De opbrengst van zonnepanelen in 2009

Het is (bijna) 2010, en het is tijd om nu eens de zonnepanelen weer te beoordelen. Over het algemeen is het weer in Nederland erg zonnig geweest voor ons doen (aldus het KNMI).

Januari begon met fikse koude (zeg gerust: strenge vorst), wat zich in mijn grafiek van aardgasverbruik duidelijk als een piek-verbruik in de boeken is geschreven. Dat mag ook wel als er ruim 10 cm sneeuw ligt, en temperaturen in Limburg gemeten zijn van rond de -20 graden Celsius! (Jawel, leest het goed: minus 20!!).

Uiteraard is december ook goed koud geweest, rond Arnhem was minus 18 graden gemeten (en trof het hele land bijna een elfstedentocht en een witte kerst ten deel….).

De zomer is warm en zonnig, en staat op een 9e plaats bij het KNMI in de statistieken geschreven. En dat vertaalt zich uiteraard in een mooie jaaropbrengst voor mijn panelen van 1.673,66 kWh (genormeerd:  978,74 kWh/kWp).

Trek ik de grens van de nederlands innoverende SDE-subsidie regeling er op ( 850 kWh/kWp is genormeerd bepalend voor het maximum aan te ontvangen subsidiegelden….). dan.. <tromgeroffel>….. gaan we daar fors over heen !!!! Een overschreiding van +15,14%, waarover je dus niets van de SDE gaat terugzien. Zie daarvoor bijgevoegde afbeelding (klik op afbeelding voor vergroting). Zoals je ziet: de 850 kWh/kWp grens wordt door velen fluitend overschreden in 2009 (en ongetwijfeld in voorgaande jaren). Gevolg: alles wat je daarboven produceert… zul je geen rooie cent aan SDE-gelden voor ontvangen… jammer! Blij dat ik zonder de SDE werk, zodat ik daar geen stress-syndroom van kan krijgen 😉

Enkele PV-installaties hebben op moment van schrijven nog niet hun input opgegeven. Duidelijk is de SDE lijn te zien (Rood)

Jaaropbrengst PV 2009 per maand

Eén gedachte over & ldquo; De opbrengst van zonnepanelen in 2009 & rdquo;

  • mijn verbruik moet uiteraard niet meegeteld worden aangezien we pas sinds sept 2009 een pv systeem hebben draaien 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.