Duurzaamheid & transport

Nu we in december in Nederland getroffen zijn door enkele dagen strenge vorst en hevige sneeuwval, brengt dat direct wat zorgpunten naar voren: treinen rijden niet, bussen rijden niet, autoverkeer wordt geadviseerd niet de weg op te gaan.
Een mooi moment van bezinning om te kijken hoe je (of ‘wij’) met deze extreme invloeden om zouden moeten (kunnen) gaan.

Woon-werkverkeer

Momenteel zit ik in de detachering en ben helaas erg afhankelijk van de auto: vele klanten zitten door het hele land, en helaas amper regionaal (anders had ik wel regionaal bij een bedrijf gewerkt). Echter, de leasemaatschappij heeft vooralsnog geen winterbanden voor mij tot de beschikking, ondanks mijn vraag. Mijn lease-auto is namelijk eentje uit de pool (voorraad auto’s van medewerkers die uitdienst getreden zijn), en daar is bij aanschaf geen winterbanden-pakket gekozen. Ik ben dus de ‘dupe’ van de keuze van een vorige eigenaar.

Resultaat: op zomerbanden/all-seasonbanden door de wegen ploegen lukt niet, hooguit op 20 km/u.
Woon-werkverkeer wordt dus al snel een dag-tocht 🙂
Hopelijk kan deze weersomstandigheden VVN en andere organisaties politieke druk uitoefenen tot het verplichtstellen van winterbanden in bijvoorbeeld een periode november t/m februari. Scheelt schade aan materiaal ten gevolge van betere grip bij remmen/sturen (op gepaste snelheden dus).

Fietsen is evenmin een crime… Afgelopen week heb ik 1 uur gefietst bij temperatuur van circa -10 graden Celsius. In licht verzet, dus snelle trap-bewegingen, kreeg ik het amper warm. En laat op de fietspaden evenmin gestrooid worden of sneeuw geruimd te zijn. Ik begaf mij op glad ijs 🙂

Goederentransport & logistiek

Ik vernam dat in Amsterdam nu een proef loopt met vrachtauto’s die speciaal voorzien zijn van geluidsarme motoren (draaiend op fossiel aardgas, met een koppel van 1.000 Nm en ca. 300 kWh vermogen). Door deze opzet kunnen deze uitvoeringen in de stad beduidend stiller en schoner (minder/lagere uitstoot fijnstof, CO2/roet) de winkels bevoorraden).
Wie heeft deze proef al zien draaien? De vrachtauto is herkenbaar aan redelijk hoekige vormgeving, en heeft z.g. opendraaiende deuren zoals bij een stadsbus (dus lage in/uitstap voor chauffeur).

Werkgever/werknemer relatie

Momenteel kan ik goede afspraken maken om werkzaamheden geheel thuis (danwel na de ochtendspits) uit te voeren. Hoe dit gaat verlopen zodra ik bij een klant ingezet ben, dat verschilt per situatie (reisafstand, alternatieven, planning/tijdstip). Toch ben ik van mening dat menig medewerker op volwassen wijze samen met werkgever (en omgekeerd!) de situatie in ogenschouw neemt, en kijkt hoe een en ander opgevangen kan worden middels thuiswerk, of verschoven werktijden.
Let wel, dit speelt met name een rol bij een grotere woon-werkafstand. Werk je in je eigen stad (complimenten!!!) dan gaat die vlieger moeilijk op 🙂

Het werk verricht ik verder via een telewerkportaal, en email lees ik van het werk gewoon via Outlook2003. Menig bedrijf zal telewerken kunnen ondersteunen in sommige functies, dus probeer het zeker ter sprake te brengen (mits werk en wetgeving dat toestaan).

Vakanties

Jammer maar helaas, ook vliegtuigen, treinen en bussen kampen met strenge winters met grote problemen. Wellicht maar gewoon de situatie accepteren, en gezellig thuis de kerstdagen doorbrengen, hoe spijtig het ook is voor de geboekte reis. Maar je hebt als tourist uiteraard een reisverzekering/annuleringsverzekering afgesloten 🙂
Niets is zo gezellig dan thuis met vrienden/familie/gezin warm de kerstdagen te vieren, mits omstandigheden dat toelaten. Anders zou ik het vertier lekker op de ijsbaan/bevroren meren opzoeken, en opwarmen aan warme choco/snert 🙂

Resumerend ben ik dus enorm benieuwd hoe jij (en je gezin) de transportproblemen oplost in tijden van extreme weercondities (zoals vorst, sneeuwval, dichte mist). Wat heb jij afgestemd of geregeld met je werk, of in je prive situatie.

Overigens, ik heb nog 4 winterbanden op stalen velg hier opgeslagen staan. Deze zijn geschikt voor een Peugeot 206 (14 inch, 175 breed). Bij interesse, laat het weten.

Eén gedachte over & ldquo; Duurzaamheid & transport & rdquo;

  • Update: vandaag heeft de lease-administratie van mijn werkgever een offerte aangevraagd bij de leasemaatschappij.
    Het gaat hier om een bedrag (eigen bijdrage) van enkele Euro’s per maand. Hoeveel exact: daar wacht ik nog op gespecificeerd antwoord.

    Wat mij betreft gaan z.s.m. de winterbanden er onder tot medio maart 2010…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.