem feilloos inzetten om het verbruik voorafgaand aan besparingen mooi in beeld te krijgen. Wellicht verbaas je je over het sluipverbruik, of het verbruik van die oude koelkast…

Voor meer informatie, bezoek de website enymate.nl

0 gedachten over “Actieve monitoring in uw woning

 • Klinkt interessant om de enymate thuis op te hangen. Momenteel ben ik eigenlijk niet actief genoeg met het noteren van meterstanden en het idee om dit te automatiseren bevalt me wel.

  Misschien nog een extra punt voor jouw review: is de enymate in staat om saldering via een oude ferrarismeter waar te nemen?

  Ik heb een oude ferrarismeter die terugdraait als er zonnestroom aan het net wordt geleverd. De werking van de enymate die ik nu begrijp is dat wordt opgemerkt wanneer het zwarte vlakje op de draaischijf langskomt. Volgens mij is de enymate echter niet in staat om te bepalen welke kant de schijf op dat moment opdraait.

 • @Joost: ik heb via een mailwisseling met Enymate vernomen dat zeer binnenkort het mogelijk is om de ferrarismeter te meten bij de salderende situatie (teruglevering van energie).
  Momenteel heb ik ook teruglevering, maar via een digitale (met LED) meter. Ik zal dus alleen het netto-verbruik kunnen registreren. Al zal dit in het najaar (december) nagenoeg verwaarloosbaar zijn, die paar Watt invoeding door mijn 9 panelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.